Overenskomst for en halv million lønmodtagere: Rekordmange har stemt

Spekulationerne om et muligt nej til overenskomsterne breder sig.

Bygningsarbejdere i Nordjylland nedlagde onsdag 12.april arbejdet i protest mod overenskomstforliget 2017. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Rigtig mange lønmodtagere har valgt at stemme om de nye overenskomster på det private arbejdsmarked.

Resultatet af urafstemningen bliver offentliggjort lige over middag, men en rundspørge, som DR Nyheder har lavet, viser, at stemmeprocenten i mange fagforeninger er højere end ved de seneste overenskomst-afstemninger.

- Det ser rigtig godt ud. Vi har fordoblet vores stemmeprocent siden sidste afstemning for tre år siden, fortæller Jørgen Juul Rasmussen, der er formand for Dansk Elforbund, til DR Nyheder.

Rekord i HK

Sidste gang stemte kun 30 procent af elektrikerne, mens 60 procent har valgt at bruge deres stemme denne gang.

HK Handel melder om rekordhøj stemmeprocent denne gang. Også HK Privat og Teknisk Landsforbund melder om højere stemmeprocent blandt medlemmerne.

Den store stemmelyst skyldes ifølge fagforeningerne selv, at de har været mere opsøgende denne gang.

- Vores afdelinger har ringet rundt til medlemmerne og opfordret dem til at stemme og gjort dem opmærksomme på, at nu er det nu, siger Lone Engberg Thomsen, der er formand for Teknisk Landsforbund.

Lettere at stemme

Samtidig har langt de fleste fagforeninger gjort det lettere at stemme via for eksempel smartphones eller hjemmesider.

I sidste uge kom det frem, at også den største fagforening, 3F, forventer en højere stemmeprocent end i mange år.

De høje stemmetal betyder dog også, at spekulationerne om et muligt nej til overenskomsterne breder sig.

Stemmeprocenten kan nemlig blive afgørende for udfaldet, fordi der ”kun” skal et simpelt flertal af nej-stemmer til for at aftalen bliver forkastet, hvis stemmeprocenten vel at mærke er over 40 procent.

Hvis stemmeprocenten er under 40, skal der en højere nej-andel til, for at sende parterne ud i en storkonflikt.

Nej-kampagne fra 3F'ere

I de seneste uger har en større nej-kampagne fået stor opmærksomhed. Det er især lokale afdelinger af 3F, der står bag kampagnen.

Utilfredsheden går især på, at aftalen betyder, at arbejdsgiverne kan diktere op til en times dagligt overarbejde i kortere eller længere perioder, og derefter bestemme hvornår timerne skal afspadseres igen.

3F-resultat afgørende

Arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen vurderer, at der er størst sandsynlighed for et ja. Men han peger på to spørgsmål, der bliver afgørende.

- Hvor mange kan nej-siden mobilisere i 3F. Det kan blive meget afgørende. Og hvor høje stemmeprocenter bliver der i Metal og HK, fordi det er der, de fleste ja-stemmer vil ligge, siger Flemming Ibsen, der er professor emeritus på Aalborg Universitet.

Resultatet af urafstemningen om de nye overenskomster på det private arbejdsmarked bliver offentliggjort lige over middag.

Hvis det bliver et samlet nej, udløser det en storkonflikt på LO-området fra tirsdag i næste uge, hvor omkring en halv million lønmodtagere vil strejke.

  • Hovedpunkter fra overenskomstforslaget:

  • En tre-årig overenskomst frem til 1. marts 2020

  • Lønstigning på syv procent over de næste tre år

  • Fuld løn i 13 uger under forældreorlov

  • 2 børneomsorgsdage og øget frihed ved barns sygdom

  • Fire procent af lønnen kan byttes til fridage eller pension

  • Seniorere kan købe sig til 32 seniordage

  • Arbejdsgiveren kan kræve, at lønmodtagerne arbejder 1 time ekstra om dagen ved travlhed og overarbejdet skal afspadseres inden for et år