Opsang til freelancere: I tager alt for lidt

Faglig konsulent i HK Kirstine Baloti mener, selvstændige og freelancere bør kræve det dobbelte i løn.

En freelancer bør tage dobbelt så meget som en fastansat i løn, siger konsulent i HK. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Der er 143.000 enkeltmandsvirksomheder i Danmark.

Mange er opstået inden for de senere år. Nogle af lyst, andre af nød.

Kirstine Baloti er faglig sekretær i fagforeningen HK, hvor hun vejleder iværksættere og selvstændige.

Hun fortæller, at hun overalt ser, at virksomheder lukker ned for de faste stillinger og i stedet hiver vikarer og projektansatte ind.

- Sig mig en branche, hvor du ikke kan finde en eller anden, der er startet ud på deltid, eller hvor der har været en fyringsrunde, hvor vedkommende får at vide: "kan du ikke bare få dig et cvr-nummer, så kan vi fakturere det", siger Kirstine Baloti.

- Fra arbejdsgivernes side er det blevet løsningen på alt: "Send en faktura, og så har vi ikke nogen forpligtelse over for dig." Så ved virksomheden også, at man ikke går sammen med andre, og i det styrkeforhold er der et problem, fortsætter hun.

Tag det dobbelte

Det er de færreste freelancere, som er klar over, hvad de egentlig skal tage for en opgave hos en arbejdsgiver. Men en god tommelfingerregel er ifølge Kirstine Baloti at tage det dobbelte af, hvad man typisk ville få som lønmodtager:

- Hvis man skal have nogenlunde det samme som en ansat, så skal man ud at have en omsætning, der skal være dobbelt-op, for at der er det samme tilbage, siger hun.

Er man som fastansat cirka 40.000 kroner værd om måneden, skal man altså som selvstændig ud at kræve løn svarende til 80.000 kroner om måneden.

- Ud af den omsætning har personen en masse driftsudgifter til pension, ferieudgifter, udstyr, kontor, markedsføring; der er en lang række ting, som skal regnes fra, før man kan se, hvad der reelt er tilbage, siger Kirstine Baloti.

Baloti ser en 'svag stigning' i antallet af selvstændige.

- Det er ikke nogen eksplosion, men det stiger. Det nye fokus er, at den teknologiske udvikling gør det nemmere for en virksomhed at have for eksempel en satellit i Aalborg til at lave ens ting frem for, at personen møder ind på arbejdspladsen, siger hun.

Mange, der bliver løst ansatte, er ikke klar over, hvor mange udgifter, de reelt skal have dækket af lønnen, så Kirstine Baloti opfordrer til at tage fat i personer, der kan klæde en ordentligt på.

- Det er ikke noget, vi lærer. Vi har ikke en kultur, der har særligt fokus på det i uddannelsessystem. Vi skal selv regne det her ud, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter