Oppositionen: Udbytteskandalen kan være endnu større end 12,7 mia. kroner

Nye oplysninger sår tvivl om nordiske banker kan være involveret i skandalen, mener S og EL

- Det undrer mig, at der skal gå tre år fra skattemyndighederne afdækkede sagen til, at man rent faktisk beder om en nærmere undersøgelse af de banker, som har administreret udbetaling for over fem milliarder kroner i refusion af udbytteskat, siger Jesper Petersen (S). (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

- Man bliver nervøs for, at svindelsagen kan være endnu større end de 12,7 milliarder kroner.

Sådan lyder reaktionen fra Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, efter at skatteminister Karsten Lauritzen (V) i dag fortalte, at Finanstilsynet skal undersøge, om der er sket noget fordækt hos de tre nordiske storbanker Danske Bank, Nordea og SEB.

De tre banker har nemlig via den såkaldte bankordning haft til ansvar at refundere udbytteskat. De tre storbanker har i alt refunderet udbytteskat for 5,4 milliarder kroner.

Men bankerne har ikke sikret sig tilstrækkelig dokumentation fra aktionærer, som har ønsket udbytteskat retur, mener Skattestyrelsen, og derfor har skatteministeren nu sat Finanstilsynet på sagen.

Og det sker til trods for, at det indtil videre har lydt, at der ikke har været problemer med bankordningen.

- Nu er man så alligevel nødsaget til at bede Finanstilsynet om at gå ind i sagen for at komme til bunds i, om der alligevel også er foregået svindel og fejl i forbindelse med deres refusion af udbytteskat. Så denne her skandale kan potentielt have kostet danskerne endnu flere penge, siger skatteordfører Jesper Petersen.

EL: Ministeren har sovet i timen

De nye oplysninger vækker også kras kritik fra Enhedslisten. Her hæfter man sig ved, at der er gået tre år siden, at de danske skattemyndigheder opdagede, at der var svindlet med udbytteskatordningen.

Skatteordfører Rune Lund er meget overrasket over, at Skattestyrelsen og ministeren endnu ikke kan sige, om der er foregået svindel med bankordningen.

- Vi har indtil nu fået at vide, at der ikke var noget, som tydede på svindel med bankordningen. I dag får vi så at vide, at Finanstilsynet er på sagen, og det rejser spørgsmålet, om man ikke skulle have handlet tidligere og fået Finanstilsynet til at se på den. Der er noget, der tyder på, at Skatteministeriet med Karsten Lauritzen i spidsen har sovet i timen, siger Rune Lund, der bliver bakket op af sin ordførerkollega:

- Det undrer mig, at der skal gå tre år fra skattemyndighederne afdækkede sagen til, at man rent faktisk beder om en nærmere undersøgelse af de banker, som har administreret udbetaling for over fem milliarder kroner i refusion af udbytteskat, siger Jesper Petersen fra Socialdemokratiet.

Facebook
Twitter