Parkeringsapps beregner prisen forskelligt: Sådan får du mest parkering for pengene

Det er ikke altid den samme parkeringsapp, der er billigst, når du skal betale din parkering.

En masse biler står parkeret i Adelsgade. (Foto: © MADS NISSEN, Scanpix)

Det kan virke som lidt af en jungle at navigere rundt i alle de parkeringsapps, der er tilgængelige på telefonen.

For det er svært at finde ud af, hvilken app, du skal vælge, hvis du vil have så lidt penge op ad lommen som muligt, fortæller Dennis Lange, der er juridisk konsulent i foreningen FDM.

- De forskellige apps har deres prisstruktur skruet forskelligt sammen. Der er ikke noget entydigt overblik over, hvad der er den billigste app. Det kommer an på, hvor man skal parkere, og hvor længe man skal parkere.

Appsene har nemlig forskellige modeller for betaling. De kan have et fast gebyr, en procentdel oveni parkeringsprisen eller betaling per påbegyndt kvarter eller minut.

FDM har derfor sammenlignet priserne på seks udbredte parkerings-apps ud fra tre parkeringer i centrum af henholdsvis København og Aarhus. De tager udgangspunkt i, at du ikke er abonnent, men benytter en app efterhånden, som du har et behov for at parkere.

Og undersøgelsen viser, at det er umulig at pege på den billigste app, fordi priserne varierer efter tid og sted.

Tænk over hvor længe du parkerer

Hvis man for eksempel skal parkere tyve minutter i Københavns kommunes røde parkeringszone, så vil appen ParkPark, være den dyreste. Men hvis man derimod vælger at stille bilen i to timer, er det den billigste app.

Det skyldes, at ParkPark ikke - modsat de andre apps - har noget startsgebyr. Men det betyder ikke, at appen i alle tilfælde er den billigste.

Her betaler du nemlig for påbegyndt kvarter. Det vil sige, at hvis du har parkeret i en time og to minutter, skal du betale for at parkere i en time og et kvarter. Derfor kan det i nogle tilfælde være en bedre idé at bruge for eksempel EasyPark eller ParkMan, selvom de har højere startsgebyrer, forklarer Dennis Lange.

"EasyPark og ParkMan er i den høje ende, men fordelen ved dem kan være, at du betaler per påbegyndt minut og dermed kun for den tid, du parkerer. Det gør du ikke hos ParkPark.

Hav flere apps på telefonen

Derfor kan det være en fordel at få et par gode råd med på vejen, når man søger efter den billigste løsning i det store virvar af betalingsapps.

For hvis du tænker dig om, kan der være penge at spare.

- Som udgangspunkt ville det være en god idé at have 2-3 forskellige parkerings-apps, som man kan veksle imellem alt efter, hvordan situationen er, foreslår Dennis Lange.

Men det er ikke kun prisen, man skal tage højde for. Nogle kan bruges på stort set alle offentlige og private parkeringspladser, men det er der andre, som ikke kan, og det skal man også huske at tage højde for.

- Hvis man skal parkere på de private pladser, vil en app som EasyPark ofte give mest mening, for den kan du bruge langt de fleste steder. Hvis du derimod holder på de kommunale pladser, kan alle apps bruges, og man har derfor flere valgmuligheder.