OW Bunker-sagen: Tiltalt oliedirektør skyder ansvaret fra sig

- Jeg er sproglig student, interesserer mig ikke for regnskaber, og min kollega husker forkert i mistænkelig grad, forklarede tiltalt i sag om mandatsvig for 820 mio. kroner.

Om et par uger skal retten i Aalborg vurdere, om den tidligere direktør i et OW Bunker-datterselskab, Lars Møller, er skyldig i mandatsvig for 820 mio. kroner. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Hvor stort et ansvar følger der med jobbet som administrerende direktør?

Det bliver det helt afgørende spørgsmål, når Retten i Aalborg om et par uger skal vurdere, om den tidligere direktør i et OW Bunker-datterselskab, Lars Møller, er skyldig i mandatsvig for 820 mio. kroner.

Læste ikke alle mails

Lars Møller forklarede i dag, at han ikke nødvendigvis læste alle de mails, som han fik om den gæld, hans kunder opbyggede til selskabet.

Han forklarede, at han var sproglig student og ikke interesserede sig for excel ark og regnskaber men først og fremmest var ansat til at skabe vækst i det helt nye Dynamic Oil Trading (DOT). Et selskab i Singapore, der blev stiftet i 2012, og som han fik to millioner kroner om året plus en næsten lige så stor bonus for at være direktør i.

Indblik i OW Bunkers slutspil

OW Bunker gik konkurs i november 2014. Det skete på et tidspunkt, hvor selskabet troede, at man havde klaret sig igennem en krise, hvor man havde tabt næsten en milliard kroner på fejlslagne spekulationer i olieprisen.

Derfor var det umuligt at overleve, da det kom frem, at Lars Møllers selskab havde givet en kredit på næsten det samme beløb til en enkelt kunde, som ikke kunne betale gælden.

Hvordan det slutspil forløb, gav Lars Møller i dag for første gang et indblik i, da han blev afhørt af specialanklager Marie Tullin fra bagmandspolitiet.

Det var rent panik

Han forklarede, at han alligevel skulle til Danmark, fordi han var inviteret til fødselsdag hos sin søster. Da han kort før afrejsen blev indkaldt til et møde i hovedkvarteret om OW Bunkers problemer med likviditeten valgte han at tage sin finansdirektør Kimmie Goh med på rejsen.

- Jeg have fået at vide på vandrørerne, at det var helt galt med likviditeten, og det første en kollega fortalte mig, da jeg ankom var, at vi skulle finde 200 mio. kr. nu. Det var rent panik, forklarede Lars Møller.

Herefter gik han til et møde med den daværende direktør, Jim Pedersen, der døde i marts 2017.

- Han bad mig om at hive pengene hjem fra Tankoil. Det var 110 mio. dollars. Det vidste jeg, at de ikke kunne betale på en gang, og det fortalte jeg ledelsen.

Fik frataget sit pas

Herefter blev Lars Møller bortvist fra sit job ligesom Kimmie Goh, og de oplevede begge at få frataget deres pas.

- De mente, at det var vores skyld, at vi havde udestående med Tankoil, og at vi ikke kunne få pengene hjem, huskede Lars Møller.

Så langt er Lars Møller stort set enig med de forklaringer, som nu afdøde Jim Pedersen og flere andre ledende medarbejdere er kommet med.

Lars Møller kan imidlertid ikke genkende de tidligere kollegers beskrivelse af, at han tilstod at han havde skjult størrelsen på kreditten til Tankoil. Akkurat som han er rasende over, at en kollega havde forfattet en mail til Jim Pedersen, hvor han skrev, at Lars Møller havde overvejet selvmord kort efter, at han var blevet bortvist.

Angriber kollega

- Det er absurd, at jeg skulle tage livet af mig selv. Og det er helt forkert, at jeg skulle have sagt, at jeg gemte kreditter for 100 mio. kr. i systemet. Jeg synes, at den mailkorrespondance er meget mistænkelig, for at sige det mildt, sagde Lars Møller og pegede blandt andet på, at mailen var skrevet 19 dage efter den dramatiske nat.

Lars Møller antydede også, at Jim Pedersen i dagene op til konkursen forsøgte at skabe sig et alibi ved pludselig at sende detaljerede sms-beskeder, selv om han normalt plejede at ordne vigtige ting over telefonen.

- Det er måske ikke helt tilfældigt, at der nu bliver sendt noget på skrift på det her tidspunkt. Det kunne være, at han havde en forventning om, at OW kunne komme i problemer, sagde Lars Møller.

I sms-korrespondancen med Jim Pedersen havde Lars Møller skrevet, at Tankoils nettogæld til DOT var på fire mio. USD. Han forstod derfor godt, hvorfor specialanklageren undrede sig over, at den reelle gæld få dage senere var vokset til 110 mio. USD.

Lars Møller kunne ikke forklare, hvordan den store difference var opstået. Han huskede kun, at han havde været ude at spise om aftenen, da han gav Jim Pedersen besked om udviklingen i kreditten. Og så henviste han i øvrigt igen til sin finansdirektør, Kimmie Goh.

- Det er givet noget, jeg har tjekket med Kimmie. Det er ikke noget, jeg bare finder på.

Flere vidner fredag

Kimmie Goh er indkaldt som vidne sammen med 12 andre fredag og igen i næste uge. Her vil anklageren med stor sikkerhed forsøge at styre afhøringerne mod en konklusion om, at den administrerende direktør ikke kan skyde ansvaret for så stort et tab fra sig.

Omvendt vil Lars Møllers forsvarsteam bestående af Arvid Andersen og Anders Nemeth, når de overtager afhøringen af Lars Møller fredag, forsøge at skyde den strategi ned. Det skal blandt andet sket ved at fremlægge talrige mails, der dokumenterer, at man i hovedkvarteret var klar over, hvor stor en kredit, Dynamic Oil Trading havde givet til Tankoil.

FacebookTwitter