OVERBLIK Her er de vigtigste punkter i udspil om ny boligbeskatning

Det nye system for boligskatter skal rulles ud i 2021. 700.000 boligejere får i gennemsnit 14.300 kroner tilbage.

- Ingen skal frygte at blive beskattet fra hus og hjem.

Sådan sagde skatteminister Karsten Lauritzen (V) under fremlæggelsen af et nyt boligskattesystem, som skal være i drift fra 2021.

Planen har mange elementer. Forstå udspillet her:

  • Lavere boligskattesatser - men samme beløb:

I 2021 bliver ejendomsværdiskatterne og den gennemsnitlige grundskyld sat ned. Det sker som resultatet af et nyt ejendomsvurderingssystem, som forventes at give kraftige værdistigninger på mange boliger.

- Så vurderingerne passer til virkeligheden i dag, siger Karsten Lauritzen.

  • 14.300 kroner til 700.000 boligejere

De boligejere, der har betalt skat af en for høj vurdering i 2011-2018, får automatisk pengene tilbage. Det drejer sig om 700.000 boligejere - særligt i provinsen. Til det har regeringen sat 10 milliarder kroner af. Det giver i gennemsnit 14.300 kroner til hver berørte husejere.

- Det skal selvfølgelig være sådan, at de skal tilbage til de retmæssige lommer. Det sker helt automatisk, når vi kender de nye ejendomsvurderinger. Og så er det selvfølgelig sådan, at hvis ens vurdering er sat for højt, og man har betalt for meget i skat, kommer man ikke til at betale de penge ekstraordinært, siger Karsten Lauritzen.

  • Forsigtighedsprincip:

Regeringen har lagt et såkaldt forsigtighedsprincip ind i planen. Det betyder, at boligejerne kun skal betale skat af 80 procent af ejendoms- og grundvurderingen.

- Det betyder, at de nye ejendomsvurderinger kommer boligejerne til gode, siger skatteministeren.

  • Beskatning ved prisstigninger på boliger

Stiger værdien af boligen i de kommende år mere end lønningerne, så bliver den overskydende del indefrosset automatisk.

Når man så sælger boligen og indkasserer gevinsten skal man betale den indefrossede skat til staten. Man kan forstå det som en form for avancebeskatning.

Fra 2021 er indefrysningsordningen obligatorisk, men allerede fra 2017 kan man gøre brug af indefrysningsordningen ved at ansøge kommunen.

  • Værdistigninger skal sænke indkomstskatter:

Hvis boligskatterne over tid stiger mere end forudset, vil regeringen bruge overskuddet til at sætte skatten tilsvarende ned på arbejde.