OVERBLIK Sådan dækker din forsikring stormskader

De fleste skader på huset er dækket. Det er flyvende trampoliner og havemøbler ikke.

Hvem dækker stormskader - forsikringsselskabet eller dig selv? Er der vandskader på scooteren her, er der kun ét godt råd. Få den fjernet i en fart, forsikringen dækker ikke. (Foto: Morten Pape © Scanpix)

Det seneste døgn har det kraftige blæsevejr givet store problemer over Danmark. Det har betydet skader på især huse, men også biler, drivhuse eller carporte kan være ramt. Men hvem skal betale regningen? Dig eller forsikringsselskabet?

Se herunder, hvad din forsikring dækker, og hvad den ikke dækker.

Skader på huset

Hustag rammer biler efter storm i Aarhus i 2015.

De fleste stormskader på huset vil være dækket, lyder det fra Forsikringsoplysningens konsulent Anja Lintrup Sørensen.

Typiske skader på huset ved storm er knækkede tagsten, ødelagte ruder eller andre materielle skader forårsaget af væltede træer og knækkede grene.

- Husets forsikring vil dække de fleste skader efter en storm, siger hun.

Der er dog tilfælde, hvor forsikringen ikke dækker. Nemlig hvis skaderne skyldes manglende vedligeholdelse.

- Skyldes skaden, at taget var ved at falde ned i forvejen, og der så ryger tagsten eller tagplader i den forbindelse, så er det ikke noget, man skal forvente at få dækket af forsikringen, forklarer hun.

Er drivhuset dækket?

Drivhus efter storm.

Er det drivhuset, der er blæst omkuld, er det er ifølge Forsikringsoplysningen forskelligt fra selskab til selskab, om skaden er dækket.

- Der kan være krav om, at drivhuset skal være på fundament. Det samme gælder plankeværker, som er væltet i stormen, siger Anja Lintrup Sørensen.

Skader på trampolin og havemøbler

Husk at sikre trampolinen. Bliver den stormskadet, er den ikke dækket af forsikringen.

Er der sket skade på såkaldte løse genstande som din trampolin, kuglegrillen eller havemøblerne, så dækker din forsikring ikke.

- Det er normalt indboforsikringen, der dækker ting. Men den dækker ikke ting, der befinder sig udendørs. Så trampolinen, der går i stykker, skal man ikke regne med at få erstattet, siger hun.

Hvis trampolinen derimod blæser ind i dit hus og ødelægger noget, så er skaden på huset dækket af forsikringen.

Skader på naboens ting

Er det naboens hus, din trampolin rammer, så er det i udgangspunktet naboens egen forsikring, der skal erstatte skaden på huset.

- Fordi stormskader er som udgangspunkt ikke nogens skyld. Det er vejrets kræfter, der ødelægger ting. Og det er kun i de tilfælde, man har båret sig groft uansvarligt ad, at man kan blive gjort ansvarlig og dermed også ender med regningen, siger Anja Lintrup Sørensen

Det er en rigtig god idé at stormsikre løse genstande, men det er ifølge Forsikringsoplysningen ikke et krav.

- Der er ikke noget direkte krav om det. Men hvis man ikke har gjort, hvad man kunne for at undgå skade, så kan der være et ansvar. Der skal dog meget til at gøre andre ansvarlige, hvis der er en forsikring, der dækker. Man skal have båret sig groft uagtsomt ad, siger hun.

Vandskader

Oversvømmelse på lystbådehavnen i Horsens onsdag den 2. januar 2019.. Foto: Morten Pape (Foto: Morten Pape © Scanpix)

Har du fået vand i kælderen som følge af oversvømmelser, der stammer fra hav, fjord, søer og lignende, så er det ikke dækket af din egen forsikring. Der, hvor der kan være hjælp at hente, er fra Stormrådet, som er en offentlig ordning.

Alligevel er det vigtigt, at du kontakter dit eget forsikringsselskab i første omgang. Så kan de hjælpe med, om det er noget, der er dækket, og hjælpe dig med kontakt til Stormrådet.

Er det din bil eller knallert, der bliver ramt af vandskade, fordi du har parkeret den på havnen, som rammes af oversvømmelse, så er den heller ikke dækket af forsikringen.

Hvilke forsikringer skal du have for at være dækket?

Det kommer an på, hvad det er for skader, du skal have dækket. Er det skade på din bolig, er det husforsikringen.

Er det stormskader på din bil, så kræver det, du har en kaskoforsikring. Fordi din ansvarsforsikring kun dækker, hvis du kører ind i andre.

Facebook
Twitter