Pakkefirmaer skal dele med staten

Muligheden for at opkræve strafbetaling hos Post Danmarks konkurrenter fremgår af en ny lov, som Folketinget førstebehandler torsdag.

Private pakkefirmaer skal måske i fremtiden tvinges til at betale til Postdanmark. (© DR)

Staten kan i fremtiden tvinge private pakke- og postfirmaer til at aflevere en del af deres overskud til det statsejede Post Danmark, skriver Jyllands-Posten.

For at sikre postudbringning til alle landets husstande seks dage om ugen har et flertal i Folketinget planer om en ordning, som kan tvinge private virksomheder til at betale regningen, hvis Post Danmark ikke selv kan skabe økonomi i den landsdækkende pakkedistribution.

Muligheden for at opkræve strafbetaling hos Post Danmarks konkurrenter fremgår af en ny lov, som Folketinget førstebehandler torsdag. Udspillet skaber stor vrede hos både Dansk Erhverv og en række af landets transportvirksomheder, som i dag konkurrerer frit om udbringning af pakker.

Liberalisering af postmarkedet

Med udspillet vil politikerne tage højde for både et EU-krav om fuld liberalisering af postmarkedet, hvor Post Danmark har eneretten til breve under 50 gram mod en befordringspligt til alle danske husstande, og til den økonomiske udvikling i statens postselskab. Netop Post Danmark er under økonomisk pres, fordi antallet af breve falder hastigt.

Derfor har VK-regeringen indgået et forlig med Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale. Det indebærer, at Post Danmark fortsat skal sikre postservicen med udbringning seks dage om ugen i hele landet. Til gengæld gennemføres en række stramninger.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter