Ørsted stopper officielt salg af Radius

Energiselskabet Ørsted indstiller nu salget af Radius, da den politiske opbakning er væk.

Energiselskabet Ørsted opgiver at sælge Radius. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Energiselskabet Ørsted har stoppet det igangværende salg af eldistributionsforretningen Radius.

Det sker, efter at finansminister Kristian Jensen (V) i går kunne meddele, at der ikke længere er den fornødne politiske opbakning til at fortsætte den salgsproces, der har været i gang siden sommeren sidste år.

I en fondsbørsmeddelelse skriver selskabets bestyrelse, at salget er indstillet på grund af det politiske nej, men bestyrelsen fremhæver også, at Ørsted ikke er "den bedste langsigtede ejer".

- Det er i selskabets, aktionærernes og kundernes interesse, at de overgår til et nyt ejerskab med henblik på at skærpe Ørsteds strategiske fokus og ambition om at skabe et globalt førende selskab inden for grøn energi, lyder det.

Kritisk infrastruktur

Det droppede salg af Radius, der ville have været en privatisering af elnettet for omkring 1 million eksisterende kunder, har mødt hård kritik. Flere partier frygter nemlig, at Radius bliver solgt til en køber, der vil skrue priserne op for at øge sit afkast på investeringen.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, forklarer, at elnettet er "kritisk infrastruktur, der skal bevares under demokratisk kontrol". Og det er derfor, at Socialdemokratiet har trukket sin støtte til salget.

Socialdemokratiet og SF vil have, at Radius skal være ejet af forbrugerne eller indgå i en konstruktion, hvor staten ejer over 50 procent. Staten ejer i dag 50,1 procent af aktierne i energiselskabet Ørsted - en andel, den beholdt da det daværende Dong under hård kritik blev solgt i 2013 og børsnoteret i 2016.

Strømlinet forretning

Ørsted meddelte i juni 2018, at selskabet ønskede at sælge Radius fra for at strømline forretningen og bruge kræfterne på at blive globalt førende indenfor grøn energi.

Med den ambition for øje har Ørsted ikke opgivet muligheden for at skille sig af med eldistributionsforretningen.

- Ørsted vil (...) fortsætte sin afdækning af forskellige exit-muligheder, hvilket ultimativt også kunne ske ved en udskillelse af de pågældende forretninger til Ørsteds aktionærer. Det igangværende arbejde med at udskille de nævnte aktiviteter i et selvstændigt selskab vil derfor fortsætte, oplyser selskabets bestyrelse i fondsbørsmeddelelsen.

Det politiske nej til Ørsteds planer om frasalg har kostet et fald i aktien på omkring 2,16 procent. Dermed er der i dag skåret omtrent fire milliarder af selskabets markedsværdi.

Facebook
Twitter