Pant på cigaretskod vil gavne miljøet

Regeringen bør indføre pant på cigaretskod, så folk holder op med at smide dem på gader og i naturen. Sådan lyder en ide fra tænketanken Ideernes Danmark.

cigaretter rygning lungekræft (© DR)

Ligesom der er pant på ølflasker og sodavandsdåser, bør der være pant på cigaretskod.

Sådan lyder et forslag fra Ideernes Danmark, som er en tænketank, der skal inspirere politikerne til, hvordan de kan styrke Danmark. Bag tænketænken står DR, Mandag Morgen og Rebuild 21.

Idemageren bag forslaget kalder sig 'Tsubute' på sitet Ideernes Danmark, og han har flere argumenter for, hvorfor pant på cigeratskod vil være en god ide.

Færre skod på gaden

For det første vil rygerne i mindre grad smide skod fra sig, hvis de kan indløse dem for penge.

For det andet forudser 'Tsubute', at de skod, der trods alt ender på jorden, vil blive samlet op af borgere, som gerne vil tjene penge på dem.

- På den måde bliver natur og by gjort ren for penge, som allerede er lagt i statskassen i stedet for at bruge gadefejere, som kræver flere kroner per skod, de samler op, skriver 'Tsubute'

Dertil kommer den bonus, at en pantafgift vil gøre en pakke cigaretter dyrere, og det vil ifølge 'Tsubute' få færre til at købe dem.

København bruger millioner på skodder

'Tsubute' har ret, når han skriver, at det koster flere kroner at fjerne et enkelt skod.

En beregning fra Københavns Kommune viser for eksempel, at det koster kommunekassen to kroner, hver gang et skod bliver samlet op af kommunens medarbejdere.

Forklaringen er, at mange skod gemmer sig i sprækker mellem byens brosten og fortov, og der kan kommunens fejemaskiner ikke komme til.

Skoddene skal derfor samles op med hånden, og det koster. Claus Robl, som er centerchef i Københavns Kommunes renholdning, vurderer, at kommunen bruger flere millioner kroner om året.

Lignende forslag i USA

Ideen om at indføre pant på filterskod lever ikke kun i Danmark, men også på den anden side af Atlanten.

I den amerikanske delstat Maine har et medlem af den lovgivende forsamling, Joe Brooks, stillet forslag om en pant på fem cent - omkring 40 øre - per cigaretfilter.

Stod det til Brooks, skulle loven virke på den måde, at en ryger betaler pant for en pakke cigaretter, og når han afleverer filtrene, får han pengene retur.

Loven er dog fortsat ikke blevet indført i Maine.

Kom med din ide

I tænketanken Ideernes Danmark ligger der over 700 ideer til, hvordan Danmark kan styrkes inden for vækst, bæredygtighed og uddannelse.

Besøg sitet og kom med din ide, deltag i debatten og stem på, hvilken ide du synes bedst om.