OVERBLIK Efter nye EU-regler: Mobilselskaber hæver prisen

Nye EU-regler for priser på mobilbrug i udlandet fører til dyrere mobilabonnementer i Danmark.

Omkring 800.000 You See-kunder skal betale mellem 10 og 20 kroner mere om måneden for mobilabonnementet fra 1. juli.

Kunder i Plenti og nogle Telia-kunder vil også opleve prisstigninger på mellem 10 og 20 kroner.

Samtidig vil kunder hos Call Me og 3 kunne købe billigere abonnementer, hvor telefonen kun kan bruges i Danmark.

De dyrere priser på mobilabonnementer hos mange danske mobilfirmaer skyldes ny EU-lovgivning, der afskaffer roamingafgifterne fra 15. juni 2017.

Mobilbrugere vil fremover som udgangspunkt betale samme pris for sms'er, mobilsnak og dataforbrug, uanset om de opholder sig i hjemlandet eller et andet EU-land.

Til gengæld stiger priserne på selve mobilabonnementet for flere kunder.

Forbrugerrådet: Se nærmere på dit abonnement

Forbrugerrådet Tænk glæder sig over den nye EU-lovgivning, men kritiserer de kommende stigninger på abonnementerne.

- Som forbruger har man ikke en jordisk chance for at gennemskue, om der er et reelt grundlag for de her prisstigninger, og netop derfor skal man heller ikke bare affinde sig med dem, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør for Forbrugerrådet Tænk.

Han tilføjer:

- Jeg opfatter det her som lidt af en panikreaktion fra teleselskabernes side eller måske en smart spekulation i, at det er et bekvemt tidspunkt at lave prisstigninger på.

Forbrugerrådet Tænk opfordrer folk til at bruge prisstigningerne som anledningen til at se nærmere på abonnementet.

- Det er en god lejlighed til, at man som forbruger undersøger, om man har det rigtige teleabonnement, lyder det.

Særligt mængden af data bør forbrugerne overveje.

- De fleste forbrugere betaler for langt flere data, end de egentlig har brug for, så der kan være penge at spare, siger Vagn Jelsøe, der ikke er overbevist om behovet for prisstigninger:

Telebranchen: Det koster os penge

På den anden side står Teleindustrien, der er brancheforening for de danske teleselskaber.

Direktør Jakob Willer kritiserer den lovgivning, EU har strikket sammen, for godt nok slipper forbrugerne af med roamingafgifterne, men teleselskaberne bliver efterladt med regningen.

- Udfordringen er, at man politisk har lovet, at det skal være gratis for forbrugerne at roame, og problemet er, at det er ikke gratis at producere den ydelse, siger Jakob Willer.

Danske teleselskaber skal nemlig betale de udenlandske teleselskaber for at stille mobilnettet til rådighed for de danske kunder, når de er i udlandet.

- Det er et trecifret millionbeløb, der kommer til at mangle på tværs af den danske branche, og de penge må man finde et sted, og vi har advaret om, at det kan gå ud over forbrugerne - at de skal betale en højere pris, siger han.

Han vil ikke udelukke, at priserne fremover kan sige endnu mere, hvis forbrugerne for alvor begynder at bruge deres mobildata i udlandet.

Højere priser til 800.000 You See-kunder

You See er et af de selskaber, som har strikket nye abonnementer sammen og reguleret priserne på andre abonnementer på grund af de nye EU-regler.

Mobildirektør Kasper Ørtvig fortæller, at omkring 800.000 af selskabets lidt over en million mobilkunder kan se frem til prisstigninger.

Flere af firmaets store abonnementer holder prisen, fordi de i forvejen har roaming inkluderet.

- På de billige abonnementer, hvor roaming hidtil ikke har været en del af abonnementerne, har vi sat prisen op med 10-20 kroner, siger Kasper Ørtvig.

Mobildirektøren fortæller samtidig, at der stadig vil være et loft over, hvor meget forbrugere kan roame i udlandet.

Grænsen er hos You See fastsat til 10 gb om måneden, og kunden får en sms-advarsel med nye prisoplysninger, når grænsen er ved at blive overskredet, og når den er overskredet.

- Man skal virkelig bruge meget data. Jeg vil tro, at du skulle streame fire-fem film, siger Kasper Ørtvig, der forventer, at kun de færreste You See-kunder vil opleve at overskride roaming-loftet.

Direktøren erkender samtidig, at de nye regler og priser er komplicerede.

- Vi har faktisk forsøg at gøre det her så simpelt som muligt, for det ligger helt fast, at den regulering, man er blevet enig om, gør det enormt komplekst. Det er også derfor, man ser, at selskaberne implementerer det her på forskellige måder, siger han.

Glad minister: Ingen ekstraregning

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der er den ansvarlige minister for teleområdet, glæder sig over de nye regler på trods af prisstigningerne.

Fremover risikerer forbrugere ifølge ministeren nemlig ikke at komme hjem med en stor ekstraregning for mobilforbruget i udlandet.

- Det er meget glædeligt for ejere af mobiltelefoner, som for eksempel har planer om at tage på sommerferie i Europa. Fra 15. juni kan man tale, sms'e og bruge data uden at risikere at få en stor regning med hjem, siger han til Ritzau.

Få et overblik over selskabernes prisstigninger øverst i artiklen

Facebook
Twitter