Overvismand: Dansk økonomi er i god form - men der er risici

Dansk økonomi buldrer afsted, men der er grund til agtpågivenhed, lyder det i rapport.

Overvismand Michael Svarer opfordrer til agtpågivenhed i forbindelse med offentliggørelsen af ny rapport fra Det Økonomiske Råds formandskab. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Dansk økonomi buldrer derudaf og kører nu på så højt et niveau, at beskæftigelsen på det såkaldte strukturelle niveau overgås med 30.000 personer.

Det betyder, at efterspørgslen på arbejdskraft er så stor, at danskerne forventes at få en del mere i lønposen de næste år.

- Stiger manglen på arbejdskraft, kan det blive nødvendigt at stramme finanspolitikken mere end planlagt, siger overvismand Michael Svarer.

Han er professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet og offentliggør i dag den halvårlige vismandsrapport.

Ved at sætte skatter og afgifter op eller skrue ned for det offentlige forbrug kan staten lette foden fra speederen, hvorved risikoen for, at dansk økonomi kører i rabatten, falder.

- Der er risici

En anden måde at dulme efterspørgslen efter arbejdskraft er ved at slå dørene op for udenlandsk arbejdskraft.

- Ud over at stramme finanspolitikken kan der gennemføres tiltag, som øger arbejdsudbuddet eller forbedrer arbejdsmarkedets tilpasningsevne eksempelvis ved at forbedre mulighederne for at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, siger Michael Svarer.

Selv om væksten i Danmark er stabil og overordnet ser sund ud, er det vigtigt at være årvågen, lyder det fra overvismand Svarer.

- Vi forventer fortsat pæn vækst i dansk økonomi med vækstrater omkring to procent om året. Der er dog stigende risici i økonomien. Disse går begge veje, men der er særlig grund til at være agtpågivende i forhold til risikoen for overophedning, siger Michael Svarer.

Sidste gang den danske økonomi leverede så gode tal, var i årene op til Finanskrisen. Men økonomien er i langt bedre balance nu, end den var for 10 år siden. Derfor er der ikke grund til at frygte en ny finanskrise, lyder vurderingen fra Michael Svarer.

- Dansk økonomi er i væsentlig bedre form end i årene op til finanskrisen. De offentlige finanser er grundlæggende sundere, de danske virksomheders konkurrenceevne er bedre, og den finansielle sektor er mere robust, siger han.

Økonom: Jubeloptimisme

Allerede næste år forventer vismændene en vækst på 2,4 procent. Mens 2020 skal byde på en vækst på 2,1 procent.

Lige optimistisk nok mener Søren V. Kristensen, der er markroøkonom i Sydbank:

- Vi må sige, at vi vurderer, at vismændenes kortsigtede vækstprognose som værende alt for optimistisk.

Han erkender tidligere at have taget fejl, men vurderer det ikke sandsynligt, at dansk økonomi næste år vokser med 2,4 procent.

- Mange økonomer heriblandt jeg har gentagne gange peget på, at Vismændene har tenderet til at være jubeloptimister med de prognoser, som de har lagt for dagen i de seneste år. Men efter den seneste revision af det danske nationalregnskab kan vi nu se, at Vismændene langt henad vejen har haft ret i deres optimisme.

- Alligevel må vi dog sige, at baseret på de tal vi kender på nuværende tidspunkt, så virker en vækst på mere end to procent i 2019 og 2020 som enormt høj. Men erfaringen viser også, at de tal hurtigt kan blive revideret, skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

Facebook
Twitter