OVERBLIK Nu kan du få dine sidste feriepenge - beregn her, hvor mange du har til gode

Aftale om udbetaling af de sidste to ugers feriepenge er en del af næste års finanslov.

Et bredt flertal i Folketinget har netop præsenteret første del af finansloven for næste år. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Regeringen, dets støttepartier, Venstre, De Konservatíve er i dag blevet enige om en aftale, der skal være med til at give dansk økonomi et solidt rygstød til næste år.

Aftalen er en del af næste års finanslov og giver blandt andet de danske lønmodtagere mulighed for at få den resterende del af deres indefrosne feriepenge.

- Med aftalen kan vi genstarte dansk økonomi samtidigt med, at vi også skaber tryghed for en række erhverv, siger finansminister Nicolai Wammen (S).

Herunder kan du se, hvor meget du vil kunne få udbetalt - før skat - og læse mere om de tre initativer i aftalen, der skal give et skub til dansk økonomi.

Feriepengene

Foto: DR

De indefrosne feriepenge har været højt på den politiske dagsorden i månedsvis. I efteråret har de danske lønmodtagere haft mulighed for at få udbetalt tre af de fem uger, der har været indefrosset, fordi ferieloven er blevet ændret.

Nu kan de så få den sidste del af pengene. Det svarer i alt til cirka 45 milliarder kroner før skat.

Udbetalingerne forventes at øge beskæftigelsen på kort sigt med op mod 5.000 personer, lyder det fra finansminister Nicolai Wammen.

Feriepengene skal komme til udbetaling i slutningen af marts næste år. Det har længe været et krav fra et flertal i Folketinget, at pengene skal ud hurtigst muligt, og derfor glæder aftalen oppositionspartiet Venstre.

- Det er nogle vigtige ting, der er kommet med i aftalen. For det første, at danskerne får udbetalt de penge, som er danskernes egne, siger formand Jakob Ellemann-Jensen.

Udbetalingen vil være frivillig og beskattes som almindelig indkomst. Det vil ikke medføre fradrag i indkomstoverførsler.

Danskerne har her til efteråret bestilt 51,6 milliarder ud af 60 milliarder kroner, som har været optjent.

Hvis man ikke har bestilt sine penge, så kan man trygt lade dem stå og eventuelt først få dem udbetalt, når man bliver pensioneret.

Eksporten

Der er blandt andet penge til grøn eksport. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Et af de steder i dansk økonomi, som i virkelighed høj grad stadig mærker coronakrisens klamme hånd, er de virksomheder, som eksporterer til udlandet.

Her er partierne enige om, at der skal afsættes 575 millioner kroner årligt i perioden 2021-2023, der skal understøtte eksporten, da man regner med en lavere international efterspørgsel.

Pengene skal blandt andet gå til at understøtte grønne eksportinitiativer.

- Nu tager vi ekstraordinære midler i brug for at styrke de danske eksportvirksomheder og de mange hundredtusinde danske arbejdspladser, der er knyttet til eksporten. Samtidig skubber vi på grønne, danske løsninger og klimavenlige teknologier, som kan bidrage til omstillingen globalt, siger finansminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Forlængelse af hjælpepakker

Der er også afsat penge til, at hjælpepakkerne forlænges til udgangen af februar. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Politikerne vil heller ikke udelukke, at der skal gives flere milliarder kroner til hjælp til virksomheder i nød.

Partierne er nemlig enige om at afsætte en reserve til at kunne forlænge initiativerne i de seneste hjælpepakker, så de kan forlænges til udgangen af februar. Det skønnes at koste 2,3 milliarder kroner.

Hjælpepakkerne lyder blandt andet på hjælp for virksomhederne til at betale faste omkostninger, og så er der også hjælp til virksomheder, som er de facto nedlukkede på grund af coronarestriktioner.

I og med at det er en reserve, så er det endnu ikke besluttet med sikkerhed, at hjælpepakkerne bliver videreført.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter