OVERBLIK Fra børsstjerne til Danmarks hurtigste konkurs

OW Bunker har sat en milliardforretning over styr og er nu gået konkurs. Læs, hvordan det er sket her.

Det er ikke langt fra storhed til fald. I OW Bunkers tilfælde tog det syv måneder fra en lysende fremtid blev forvandlet til en konkurs. (Foto: Scanpix)

Olien var godt nok sort også dengang i marts tidligere på året.

Og nu er det hele slut. Nedturen er total, og OW Bunker er gået bankerot med et brag. Bare få måneder efter en storstilet børsnotering.

Det lykkedes ikke ledelse og bestyrelse at skaffe nødkapital til at redde den synkende olieskude.

Virksomheden kastede fredag aften endegyldigt håndklædet i ringen, og nu kan de 20.000 aktionærer helt have mistet deres investeringer.

Samtidig er to medarbejdere i ledelsen for det datterselskab i Singapore, der startede hele forliset, nu bortvist og politianmeldt for bedrageri for omkring 750 millioner kroner.

Aktierne fløj af sted

For den nordjyske virksomhed, der har levet af at sælge den fede olie, så det hele ellers ekstremt lyst ud tidligere på året.

28. marts 2014 blev virksomheden med hovedsæde i Nørresundby i Nordjylland noteret på Københavns Fondsbørs og hvilken entre.

Aktierne fløj af sted til 145 kroner stykket, hvilken gav OW Bunker en markedsværdi på 5,3 milliarder kroner.

Første tegn

Aktierne steg og steg og havde en værdi på 186 kroner, da den var på sit højeste.

Over 20.000 aktionærer havde købt sig ind i den danske virksomhed, der målt på omsætning var landets tredjestørste selskab, inden skandalerne ramte.

I oktober måned gik det for første gang galt. Oliepriserne faldt markant, og det påførte OW Bunker et tab på 130 millioner kroner, da man ikke havde lavet en ordentlig risikostyring.

Aktiekursen tog et gevaldigt drop, og det blev ikke bedre, da kvartalsregnskabet kom.

OW Bunker meldte ud, at de måtte nedjustere forventningerne, da man anså det for urealistisk at hente den vækst hjem, man håbede på.

Over en milliard er væk

Natten til torsdag ramte den endelige hammer så OW Bunker i nakken. Virksomheden meddelte, at OW Bunker-aktien var sat på børspause, fordi selskabet ville komme med en meddelelse.

Meddelelsen var et brag i størrelsesorden Nordisk Fjer og andre af dansk erhvervslivs største skandaler.

Ledelsen i OW Bunker kunne fortælle, at der er begået svindel af ledende medarbejdere i virksomheden for i omegnen af 125 millioner dollar, hvilket svarer til de knap 750 millioner danske kroner.

Men ved samme lejlighed fortalte OW Bunker, at yderligere 850 millioner danske kroner var gået tabt som følge af den tidligere omtalte elendige risikostyring.

En chef fyret

Dermed er det anslåede tab oppe på svimlende 1,5 milliarder kroner, og egenkapitalen er gået tabt.

Bankerne meddelte, at de ikke ville hjælpe med at genrejse OW Bunker, og efter en tur i skifteretten torsdag kommer udmeldingen om, at OW Bunker fortsat vil kæmpe for sin overlevelse gennem en såkaldt rekonstruktion.

Men allerede dagen efter oplyser OW Bunker, at det ikke er lykkedes at finde en holdbar løsning på virksomhedens udfordringer. De indgiver den 7. november konkursbegæring ved skifteretten i Aalborg.

Virksomheden blev grundlagt i Aalborg/Nørresundby i 1980 og har aktiviteter i 29 lande, herunder i verdens mest trafikerede havne.

Har du aktier i OW Bunker og vil kontaktes af DR Nyheder? Skriv til os 1212@dr.dk