Opfindelser bliver i skuffen

Alt for mange opfindelser ligger og samler støv i opfindernes skuffer. Og det er synd, for de kunne med forholdsvis små midler bringes frem i lyset til glæde og gavn for samfundet.

Opfindelser kræver blandt andet tid, og det er ofte en mangelvare. (Foto: DR Bornholm)

Tiden er knap, pengene små og hjælpen ikke altid lige ved hånden. Det mener et flertal af de danske opfindere.

Det betyder, at opfindelser meget ofte henslæber tilværelsen i opfinderens skuffe, for det er svært for opfinderne at bringe deres idé videre til færdigt produkt. Det viser en spørgeskemaundersøgelse blandt opfindere som Teknologisk Institut netop har gennemført.

Fra idé til færdigt produkt

I undersøgelsen siger 60 procent af opfinderne, at de ikke har tilstrækkelig tid eller penge til at få opfindelsen ud på markedet.

Samtidig har 75 procent af af opfinderne behov for rådgivning til alle skridt fra opfindelse til kommercialisering.

Rådgivningen dækker ikke behovet

Den gratis rådgivning, der tilbydes i dag, dækker langt fra behovet. Det betyder, at samfundet går glip af store gevinster i erhvervsudvikling, arbejdspladser og eksport.

Resultatet er ikke overraskende for opfinderrådgiverne på Teknologisk Institut.

- Det svarer fuldstændig til, hvad vi oplever i det daglige. Opfindere må opgive at realisere deres opfindelser fordi processen er både lang, tidskrævende og bekostelig. Opfindere er som oftest lønmodtagere, og det er de færreste, der har tid og økonomi til at gennemføre det uden hjælp, siger informationskonsulent i Idé og Vækst Bente Duusgaard.

Opfinderfond øverst på ønskelisten

Løsningen kunne være en Opfinderfond, fortsætter Bente Duusgaard.

- Den vil kunne sikre, at langt flere opfindelser når frem til markedet og dermed giver en samfundsmæssig gevinst i form af nye produkter, arbejdspladser, omsætning og eksport. Potentialet er der - det skal bare udnyttes, slutter Bente Duusgaard.

Små beløb ville hjælpe

Opfinderrådgivningen på Teknologisk Institut har beregnet de gennemsnitlige finansieringsbehov for forskellige typer opfindelser, og det er overraskende små beløb, der skal investeres for at bringe opfindelserne frem til en kommercialisering. Mellem 20.000 kr. og 100.000 kr. er nok til at realisere de opfindelser, der har potentiale.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk