Pant på drikkevarer sætter nye rekorder - aldrig før er så mange flasker og dåser kommet retur til genbrug

Men pantsystemet er ikke gratis - du betaler

Sådan ser 250 kilo sammenpressede dåser ud - her skulle være omkring 26.000 brugte dåser - efter omsmeltning bliver det til næsten 26.000 nye dåser. Foto: Jeppe Bruun Christensen

Når du drikker en liter-cola eller en dåsebajer, så betaler du 17 øre, for at plastik-flasken eller dåsen ikke ender som affald, men i stedet bliver genbrugt.

Det danske retursystem medfører, at flasker og dåser skal afleveres i et supermarked, hvorfra de fragtes til Dansk Retursystem, for at blive sorteret og renset - og derefter solgt videre til genanvendelse.

På trods af indtægter fra salg af glas, aluminium og plastik - så giver det omfattende system et underskud på 230 millioner kroner - som bryggerier og importører af drikkevarer i første omgang betaler.

- Det svarer til 17 øre pr. emballage. Det er det forbrugeren kommer til at betaler indirekte, for at systemet virker, siger administrerende direktør Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem.

Effektivt pantsystem Det danske retursystem er blevet så effektivt, at 93 procent af flasker og dåser med pant-mærke returneres.

- Når vi ser på alt det drikke-emballage, der kommer retur, så er vi faktisk oppe på 93%, der ender med at blive genanvendt, siger Lars Krejberg Petersen.

De almindelige øl- og sodavandsflasker kommer retur til bryggerierne, der renser flaskerne og fylder dem med nyt øl og vand. Det er omkring 20 procent, der genanvendes på den måde.

De sidste 80 procent er dåser, plastikflasker og engangs-glasflasker, der sendes til Dansk Retursystem.

I gennemsnit modtager virksomheden tre millioner flasker og dåser om dagen, der bliver solgt videre til genanvendelse.En-til-en genanvendte dåser Glasflasker og dåser er relativ nemme at genanvende. - Glasflaskerne sendes til glasproducenter, der laver nye flasker af dem. Aluminiumsdåserne går direkte i smelteovnen hos dåseproducenter, hvor genanvendelsesprocessen er meget høj. Der bliver faktisk næsten 10 nye dåser ud af 10 omsmeltede brugte dåser, siger Lars Krejberg Petersen.

Plastikflaskerne er mere besværlige at gøre klar til salg.

- Plastik skal deles ind i flager og så skal det farvesorteres og vaskes, men så kan det også blive genanvendt. Hovedparten bliver ny drikkevareemballage. Men noget af det bliver så anden fødevareemballage, f.eks. bakker til kød, siger han.

Pant for millioner Vi betaler 1,5 milliarder kroner i pant for vores drikkevarer om året.

Langt de fleste af pengene kommer tilbage til forbrugerne. I de fleste tilfælde tager vi selv vores brugte flasker med ned i flaskeautomaten i supermarkedet. Resten bliver indsamlet af retursystemets fodsoldater - de mange flaskesamlere - der piller flasker op i parker, på strande og på gader.

Men der er flasker og dåser, der bliver betalt pant for - men som aldrig kommer retur.

Det er faktisk pant for over 100 millioner kroner vi snyder os selv for - sandsynligvis fordi dåserne eller flaskerne er blevet smadrede eller er røget ud sammen med husholdningsaffaldet.

Facebook
Twitter