På boligjagt i storbyen? Nu bliver det sværere at få fingrene i populære lån

Folk med stor gæld på jagt efter drømmeboligen får sværere ved at optage lån med variabel rente og afdragsfrihed.

Står du og skal købe ny bolig i københavnsområdet eller Aarhus, og skal du i banken for at låne de fleste af pengene?

Så kan det være, du skal sætte dig ind i nye regler for udlån, som træder i kraft den 1. oktober.

For fremover bliver det sværere for boligkøbere og boligejere at få fingrene i et realkreditlån med fleksibel rente og afdragsfrihed, hvis den samlede gæld i husstanden er stor.

Det fortæller Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, der er et af de fire store realkreditinstitutter i Danmark.

- Hvis man har gæld, som er mere end fire gange så stor som husstandsindkomsten, kommer man ind under reglerne, for så siger man, at man er ude i at have et risikabelt lån, fortæller hun.

Med gæld tænkes der ifølge boligøkonomen på den samlede gæld - altså både kassekredit, boliglån, banklån og eventuelle billån og andre lån.

Det vil sige, at hvis man som single tjener 350.000 kroner om året, må man efter de nye regler ikke have en samlet gæld på over 1,4 millioner kroner til bolig, bil og banken, hvis man skal gøre sig forhåbninger om et lån uden afdrag eller med variabel rente i københavnsområdet eller Aarhus.

Folk, som ønsker at købe bolig med et fastforrentet lån, går fri af de nye regler, som gælder i 17 københavnske kommuner og Aarhus kommune.

- Så går man fri, for så siger man, at der ikke tale om et risikabelt lån. Der er fast rente, og der er afdrag, og dermed er lånet så sikkert, som det kan være, fortæller Lise Nytoft Bergmann.

Kan ramme titusindvis af boligkøbere og boligejere

Boligøkonomen fra Nordea Kredit forventer, at de nye regler vil påvirke flere, end man lige tror - måske flere tusinde boligejere og boligkøbere i de store byer.

- Reglerne rammer ikke kun nye boligkøbere. De rammer også allerede eksisterende boligejere, som har et stort lån i forhold til deres indkomst. Potentielt set kan det være titusindvis af boligkøbere og boligejere, der ryger ind under reglerne, siger Lise Nytoft Bergmann.

For eksempel kan boligejere, der ønsker at omlægge lån fra fast til fleksibel rente, fremover ikke blot gøre det automatisk, fortæller boligøkonomen.

Reglerne vil ifølge Nordea også gøre det dyrere at være førstegangskøber. Medmindre man har en høj løn, så bliver det ifølge Nordea svært at komme i nærheden af et afdragsfrit lån med variabel rente. I stedet skal tage et 30-årigt fastforrentet lån, som der skal afdrages på fra dag et.

Allerede på mandag vil nogle boligkøbere mærke konsekvensen af de nye regler, siger Lars Krull, bankekspert ved Aalborg Universitet.

For det kan godt være, at boligkøbere på jagt efter et boligkøb finansieret med et variabelt forrentet lån og afdragsfrihed ville få ja i banken i dag, men på mandag vil situationen se anderledes ud, vurderer han.

- Hvis deres økonomi ikke lever op til de nye regler, så kan de simpelthen ikke gennemføre det her boligkøb, siger Lars Krull.

Boligejere skal være mere robuste

Finanstilsynet har stået for at udforme de nye regler.

Her fortæller vicedirektør Kristian Vie Madsen, at de nye regler skal sikre boligejere mod økonomiske problemer i fremtiden.

- Det er grundlæggende set for at gøre boligejerne mere robuste over for rentestigninger eller fald i boligpriserne i fremtiden, siger Kristian Vie Madsen.

Målet er at undgå en situation, som vi så op til finanskrisen for snart ti år siden, hvor mange boligejere oplevede, at deres bolig faldt i værdi og dermed endte i stor gæld.

Vicedirektøren i Finanstilsynet kan ikke sætte tal på, hvor mange der bliver berørt af de nye regler.

Men han fortæller, at 25 procent af udlånet i København og Aarhus i dag er kendetegnet ved høj gældsætning og variable renter eller afdragsfrihed. Med de nye regler skal den andel ned på 15 procent.

Salgsprisen for en lejlighedskvadratmeter er i København By steget fra 35.500 kroner til 39.400 kroner fra august 2016 til august 2017. I 2015 lå prisen på 32.700 kroner. (Foto: Mathias Løvgreen © Scanpix)

Kan begrænse prisstigningerne

Boligpriserne stiger for tiden i hele landet, og særligt i de store byer, København og Aarhus, er priserne steget meget de senere år.

Prisstigningerne har fået de økonomiske vismænd til at advare om uholdbare prisstigninger, ligesom Nationalbanken også har udtrykt bekymring.

Om de nye regler vil stoppe boligprisernes himmelfulgt i de store byer, kan hverken Finanstilsynet eller Nordea Kredit sige noget håndfast om.

Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit husker nemlig på, at boligpriserne bliver bestemt af mange faktorer - ikke kun reglerne for udlån.

Derfor er det ifølge boligøkonomen ikke til at sige, om reglerne vil begrænse prisstigningerne, bremse op for prisstigningerne, eller om priserne "i det værst tænkelige scenarie" vil falde.

Finantilsynet forventer ikke faldende priser

Finanstilsynet forventer ikke et fald i boligpriserne i Aarhus Kommune, København By og København Omegn, hvor de nye regler får indflydelse på udlånene.

- Hvis vi kigger på erfaringerne, så har de her tiltag ikke haft en effekt i form af, at boligpriserne er begyndt at falde, men det kan have en effekt på, hvor meget de stiger, siger Kristian Vie Madsen.

Vicedirektøren i Finantilsynet mener, at folk fortsat kan købe det hus eller den lejlighed, de hidtil har gjort.

- Det er bare et spørgsmål om, at de kan blive nødt til at vælge en mere sikker finansiering, så bedste bud er nok, at der ikke er en særlig markant betydning for boligpriserne, siger han.

FacebookTwitter