Palle er ordblind og succesfuld iværksætter: Alle burde forfølge deres drøm

Palle Enggaard Top havde i syv år et "dødssygt" arbejde i en bank - kun på grund af den sikre indkomst.

Som barn var 35-årige Palle Enggaard Top stemplet: Han var ordblind og dermed sat i bås som én, der ikke kunne ret meget. Både af sine omgivelser, men faktisk også af sig selv.

- Det tager meget på ens selvtillid, når man som barn får at vide, at der er noget, man ikke er god til. Og det er jeg da også mærket af i dag. Jeg er lidt mere

tilbageholdende
, og tror ikke nok på mig selv, fortæller han.

Alligevel er den 35-årige mand fra Hasselager uden for Aarhus i dag ved at banke sit livsværk op. Han er startet som selvstændig møbelproducent og laver møbler ud af brugte byggematerialer.

Noget som Palle i dag kan se, at han faktisk burde have beskæftiget sig med hele sit liv.

Blev mobbet i skoletiden

- Som barn var mit yndlingsfag i skolen sløjd, og jeg elskede at bruge mine hænder. Jeg hadede at sidde med næsen nede i bøgerne. Det hænger selvfølgelig også sammen med, at jeg aldrig var rigtig god til at gå i skole, fordi jeg var ordblind.

I de små klasser gik Palle Enggaard Top i den lokale folkeskole, men i 4. klasse blev han flyttet til en specialklasse med andre

ordblinde
, og det gjorde ikke hverdagen nemmere for den unge dreng - tværtimod.

- Jeg havde en elendig skolegang. Jeg blev

mobbet
og kom grædende hjem hver dag. Jeg har været lidt af en stræber og ville gerne lære noget, selvom jeg ikke kunne læse. Og det var nok det, der gjorde, at de andre, som også var
ordblinde
, mobbede mig, forklarer Palle.

Palle står gerne selv ved maskinerne. To af hans ansatte er også en del af produktionen, mens den tredje er administrativ. (Foto: Christina Kayser O)

Havde job i syv år pga. lønnen

I 6. klasse kom han på privatskole, og det gjorde skolegangen lidt lettere igen. Men den unge østjyde skulle ikke gå i skole mere end højst nødvendigt, så han tog en uddannelse som sælger i en butik. Det førte ham over i et salgsjob i en bank, hvor han var i syv år.

- Hold op, hvor var det bare et dødssygt job! Men jeg fik en god løn og havde gode vilkår. Det passede rigtig godt til mit liv dengang. Jeg var gift og boede i hus, og det er som om, det hele godt kan gå op i statussymboler i dag. Det var helt klart forpligtelserne og pengene, der holdt mig fast, forklarer Palle Enggaard Top.

Skilsmisse satte skub i tingene

I dag forstår han heller ikke selv, hvordan han som ordblind kunne passe et job i en bank. Han endte da også med at få en advarsel, fordi han ikke var hurtig nok til sine opgaver.

- Det stressede mig, når jeg skulle sende ting ud til kunderne, for det vidste jeg jo godt, at jeg ikke var god til. I fire år gik jeg rundt med ondt i maven, fordi jeg ikke var det rette sted.

Det gjaldt både arbejde og på privatfronten, og da Palle blev skilt i 2015, tog han for alvor skridtet mod sin livsdrøm.

- Jeg havde ikke længere de samme

forpligtelser
, så jeg satsede hele pakken og sagde mit job op. Jeg forfulgte min drøm og begyndte lige så stille at producere møbler hjemme i mine forældres have.

Palle Enggaard Top har hele tiden set sin ordblindhed som noget skidt, men det bør han måske slet ikke, fik han at vide i 'Løvens hule':

Lykken er at forfølge sin drøm

Det har udviklet sig, og nu har 35-årige Palle tre ansatte i sit firma, Kabeltromlen.

- Jeg har aldrig været mere lykkelig, end jeg er nu. Og det er på trods af, at jeg er blevet skilt. Det er bare ikke det fine hus og den fede bil, der gør dig lykkelig. Det bliver man af at forfølge sin drøm og gøre det, man er god til.

Palle Enggaard Top er med i den nye sæson af DR-programmet 'Løvens hule', hvor iværksættere har muligheden for at sælge deres ideer og visioner for fem succesfulde erhvervsfolk. Efterfølgende kan 'løverne' vælge, om de vil støtte iværksætterne økonomisk af egen lomme.

Palle mærker stor efterspørgsel på sine møbler, fordi forbrugerne gerne vil have unikke ting, som andre ikke har hjemme i stuen. (Foto: Per Arnesen © (c) DR)

Palle havde allerede før deltagelsen i programmet godt gang i sin virksomhed, som økonomisk kørte ganske fint. Han er derfor primært på udkig efter hjælp til de evner, han ikke selv føler, han har på grund af sin ordblindhed.

Og på trods af stor nervøsitet og sved på panden gav det selvtillid at prøve at stå foran de fem 'glubske' løver.

- Jeg har tidligere gået og tvivlet på mig selv og tysset lidt på mig selv, selvom jeg har haft en fin butik. Nu er folk begyndt at tro på mig, og det har jeg aldrig rigtig oplevet i min barndom. Det er for alvor gået op for mig, at selv om jeg måske ikke er god til at læse, så er jeg god til så mange andre ting.

- Jeg er god til at bruge mine hænder, og så gør jeg det. Så overlader jeg de andre ting til medarbejdere, som er gode til det. Det er den måde, jeg får min forretning til at køre rundt, siger Palle Enggaard Top, der netop også har ansat én til at stå for det administrative i sin virksomhed.