OW Bunker-direktør tiltalt for at give giga-kredit: I dag begynder retssagen

Første del af retsopgøret efter OW Bunkers konkurs starter i dag

Danmarkshistoriens største konkurs skyldtes blandt andet et enormt tab i datterselskabet Dynamic Oil Trading, hvor direktøren Lars Møller er tiltalt for mandatsvig. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Onsdag den 5. november 2014 sad Lars Møller alene og nedbrudt på OW Bunkers hovedkontor i Nørresundby ved Aalborg.

Kort forinden var han landet efter næsten et døgns rejse fra sit kontor i Singapore. Hans chefer havde inddraget hans pas og kreditkort.

Få timer senere anklagede de ham for at være manden, som havde tippet det i forvejen kriseramte OW Bunker det sidste stykke ud over kanten i en historisk konkurs.

Aldrig tidligere er et børsnoteret selskab krakket bare syv måneder efter at være blevet sendt på Københavns Fondsbørs. Ifølge en kollega overvejede Lars Møller ligefrem at "tage billetten".

Siden har han rejst sig mentalt og har fortsat tilværelsen i Singapore. Når han i dag klokken 09.00 tager plads i Retten i Aalborg som tiltalt for bedrageri for 800 mio. kr., vil han erklære sig "ikke skyldig".

I mellemtiden er han blevet mandsopdækket af to selvsikre forsvarsadvokater, Arvid Andersen og Anders Nemeth, der mener, at de kan overbevise retten om, at deres klient er aldeles uskyldig.

I 2014 var Lars Møller direktør i Dynamic Oil Trading (DOT) i Singapore, der solgte bunkerolie til skibe i sydøstasien.

Ikke omtalt i prospekt

Selskabet var et forholdsvist nyt datterselskab OW Bunker-koncernen, der var blevet børsnoteret i marts 2014. Faktisk så nyt, at det end ikke var omtalt i det børsprospekt, som tusindvis af investorer støttede sig til, da OW Bunker blev børsnoteret.

DOT havde i tiden op til børsnoteringen men også bagefter leveret rigtigt meget brændstof til især én stor kunde, Tankoil. Tankoil var imidlertid en meget dårlig betaler, og da Lars Møller kom hjem til hovedkvarteret i Aalborg var kreditten til rederiet på næsten 800 mio. kr.

Det var langt over grænsen for, hvor store kreditter Lars Møller måtte give uden at spørge om lov i det danske hovedkvarter. Og hvis det lykkes anklageren Marie Tullin at overbevise retten om, at Lars Møller gav kreditterne på egen hånd risikerer han en langvarig fængselsstraf.

Vidste alt om selskabet

Lars Møller og hans forsvarere mener imidlertid, at de kan dokumentere, at hovedkontoret var vidende om de store kreditter. For eksempel fik OW Bunker pæne renteindtægter fra kreditten.

Hans ene advokat, Arvid Andersen, sagde for eksempel således til DR Nyheder, da bagmandspolitiet offentliggjorde tiltalen juli 2017.

- Efter min opfattelse har de (ledelsen i OW Bunker, red.) vidst alt om selskabet i Singapore, og det mellemværende man havde med kunden, og som nu påstås er et tabsgivende arrangement. Det har man vidst alt om, og det er der efter min opfattelse flere forhold, som dokumenterer.

Sagen mod Lars Møller er den eneste straffesag, der er kommet ud af politiets efterforskning. Til gengæld har adskillige små og store danske og udenlandske investorer samt kuratoren stævnet de ansvarlige for OW Bunks børsnotering for flere milliarder kroner. Det gælder både den tidligere ledelse, den tidligere ejer, kapitalfonden Altor, og flere af de banker, der var med til at sende OW Bunker på Københavns Fondsbørs.

Der er indkaldt 13 vidner og afsat syv retsdage til sagen mod Lars Møller, der slutter med procedure den 20. april.

Dagens udgave af Følg Pengene tager blandt andet livtag med skandalen i OW Bunker. Du kan lytte med fra klokken 9 på P1. Eller finde programmet her.