Overlæge om 5.000 corona-test hver dag: Det er ikke realistisk lige nu

Sundhedsstyrelsen vil femdoble test, men læger advarer om, at vi risikerer at løbe tør, inden det kommer i gang.

Hvis læger og sygeplejesker begynder at sende prøver på coronasmitte til analyse i så stor stil, som Sundhedsstyrelsen nu vil have, så risikerer laboratorierne at løbe tør for udstyr, lyder vurdering fra to overlæger. (Foto: Ida Marie Odgaard © Scanpix)

Det seneste døgn er omkring 1.000 danskere blevet testet for coronavirus, men Sundhedsstyrelsen vil have femdoblet det tal, så 5.000 danskere kan blive testet hver dag.

Det kan dog blive mere end svært. Sådan lyder budskabet fra overlæge ved Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital Michael Pedersen.

For der er akut mangel på dele til de testmaskiner, som læger og sundhedspersonale råder over, fortæller han.

- Hvis vi skal køre 5.000 prøver fra i dag, så skal vi i hvert fald få trykket på nogle knapper og løst nogle problemer meget hurtigt. For ellers løber vi hurtigere tør, end hvis vi kører med 1.000 prøver i døgnet, siger han.

Mangler vigtige dele

Michael Pedersen er også formand for Dansk Selskab for Klinisk Mikrobiologi, der samler læger med ekspertise på området.

Og det er hans vurdering, at der er risiko for at løbe tør, hvis testafdelingerne rundt om i landet pludselig bliver væltet med fem gange så mange prøver for corona, der skal testes hver dag.

Problemet er ikke antallet af testmaskiner, men i stedet mangel på udstyr som reagensglas og plastikdele, som bruges i testprocessen, fortæller Michael Pedersen.

Mange dele er ikke til at skaffe fra virksomheder i udlandet, og når hospitalet endelig får en sending hjem af en bestemt del, så kan der i mellemtiden være opstået mangel på helt andre dele i processen.

Samtidig er hospitaler i andre lande også på jagt efter nøjagtigt det samme udstyr.

- Det er den samme kage, man slås om. Det er der, flaskehalsen ligger. På de maskiner, vi har, er der dele, som er i restordre, og som alle kæmper om at få, siger Michael Pedersen.

Kan tage flere uger

Også i Region Midtjylland mærker man manglen på udstyr til testmaskiner.

Hvis Sundhedsstyrelsen holder fast i ambitionen om at teste 5.000 i døgnet, er der stadig et stykke vej igen, vurderer ledende overlæge Svend Ellermann-Eriksen fra Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital.

Det kan tage uger, før der er en løsning, mener overlægen.

- Det er ikke realistisk lige nu. Men det er realistisk over nogle uger, siger Svend Ellermann-Eriksen.

I øjeblikket tester afdelingen i Aarhus omkring 300 prøver dagligt. Samtidig forsøger hospitalet at skaffe nye materialer ad andre veje.

- Enten ved at få det produceret i Danmark eller ved at vaske det og genbruge det. Det har vi arbejdet intensivt på at få prøvet af, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Hvor realistisk er det, at danske virksomheder kan omstille produktionen til at levere alle de dele, der skal bruges?

- Enkeltdele er ret realistisk, men problemet bliver, at der også er mange små dele. Så om vi kan erstatte dem allesammen, det kan jeg være lidt bange for. Dér må vi så håbe på, at vores normale leverandører vil koncentre deres indsats på de produkter, som kun de kan lave, siger Svend Ellermann-Eriksen.

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, sagde i går i Lægens Bord på DR1, at vi ikke er "det rigtige sted i Danmark", når vi ikke kan teste 5.000 i døgnet, som man gør i Norge.

- Det er der, vi burde være nu. Det er vi ikke, og det er ikke tilfredsstillende, sagde han.

Derfor er der nu sat fart på arbejdet med at indhente det forsømte og nå op på siden af Norge.

- De arbejder benhårdt på det derude i regionerne, sygehusene, Statens Serum Institut og i Lægemiddelstyrelsen for at komme op i omdrejninger, og jeg håber og tror, at vi kommer det rigtig hurtigt, lød det i går fra Søren Brostrøm.