OVERBLIK: Sejler afløseren for skandaleramt it-system samme vej?

Voksende gæld på 118 milliarder er stadig ikke tøjlet. Få historien om, hvordan det gik så galt.

Det nye it-system, som skattevæsenet efter planen i år skulle bruge til at få sat prop i det voksende hul i statskassen, har store problemer og bliver forsinket.

Kun 47 ud af cirka 800 offentlige instanser, som mangler pengene, er lige nu helt eller delvist koblet op til det nye system, PSRM.

Omkring en million danskere skylder tilsammen over 118 milliarder kroner.

Den massive gæld er opstået, efter det hedengangne Skat måtte kaste håndklædet i ringen i forhold til det kuldsejlede automatiske inddrivelsessystem, EFI.

Her kan du få et overblik over historien om det skandaleramte inddrivelsessystem EFI og afløseren, PSRM.

2004 og 2005: Idéen om EFI opstår

Venstres Kristian Jensen var dengang skatteminister. (Foto: © Kristian Brasen, (c) Ritzau Scanpix)

Idéen om Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI), der skal samle al inddrivelse af offentlig gæld i ét system, opstår. Den daværende VK-regering beslutter som en del af kommunalreformen, at opgaven med at inddrive skal overdrages fra kommunerne til staten. Den daværende Told- og Skattestyrelse mener, at EFI er nødvendigt, fordi inddrivelse af gæld er en tung opgave.

2007: Stadig ufærdigt

Daværende finansminister Thor Pedersen (til venstre) foreslog i 2007 at fyre medarbejdere i Skat. (Foto: © kristian Juul Pedersen, (c) Ritzau Scanpix)

Systemet er stadig ikke klar til brug. Det skal videreudvikles, så det kan bruges i 2009.

Finansministeriet foreslår, at medarbejdere afskediges, fordi der ikke vil være brug for så mange hænder med et effektivt it-system.

2009: Gælden vokser til 67 milliarder

EFI virkede stadig ikke i 2009. (Foto: © Jens DIge, Ritzau Scanpix)

Systemet virker stadig ikke.

I slutningen af året udgør restancer og gæld 66,9 milliarder kroner. EFI skal integreres bedre, så det kan spille sammen med systemerne der håndterer moms, selskabsskat, afgifter, bøder, personregistre og alle de ministerier, som opkræver bøder.

2010: Kritik af Skat

Statsrevisorerne med Peder Larsen (SF) i spidsen kritiserede, at det i 2010 stadig ikke var lykkedes at knække kurven. (Foto: © kristian Juul Pedersen, Ritzau Scanpix)

Statsrevisorerne kritiserer skarpt, at Skat ikke har knækket kurverne med restancer og gæld.

Skatteministre gennem tiden

  • Kristian Jensen (V) 2004 - 2010

  • Troels Lund Poulsen (V) 2010-2011

  • Peter Christensen (V) 2011-2011

  • Thor Möger Pedersen (SF) 2011-2012

  • Holger K. Nielsen (SF) 2012-2013

  • Jonas Dahl (SF) 2013-2014

  • Morten Østergaard (R) 2014-2014

  • Benny Engelbrecht (S) 2014-2015

  • Karsten Lauritzen (V) 2015-2019

  • Morten Bødskov (S) 2019-

2013: Skat tager EFI i brug

EFI blev taget i brug under daværende skatteminister Holger K. Nielsen (SF). (Foto: © KELD NAVNTOFT, Scanpix)

EFI bliver indført på trods af advarsler om, at det ikke virker fuldstændigt.

Ifølge Rigsrevisionen steg restancerne til cirka 75 milliarder kroner.

2014: Endnu engang kritik

Formand for Statsrevisorerne Peder Larsen (SF) måtte igen kritisere Skat. (Foto: © Thomas Emil Sørensen, Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix)

Statsrevisorerne kritiserer igen Skat i skarpe vendinger.

Statskassen kan miste 2,3 milliarder kroner i ubetalt skat, fordi der ikke er styr på at inddrive gælden hos borgere og virksomheder, lyder det.

2015: Minister lukker EFI ned

Daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) fremlægger handlingsplan for Skat. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) suspenderer EFI.

Det sker på grund af en række alvorlige fejl med Skats skandaleramte inddrivelsessystem - blandt andet på grund af ulovlig inddrivelse af gæld.

2016: PSRM skal tage over

Det er virksomheden Netcompany, her med direktør André Rogaczewski (til venstre), der udvikler det nye inddrivelsessystem. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Finansudvalget lægger penge på bordet til at købe et nyt inddrivelsessystem.

Indkøbet af systemet PSRM, Public Sector Revenue Management, skal ske med en økonomisk ramme på 1,1 milliarder kroner, som også skal dække drift og videreudvikling af systemet frem til 2019.

Skatteministeriet siger dengang, at systemet vil være færdigudviklet senest i 2018, hvor 800 offentlige instanser skal være koblet op på systemet, så de kan sende data om gæld til det.

2017: Systemet fejler

Rigsrevisor Lone Strøm advarer i 2017 om, at der også er problemer med det nye system (Foto: © Helga Theilgaard, Rigsrevisionen)

Rigsrevisionen advarer om, at der problemer med at overføre data til det nye inddrivelsessystem.

Først når de 800 offentlige instanser er tilsluttet, kan PSRM bruges til at inddrive gæld, lyder det.

2018: Statsrevisorer dumper regnskab

. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Statsrevisorerne tager forbehold for statsregnskabet og påtaler, at Skatteministeriets mangelfulde forvaltning af inddrivelsesområdet medfører betydelige tab for det offentlige.

Samtidig viser Rigsrevisionens beretning, som ligger til grund for kritikken, at det nye it-system vurderes til at tage to år længere end forventet at få op at køre.

I slutningen af året vælger Gældsstyrelsen at eftergive – og dermed slette - gæld for i alt 5,8 milliarder kroner hos 485.000 danskere.

Februar 2019: Minister giver løfte

Tidligere skatteminister Karsten Lauritzen (V) lovede, at systemet ville komme op at køre i år. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) erklærer, at PSRM er færdigudviklet og lover i Berlingske, at ”i 2019, altså i år, har vi normaliseret gældsinddrivelsen fremadrettet”.

Skatteministeriet udsender også en pressemeddelelse, hvor ministeren slår fast, at PSRM er ”udviklet til tiden – og uden at regningen denne gang er løbet løbsk”.

August 2019: Ny minister kritiserer

Den nye skatteminister, Morten Bødskov (S), måtte senere gå i rette med sin forgænger. Systemet er endnu ikke klar. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Den nye skatteminister Morten Bødskov (S) går i rette med sin forgænger. Der er ikke styr på gældsinddrivelsen, og PSRM kommer ikke til at kunne inddrive den nye gæld for 2019, som Karsten Lauritzen lovede, lyder det.

- Det var de oplysninger, jeg fik fra mine embedsmænd. Hvis der så er sket noget siden da, der ændrer det billede, så er det jo en anden situation. Men det er nyt for mig, sagde Karsten Lauritzen til DR Nyheder samme dag.

September 2019: Rigsrevision revser PSRM

Rigsrevisionen advarer om fejl og forsinkelser med PSRM. Det er uvist, hvornår systemet er koblet ordentligt op og kan inddrive den voksende gæld hos 800 offentlige instanser.

Samtidig er der tvivl om, hvor meget ekstra det kommer til at koste. Det skriver kontrolorganet i en redegørelse om PSRM.

Kilder: Ritzau, DR, Finansudvalget, Berlingske, Rigsrevisionen