Organisation skyder mod byggefirma i sag om stillads: Derfor var stilladset ulovligt

Ansatte arbejdede uden hjelm, og stilladset var samlet forkert, lyder det.

(Arkivfoto). (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Uroen omkring et stillads på en byggeplads i Lundtoftegade i København fortsætter.

På et pressemøde fremlagde en af sagens parter i dag sin dokumentation for påstanden om, at stilladset på byggepladsen er ulovligt, og at entreprenøren ikke i tilstrækkelig grad har sørget for de ansattes sikkerhed.

Flere billeder viser nemlig ifølge organisation Byggefagenes Samvirke, der repræsenterer omkring 19.000 organiserede bygningsarbejdere i Københavnsområdet, tydeligt, hvordan gældende regler er brudt.

- Der er en lang række alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøloven. Fejl og mangler, der kan medføre nedstyrtningsfare, som i værste fald kan ende som dødsulykker, siger Freddy Ridderhaugen, faglig sekretær og formand for byggefagenes sikkerheds- og miljøudvalg i Storkøbenhavn for Byggefagenes Samvirke.

Sammen med faglærer i stilladsbygning Peter Brøsner kom han med en række eksempler på forhold, som Byggefagenes Samvirke mener, at Arbejdstilsynet burde havde grebet ind overfor.

Stillads var samlet forkert

Peter Brøsner viste på Byggefagenes Samvirkes pressemøde blandt andet billeder af ansatte, der har arbejdet på stilladset uden hjelm til trods for, at det er et lovkrav på byggepladser.

Byggefagenes Samvirke fremhæver med sin billeddokumentation, at der i flere tilfælde ikke er blevet båret hjelm på byggepladsen.

Dertil fremhævede han, at flere arbejdere ikke har været spændt fast til stilladset med den sele, de har båret, mens stilladssystemerne ifølge ham slet ikke var samlet korrekt.

- Systemet er samlet forkert. De har ikke brugt den fornødne vejledning fra producenterne. Gennemgangsbredden er for smal, der er steder, hvor man ikke kan færdes frit, bundplader skal være fikseret, så de ikke blæser ud på forbipasserende, og stilladser må helst heller ikke stå på gasbetonsten, lød det fra Peter Brøsner.

- De skal kunne holde til trykket oppefra. Gasbetonsten er ikke meget bedre en pizzaæsker.

  • Dette er et af de billeder, Byggefagenes Samvirke i dag har fremlagt som dokumentation for, at der er foregået sikkerhedsbrud på byggepladsen i København. (© Byggefagenes Samvirke)
  • At sætte gasbetonsten under et stillads er ikke meget bedre, end hvis man havde brugt pizzaæsker, siger underviser i stilladsopsætning. (© Byggefagenes Samvirke)
  • Byggefagenes Samvirke påpeger, at bundpladerne ikke er fikseret tilstrækkeligt, og at de få strips, dele af stilladset er samlet med, ikke er tilstrækkeligt for at holde mange kilo. (© Byggefagenes Samvirke)
1 / 3

Overfald og drama på byggepladsen

Billeder af sikkerhedsbrud er løbende taget af stilladsarbejdere, som har passeret byggepladsen, og den første billeddokumentation satte i slutningen af oktober gang i en faglig sag.

2. december udspillede et større drama sig så på byggepladsen i København, hvor dele af stilladset blev væltet af stilladsarbejdere organiseret under 3F, der påstod, at underentreprenørererne heller ikke lever op til danske overenskomster.

Ugen efter trådte en anonym konsulent fra Dansk El-Forbund frem.

Han ønskede at "nuancere billede af", hvorfor demonstrationen endte med et væltet stillads i bedste tv-sendetid, og fortalte, at han tidligere var blevet overfaldet foran stilladset, da han var forbi for at dokumentere forholdene på byggepladsen.

Ikke til at holde ud

Hvorfor en faglig konflikt endte med en voldsom demonstration, kunne Freddy Ridderhaugen ikke svare præcist på ved pressemødet.

- Mit gæt er, at det var, fordi en af de faglige sekretærer er blev banket. Det har fået sindene i kog, sagde han, mens han senere også understregede, at "det ikke er til at holde ud", når man "åbenlyst kan se fejl og mangler fortsætte ved højlys dag".

At Arbejdstilsynet efter sine to besøg på byggepladsen ikke har fundet grund til anmærkninger, mener Freddy Ridderhaugen ikke er bevis for, at der ikke er sket sikkerhedsbrud.

- Arbejdstilsynet har skrevet, at de ikke har fundet noget, der giver anledning til bekymring i de inspicerede områder. At tage Arbejdstilsynets besøg på dele af en byggeplads til indtægt for, at alt så er i orden, er simpelthen et falsum, siger Freddy Ridderhaugen.

Ingen kommentar fra DS Byggeri

Efter pressemødet har DR Nyheder forsøgt at få en kommentar fra DS Byggeri, der havde sat det omstridte stillads op på byggepladsen, men det er efter flere forsøg ikke lykkedes.

DR Nyheder har dog været i kontakt med totalentreprenør på byggeprojektet i Lundtoftegade, Dansk Boligbyg A/S.

Her afviser administrerende direktør, Anton Nørgaard, at kommentere sagen yderligere, men understreger alligevel, at Dansk Boligbyg A/S afventer en afgørelse i det fagretslige system.

Dansk Boligbyg A/S har opsagt samarbejdet med DS Byggeri, og nye billeder fra Lundtoftegade viser, at resterne af det væltede stillads på byggepladsen er ved at blive fjernet af et nyt stilladsfirma, der har overtaget opgaven.