På besøg hos Facebook i Sverige: Hvor skyen bliver fysisk

Den lille svenske by Luleå har fået et boost, efter Facebook byggede et datacenter i byen, fortæller lokal erhvervsformand.

I de sorte kasser distribuerer metervis af kabler informationer over på de rigtige servere. Så billeder bliver samlet med billeder, likes med likes og så videre.

Datacentre skyder op som blomster på en eng i disse år.

Torsdag blev det så Odenses tur til at få et kæmpe datacenter i baghaven. Det er it-giganten Facebook, der har valgt at placere sit tredje datacenter uden for USA i Odense SØ.

I den anledning har 21 Søndag været på besøg i Facebooks eneste færdigbyggede datacenter i Europa, der ligger og brummer i den nordligt beliggende svenske by Luleå ikke langt fra grænsen til Finland.

- Man taler i disse år om at lægge billeder og filer op i skyen. Det her er den fysiske sky. Det her er, hvor den den teoretiske, logiske sky bliver fysiske datacentre. Så datacentre er den fysiske sky, siger Niall McEntegart, der er leder af Facebooks datacentre uden for USA.

Han møder 21 Søndag på datacentret, der optager 25.000 kvadratmeter, knap halvdelen af hvad der foreløbig er planlagt i Odense, der kommer til at bestå af to store haller og en administrationsbygning på samlet 56.000 kvadratmeter.

Datacentret i Luleå fylder 25.000 kvadratmeter. Det er under halvdelen af, hvad der foreløbigt er planlagt i Odense.

For få år tilbage havde man almindeligvis sine filer på harddiske i hjemmet eller på servere i firmaet.

Men det er blevet mere og mere almindeligt at sende sine data op i skyen.

Nu bruges omkring 1,5 procent af hele verdens strømforbrug på at holde gang i datacentre rundt omkring på hele kloden.

Det er en stor andel. Og ifølge Niall McEntegart en væsentlig forklaring på, at Facebook anlagde et datacenter i først Luleå og siden skal til Odense.

- Luleå var det første datacenter, vi byggede uden for USA og det tredje datacenter i alt. Det var også det første center, der kører på 100 procent vedvarende energi, som kommer fra Luleå-floden, der lige ved siden af, siger Niall McEntegart.

DR Nyheder har taget en køretur rundt om datacentret i Luleå, Sverige.

Der er to primære grunde til, at Luleå er blevet valgt: Adgangen til vedvarende energi og klimaet. De to tungtvejende faktorer gør sig også gældende for Odense:

Store ventilatorer køler det store serverapparat. I de kolde vintermåneder lukkes der mindre kold luft ind, og i stedet bruges varmen fra serverne til at blive cirkuleret tilbage i systemet. - Det her system sparer os formentlig to-tre gange energien af, hvordan et datacenter så ud for fem-syv år siden, siger Niall McEntegart.

- Derudover er der et godt fibernet, ren energi er der meget af i Danmark. Dertil den humane faktor og kvalificeret arbejdskraft i byggeri og drift, siger Niall McEntegart.

Selv om der kun arbejder 150 personer på Facebooks datacenter, er det Matz Engman, formand for den lokale erhvervsforening, at datacentret har skabt 1.000 arbejdspladser: - Igennem de sidste fire-fem år er der skabt cirka 1.000 arbejdspladser i industrien som enten direkte eller indirekte arbejder med datacentret. Den industri fandtes ikke her før, siger han.

Datacentret i Luleå åbnede i 2013 og har ifølge Matz Engman, der er formand for den lokale erhvervsforeningen, været med til at bringe liv til den lille by i udkanten.

- Det har betydet utroligt meget. Frem for alt har vi øget befolkningstilvæksten med det dobbelte på fem år. Så har troen på fremtiden ændret sig i Luleå. Man tror på sin by og vil investere, siger Matz Engman, formand for Luleå Näringsliv.

I hjertet af datacentret står der en lang række serverblokke. Det er dem, der opbevarer oplysninger om dit og mit privatliv. Billeder og beskeder, som tegner vores fortid og fortæller, hvem vi er.

- Hvad du ser, der blinker bag dig, servere, hardware og alt det andet, det er alle forespørgsler fra dine venner, familier og folk, du kender. De tager billeder og sender dem ind, liker kommentarer - alt kommer ind i de her servere, siger Niall McEntegart.

Titusindvis af hard drive servere optager pladsen i det 25.000 kvadratmeter store datacenter. - Typisk er der 25.000 servere per tekniker, og her i Luleå har tallet været oppe på 40.000 servere per tekniker, siger Niall McEntegart, chef for datacentrene uden for USA.

Mark Zuckerberg har været ude på sin offentlige Facebook-side og skrive lidt om det nye datacenter i Odense.

Se mere i aftenens 21 søndag på DR 1.