Overvismand beroliger: Det går stadig fremad trods lavere forventning til væksten

Et dårligt tredje kvartal i 2015 og usikkerhed på aktiemarkedet er årsagerne til vismændenes revurdering af væksttallene.

Vismændene har nedjusteret sine væksttal, men dansk økonomi er fortsat sund, siger overvismand Michael Svarer - privatforbruget og beskæftigelsen stiger og der er også begyndt at komme gang i investeringerne. (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

De økonomiske vismænd har måske nok skruet ned for forventningerne til dansk økonomi, men ifølge overvismand og økonomiprofessor, Michael Svarer, er det ikke så slemt, som det måske kunne lyde.

I 2016 forventer de nemlig stadig vækst – bare kun med 1,1 procent i stedet for de 1,5 procent, som man forventede i oktober.

- Selvom vi har nedrevideret væksten, så har vi stadig samme grundlæggende syn på, at der er fremgang, og at den er relativt god – men altså ikke så god som i efteråret, siger overvismanden.

Nedjusteringen af væksten vil ifølge Michael Svarer betyde noget for, hvor hurtigt beskæftigelsen vil stige og dermed, hvor mange indtægter statskasserne får.

Der er ifølge overvismanden to årsager til, at vismændene nu har nedjusteret væksttallene.

Den ene er, at væksttallet i tredje kvartal sidste år var negativt, og det har betydet, at 2016 er startet fra et lavere niveau end forventet.

Den anden årsag er, at aktiemarkedet signalerer, at der er en øget usikkerhed på markederne.

- Der har været meget kraftige prisfald på olie, Kina ser ud til at halte lidt, og nu er der også dårlige tal for USA. Alt det gør, at selvom man tror på fremgang – som der også er globalt set – er der større usikkerhed, forklarer Michael Svarer.

Sagen kort

  • Vismændene kom med deres seneste prognose for dansk økonomi tilbage i oktober 2015.
  • Nu - tre måneder senere - ser vismændene mere dystert på dansk økonomi og skruer forventningerne ned til en vækst på beskedne 1,1 procent for både sidste år og i år.
  • Trods de lidt mindre optimistiske toner for dansk økonomi, forventer vismændene, at der bliver skabt 67.000 nye job i 2016 og 2017.
  • Derudover fastholder vismændene deres skøn for den økonomiske vækst i 2017, som er på 2,3 procent.