OVERBLIK SAS og piloter indgår aftale: Nu skal flyene tilbage i luften

Striden mellem SAS og selskabets piloter i Norden er slut. Flere end 380.000 kunder blev ramt af aflysninger.

SAS-piloternes strejke begyndte fredag den 26. april, og først efter en uge er der blevet indgået forlig. (Arkivfoto) (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Nordiske SAS-piloter har den seneste uge strejket, og det har ført til tusindvis af aflyste flyafgange. Sent torsdag aften er der indgået et forlig mellem SAS og selskabets piloter i Danmark, Norge og Sverige.

Alligevel går der lidt tid for luftfartsselskabet at komme op i fuldt sving igen.

Få her et overblik over, hvad den omfattende strejke har betydet, siden den gik i gang fredag den 26. april:

Hvad indeholder aftalen?

Ifølge formand for Dansk Pilotforening, René Arpe har piloterne i den treår lange nye overenskomst fået lønstigninger på 3,5 procent det første år, 3 procent det andet og 4 procent i tredje år.

SAS er på vingerne igen i morgen, siger koncernchef i SAS, Lars Sandahl Sørensen. Men der kan forekomme forsinkelser, derfor opfordrer han alle, der skal flyver i morgen til at tjekke selskabets hjemmeside og app.

Også i forhold til arbejdstid, har man nået hinanden, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

- Vi er blevet enige om både mere forudsigelighed i arbejdsplaner, løn samt karrieremuligheder i SAS som pilot. I forhold til forudsigelighed i arbejdstid er vi blevet enige om, at en større del af piloterne kan blive flyttet til vores faste ordning.

Piloterne kan enten være i en variabel eller fast gruppe, når det kommer til planlægningen af deres arbejdstid. Piloterne i den faste gruppe kender deres arbejdstider flere måneder frem og kører i et fast rul.

Piloter i den variable gruppe kender derimod oftest kun kender deres arbejdstid to uger før månedens vagtplan træder i kraft. Deres arbejdstid varierer desuden i løbet af året

De strejkende piloter

  • Danmark: 372 piloter organiseret i Dansk Pilotforening.

  • Norge: 545 piloter organiseret i Norsk Flygerforbund og Parat.

  • Sverige: 492 piloter organiseret i Svensk Pilotförening.

  • I alt: 1409 skandinaviske piloter.

SAS har udsendt en pressemeddelelse i forbindelse med den nye aftale. Her fremgår det, at den nye aftale med piloterne først formelt skal stemmes igennem i tre ud af de fire forbund, inden den kan træde i kraft. De tre forbund er Norsk Flygerforbund, SAS Norge Pilotforening og Dansk Pilotforening. Hvornår afstemningerne finder sted vides ikke.

Aflyste afgange og ramte passagerer

* Det er endnu uvist, hvor mange der fredag vil blive ramt af eventuelle aflysninger. SAS-chef Rickard Gustafson oplyser på et pressemøde torsdag klokken 23, at det vil tage et døgn at komme tilbage til normal drift igen.

Kilder: NTB, SAS.

/ritzau/