Overvejer du en varmepumpe? Regeringen lægger op til, at du kan spare flere tusinde kroner på dit lån

Regeringen vil afskaffe afgifter og gebyrer på lån til varmepumper og andre opvarmningskilder, der kan erstatte olie- og gasfyr.

Arkivfoto. Inden 2030 skal Danmark være fri af naturgas, sådan lyder ambitionen i regeringens nye energiudspil. (Foto: © NIKOLAY DOYCHINOV, Ritzau Scanpix)

Danmark skal gøres fri af russisk gas, og nu har landets boligejere udsigt til endnu et incitament til at tage aktiv del i dén ambition.

Under den spidsfindige titel Fyr dit fyr præsenterede erhvervsminister Simon Kollerup (S) tidligere i dag en ordning, hvor regeringen i partnerskab med landets banker vil gøre det billigere for boligejere at låne penge til at erstatte deres olie- og gasfyr.

Konkret vil regeringen fra 2023 afskaffe den såkaldte tinglysningsafgift på lån, der handler om at udskifte olie- eller gasfyr. Derudover er den finansielle branche - altså bankerne - blevet enige om at tilbyde de samme lån uden oprettelsesgebyrer og til en lav rente.

- Vi står altså med en fælles og klar håndsrækning til de danske boligejere. Det betyder, at lånene til eksempelvis en ny varmepumpe bliver markant billigere, siger Simon Kollerup.

En begrænset afskaffelse af tinglysningsafgiften skal besluttes politisk.

Erhvervsminister Simon Kollerup og formand for Finans Danmark Carsten Egeriis præsenterede tidligere i dag et partnerskab, der skal bane vejen for billige lån til boligejere, der ønsker at skifte til grøn opvarmning af deres bolig. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Carsten Egeriis, der er administrerende direktør i Danske Bank og formand for interesseorganisationen Finans Danmark, forklarer, at nogle banker allerede tilbyder lån uden oprettelsesgebyr og til en meget lav rente på grønne investeringer. Det skal nu være en mulighed for alle bankkunder.

Når I taler om at tilbyde en ”lav rente” på grønne lån, hvor lav en rente er det så helt specifikt?

- Der er ikke sat nogen specifik rente på de her lån – det vil afhænge af, om det er et banklån eller et realkreditlån, svarer Carsten Egeriis.

Besparelser på op til 10.000 kroner

DR Nyheder har bedt Forbrugerrådets cheføkonom om at anslå, hvad besparelsen svarer til i kroner og øre, når man skal investerer i en varmepumpe eller lignende, som ofte løber op i udgifter i omegnen af 100.000 kroner eller mere.

- Jeg vil tro, at det er mellem 5.000 – 10.000 kroner, man som boligejer vil kunne spare på gebyrer, afgifter og renter, siger Morten Bruun Pedersen og kalder forslaget for ”et tydeligt signal” om, at forbrugerne skal tage regeringens ønske om omstilling alvorligt.

- Man forsøger her at skabe endnu et incitament, og jeg tror også, at tiltaget vil have en effekt, siger han og tilføjer:

- Men det er klart, at hvis man ingen penge har at investere, så hjælper det ikke noget. Det her er en ordning for dem, der ikke kan komme på fjernvarme, og som skal investere i en varmepumpe eller jordvarme – og som har lidt friværdi at gøre med.

Boligejere skal afvente svar om mulighed for at få fjernvarme

I april præsenterede statsminister Mette Frederiksen (S) et nyt energiudspil, der lægger op til, at Danmark senest i 2030 skal være helt uafhængig af naturgas.

Af samme grund skal der sættes turbo på udrulningen af fjernvarme, og landets kommuner er forpligtet til inden udgangen af 2022 at give alle boligejere besked om, hvorvidt de har udsigt til at kunne komme på fjernvarmenettet eller ej.

Både Forbrugerrådets cheføkonom og erhvervsministeren opfordrer derfor til, at boligejerne venter med at erstatte deres gasfyr med jordvarme eller en varmepumpe, indtil de ved, om fjernvarme bliver en mulighed.

I energiudspillet lægges der i øvrigt op til at oprette målrettede tilskudspuljer til husstande med lave indkomster samt at gøre det enklere og hurtigere at søge om støtte.

I dag kan man typisk få et tilskud på 19.000 kroner til en varmepumpe i et hus på 140 kvadratmeter. Det er endnu uvist, hvordan det vil se ud, og hvem det vil gælde for i fremtiden.

Risikerer man, at besparelsen på gebyrer og afgifter ”ædes”, fordi tilskuddet bliver tilsvarende lavere?

- Jeg tvivl på, at man vil give med den ene hånd og tage med den anden på det her område. Det er i hvert fald ikke det, øvelsen går ud på – det handler om at få en hurtig omstilling til nogle bedre energikilder, svarer cheføkonom ved Forbrugerrådet Morten Bruun Pedersen.