Otte varetægtsfængslede i sag om manipulation med energimarkedet er nu blevet løsladt

Politiet vurderer, at fortsat varetægtsfængsling af de sigtede ikke længere er af væsentlig betydning for sagens efterforskning.

Personerne er fortsat sigtet for at manipulere med energimarkedet for et trecifret millionbeløb. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

De otte varetægtsfængslede og sigtede i sagen om manipulation med energimarkedet er nu blevet løsladt.

Det bekræfter National Enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, over for DR Nyheder.

Løsladelsen af de otte sigtede sker, fordi politiet er nået så langt med efterforskningen, at de ikke længere har grund til at opretholde varetægtsfængslingen.

- NSK har de seneste uger foretaget en hel række efterforskningsskridt, og på nuværende tidspunkt vurderer NSK, at fortsat varetægtsfængsling af de sigtede ikke længere er af væsentlig betydning for sagens efterforskning, hvorfor de er blevet løsladt. Personerne er fortsat sigtede, og sagen er fortsat under efterforskning, siger NSK i et skriftligt svar til DR.

Energikøbmændene, hvor alle er tilknyttet samme firma som enten direktører eller medarbejdere, blev alle løsladt klokken 13:30 her til eftermiddag.

De otte personer har siddet varetægtsfængslet siden den 20. april, efter personerne blev anholdt på flere forskellige adresser omkring Aarhus og Nordsjælland.

Personerne er fortsat sigtet for at manipulere med energimarkedet for et trecifret millionbeløb.

Forsvarsadvokat er overrasket

Henrik Hougaard, der er forsvarsadvokat for en af de otte sigtede, er tilfreds med, at hans klient nu er løsladt.

- NSK har valgt at løslade min klient og de andre anholdte og varetægtsfængslede i sagen. Det har man gjort, fordi man ikke længere mener, at der er tilstrækkelig grund til at holde dem indespærret længere, siger han.

Forsvarsadvokaten har tidligere kaldt varetægtsfængslingen af de otte sigtede "at skyde helt over målet".

Alligevel er Henrik Hougaard overrasket over, at hans klient nu er løsladt.

- Det er overraskende, fordi man har udtalt, at økonomiske sager - henvist til netop denne her - skulle køre på samme måde som narkosager. Der sidder man varetægtsfængslet i et eller to år. Men her har man allerede valgt at løslade dem efter otte uger.

Forsvarsadvokaten har også talt med sin klients familie om løsladelsen, og som er lykkelige for, at den sigtede nu kan vende hjem.

- De håber nu at kunne vende hurtigst muligt tilbage til et normalt liv.

Men sigtelsen bliver stadig opretholdt?

- Forskellen på at sidde 23 timer i døgnet på syv kvadratmeter i en celle og så være fri og kunne tilrettelægge sit forsvar på en hel anden måde ved at kunne indsamle dokumenter og komme til møder hos mig, er helt anderledes end at sidde i et fængsel, siger Henrik Hougaard.

De sigtede kan nu i teorien vende tilbage til deres arbejde som energihandlere.

- Men det må ledelsen vurdere. Selskabet er også sigtet, siger advokaten, der understreger, at der kan gå langt tid, før de ved, om hvorvidt sigtelsen ender med at blive en tiltale.