OVERBLIK: Efterforskning afslører international hvidvaskningsskandale

En stor efterforskning har vist enorme og globale pengestrømme, der knyttes til hvidvaskning af penge.

Mindst 20 milliarder dollar - svarende til 140 milliarder kroner - er som en del af system ført ud af hovedsageligt Rusland (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

De foreløbige resultater af en stor efterforskning af hvidvaskning af penge fra Rusland er mandag blevet offentliggjort af flere medier, heriblandt danske Berlingske.

Det store system, der omtales som den "Det Globale Vaskeri", omhandler milliarder og atter milliarder af dollar, der er ført ud af Rusland.

Resultaterne af efterforskningen, der udføres af blandt andre myndighederne i Letland og Moldova, implicerer dusinvis af banker - også Danske Bank og Nordea.

Her er et overblik over, hvad undersøgelsen viser:

* I alt er der ført mindst 20 milliarder dollar - svarende til 140 milliarder kroner - ud af hovedsageligt Rusland. Tallet kan være op til 80 milliarder dollar. Pengene stammer sandsynligvis fra kriminalitet.

* En gruppe på op mod 500 personer, heriblandt kendte russiske oligarker, bankfolk og personer med tilknytning til den russiske regering, er involveret.

* Dokumenterne, der er i hænderne på flere medier, viser omkring 70.000 pengetransaktioner. Små 2000 via britiske banker, små 400 gennem amerikanske og omkring 1700 via Danske Bank og Nordea.

* Pengene er i mange tilfælde overført fra britiske skuffeselskaber gennem banker i Østeuropa videre til eksempelvis danske banker og så til skattely i Seychellerne og Panama.

* Syv milliarder kroner skal være gået igennem danske banker, mens banker i London har stået for overførsler for mindst fem milliarder kroner.

* Banker, der er nævnt i undersøgelsen, tæller: Nordea, Danske Bank, HSBC, RBS, Coutts, Standard Chartered, UBS, Citibank, Barclays, ING og Bank of America.

* Informationerne kommer fra organisationen Organized Crime and Corruption Reporting Project og avisen Novaya Gazeta.

Kilder: Berlingske, The Guardian.

/ritzau/