Papirløse går glip af hemmelig livsforsikring

Mange overser en livsforsikring fra ATP, der også gives til efterladte i papirløse forhold

Mange går glip af en livforsikring fra ATP (Foto: Finn vest Christensen © dr)

Vidste du, at de fleste har ret til en livsforsikring på 50.000 kr. fra ATP, hvis ægtefællen eller samleveren dør før pensionen? Nye tal fra ATP tyder på, at især papirløse samlevere snyder sig selv for forsikringen.

Kun få kender reglerne
Hver dag får 50 gifte danskere udbetalt en livsforsikring på op imod 50.000 kroner fra ATP. Mens kun én papirløs samlever får udbetalt samme livsforsikring, selvom de også har ret til at få pengene.

- Der er givetvis for få, der kender reglerne, siger kommunikationsdirektør i ATP Annemette Moesgaard.

Den lidt oversete livsforsikring skal sikre efterladte ægtefæller, samlevere og deres børn under 21 år. Så i tilfælde af, at den ene dør, før han eller hun fylder 70 år, så arver ægtefællen, børnene eller samleveren et engangsbeløb på 50.000 kr.

ATP udbetalte i 2015 854 mio. kroner. De 711 mio. gik til efterladte ægtefæller, de 130 mio. gik til afdødes børn. Men kun 13 mio. kroner gik til papirløse samlevere.

Penge kommer automatisk til gifte
Så det er altså især de gifte efterladte, der har haft glæde af ordningen. Og det er der nok en grund til. For som ægtefælle får du udbetalt livsforsikringen helt automatisk. Det får du også som papirløs samlever – men vel at mærke kun hvis du er registreret som samlever hos ATP.

Og det er kun 120.200 af Danmarks ca 660.000 papirløst samlevende. Fra ATP lyder forklaringen, at uregistrerede samlevere selv skal melde sig, hvis partneren dør:

- For samlevende gælder det, at ATP ikke per automatik ved om folk bor sammen, og opfylder kriterierne for at være samlevende. Derfor kræver det en aktiv indsats fra de samlevende, siger Annemette Moesgaard til Magasinet Penge på DR1.

I det tilfælde at din partner dør, så har du alligevel mulighed for at søge om at få forsikringen udbetalt, selvom I ikke er registreret som samlevere. I skal have levet sammen i mere end 2 år eller have fælles børn, og så skal den afdøde har indbetalt til ATP i mindst to år siden 2002.

Gå ind og registrer dig som samlevende. Du kan altså gøre det både før og efter dødsfaldet. Gør som beskrevet på borger.dk/atp.

I alt 4,9 mio. danskere er med i ATP.

Magasinet Penge handler i aften om de arvefælder, som f.eks. ugefte og sammenbragte familier kan komme ud for. 21.55 på DR1