Over halvdelen af SAS' fly er i luften: 'Vi forsøger, at komme på fuld styrke i slutningen af ugen'

Hver dag kommer flere passagerer afsted, men der vil fortsat være aflyste fly de kommende dage, oplyser SAS.

Over halvdelen af SAS' fly er på vingerne igen onsdag morgen. Selskabet forsøger at nå op på fuld kapacitet i slutningen af ugen, lyder det.

Når man kigger ud på flyenes parkeringsplads i Københavns Lufthavn, vil man fortsat se mange stillestående SAS-fly, der endnu ikke er klar til at byde passagerer velkommen ombord.

SAS er nemlig ikke oppe og køre på fuld kapacitet endnu, efter at op mod 1000 SAS-piloter sluttede strejken mandag aften, da der landede en overenskomstaftale mellem SAS og piloterne.

Men der bliver arbejdet på højtryk for at få så mange fly afsted som muligt, lyder det fra SAS' pressechef, Alexandra Lindgren Kaoukji.

- Vi håber på at kunne være oppe på fuld styrke og kapacitet i slutningen af ugen, siger hun.

Ifølge SAS er lidt over halvdelen af deres fly i luften. Men det er en kompliceret proces, da der både skal tages højde for piloters arbejdstid, licenser og anden flytraffik.

SAS arbejder på at få så mange passagerer afsted som muligt. De prioriterer især strandede passagerer, lyder det fra pressechef Alexandra Lindgren Kaoukji.

- Vi havde cirka halvdelen af flyene i luften i går aftes, så kom der lidt flere i morges, og endnu flere kommer afsted i morgen. Så det er en løbende proces, og det kommer til at tage nogle dage, siger Alexandra Lindgren Kaoukji.

Her til morgen er det blandt andet en række oversøiske afgange, der er aflyst. SAS opfordrer alle passagerer til at holde sig orienteret via deres hjemmeside, for der vil fortsat være aflysninger de kommende dage.

Prioriterer strandede passagerer

En af de helt store opgaver for SAS lige nu er at få bragt de mange strandede passagerer, der grundet aflyste fly ikke har kunnet rejse hjem, frem til deres hjemdestination.

- Vi proriterer at få strandede passagerer hjem, siger Alexandra Lindgren Kaoukji.

- I går kom nogle hjem, i dag kommer nogle hjem, vi forbedrer hele tiden, og så prøver vi at sætte flere fly ind i stedet for at aflyse, siger hun.

SAS kan ikke oplyse præcist, hvor mange gæster der er strandet, da nogle gæster har fundet andre løsninger på deres hjemrejse. Men selskabet anslår, at cirka 3000 SAS-passagerer venter på at komme med en SAS-flyver hjem til Skandinavien.

200 Apollo-gæster strandet i udlandet

Nogen, der især triller tommelfingre, er rejseselskabet Apollo. De har fortsat omkring 200 gæster, som er strandet i udlandet.

- Vi har cirka 200 strandede gæster derude, som skulle have været hjemme i weekenden. Det er 14-dages-gæster, så de har faktisk været væk under hele strejkeperioden, siger salgsdirektør i Apollo Glenn Bisgaard.

- Men fordi flyene ikke kom afsted hen over weekenden som planlagt, så strandede de derude. Dem er vi begyndt at tage hjem i det omfang, det er muligt, siger han.

Apollo har fortsat 200 strandede gæster, der venter på at komme hjem med SAS, oplyser Apollos salgsdirektør Glenn Bisgaard.

I begyndelsen af strejken havde Apollo omkring 2700 gæster, der ventede på at få et fly hjem til Danmark, men efterfølgende er det lykkedes rejseselskabet at hente størstedelen hjem, blandt andet med forskellige mellemlandinger og opsamlinger fra andre flyselskaber, der havde ledige pladser.

Men der mangler fortsat løsninger for mange af de resterende strandede feriegæster, siger Glenn Bisgaard.

- Nogle af øerne er mindre græske øer, hvor ikke mange fly lander, og det gør det svært at finde hurtige løsninger. Men vi arbejder på højtryk, fortæller han.

Ifølge Apollo flyver godt 40 procent af deres kunder normalt med SAS.

SAS oplyser, at der i alt er cirka 600 skandinaviske chartergæster strandet i udlandet, som de arbejder på at få fragtet hjem.

- Igår fløj vi 1100 hjem, og det gør vi også i dag, siger Alexandra Lindgren Kaoukji.