Papkortet på vej i papirkurven: NemID bliver til MitID

Få et overblik over, hvordan du skal forholde dig til Danmarks nye nøgleapp.

På et pressemøde præsenterede Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen og Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i bankernes organisation, Finans Danmark, onsdag den nye MitID-app. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

I månedsvis er der gjort tilløb til denne dag.

Dagen, hvor det digitale id, NemID, erstattes af MitID.

Allerede fra morgenstunden har omkring 70.000 danskere fået besked i deres e-boks om, at de nu kan downloade og tilmelde sig den spritnye MitID-app og dermed være de første til at tage det nye digitale værn i brug på det store internet.

Over de næste måneder vil landets over fem millioner borgere få besked om, at det nu er tid til at oprette sig i MitID-universet.

- NemID-brugere får i disse dage et brev i Digital Post, hvor de får at vide, hvad de skal gøre for at få MitID. Med MitID styrker vi det digitale Danmark og sikrer, at vi fortsat kan færdes trygt på nettet med vores digitale id, siger Adam Lebech, der er vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, som sammen med bankernes brancheorganisation, Finans Danmark, står bag MitID.

Efter planen skal de sidste danskere være oprettet i MitID inden sommeren 2022.

Ud med papkortet

NemID-nøglekortet er snart fortid. Juni næste år vil NemID og dermed NemID-kortet være endeligt udfaset. (Foto: © Emil Helms, Ritzau Scanpix)

Med indførelsen af MitID vinkes der samtidig farvel til det velkendte papkort, som ellers i årevis har ligget klar i lommen til en transaktion på nettet eller til læsning af en besked fra kommunen.

En godkendelse i MitID skal ske via MitID-appen på samme måde, som det i dag foregår med NemID-nøgleappen.

Har man ikke mulighed for at bruge MitID-app, findes der to alternativer: En MitID kodeviser eller en MitID kodeoplæser til for eksempel personer med nedsat syn.

Du skal selv finde på brugernavn

På et pressemøde præsenterede Digitaliseringsstyrelsen og bankernes brancheorganisation Finans Danmark i dag Danmarks nye digitale ID, MitID. (Foto: © Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix)

MitID består af et brugernavn, en adgangskode og en kode, præcist som vi kender det fra NemID.

Af sikkerhedsgrunde har man dog valgt at udskifte cpr-nummeret med et valgfrit brugernavn.

Derfor skal du finde på et brugernavn, som skal bruges, hver gang du logger på MitID-appen.

Og det bliver ikke muligt at vælge sit cpr-nummer som brugernavn.

Brugernavnet skal være mellem fem og 48 karakterer i længde og kan indeholde kombinationer af bogstaver, specielle karakterer og cifre.

Pas og sikkerhed

Sikkerhedsbrister i NemID forsvinder ifølge Digitaliseringsstyrelsen med indførelsen af MitID. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Med MitID er der lagt nye digitale værn ind i godkendelsesprocessen.

Udfasningen af papkort sker blandt andet, fordi man ved at stjæle nøglekortet har kunnet tilluske sig adgang til personers privatliv herunder bankkonto.

Dertil er der lagt nye sikkerhedsprocedurer ind, blandt andet skal nogle borgere bekræfte deres identitet, før de kan få MitID.

Er man en af dem, der skal identitetssikres, men har man ikke et pas - eller en telefon, som kan indlæse passet, skal man muligvis en tur forbi Borgerservice i det nye år, når det bliver ens tur til at få MitID.

Desuden får brugeren altid besked via MitID appen, sms eller e-mail, hvis MitID appen aktiveres på en ny enhed. Man kan også vælge at få besked, hver gang MitID-appen bliver anvendt.

Om MitID

  • MitID er en app til smartphone eller tablet. MitID app bruges på samme måde som NemID nøgleapp til at godkende for eksempel transaktioner.

  • Har man ikke mulighed for at bruge MitID app, findes der to alternativer: En MitID kodeviser eller en MitID kodeoplæser til f.eks. personer med nedsat syn.

  • Alle private NemID-brugere skal overgå fra NemID til MitID frem mod sommeren 2022. Alle NemID-brugere får besked i deres eboks, når det er deres tur til at få MitID.

  • Da der med MitID stilles større krav til sikkerhed, skal nogle brugere opdatere deres ID-oplysninger for at blive klar til MitID. Man får direkte besked i Digital Post om, hvis og hvordan man skal opdatere sine ID-oplysninger i forbindelse med overgangen til MitID.

  • De sidste NemID-brugere vil overgå fra NemID til MitID senest den 30. juni 2022.

  • Man skal beholde sit NemID, når man har fået MitID. Det skyldes, at man i en overgangsperiode både skal bruge sit NemID og MitID. Man får direkte besked, når man ikke længere skal have NemID.

Kilde: Digitaliseringsstyrelsen.