Partier kalder regeringens varmepakke et 'stunt' og 'valgflæsk uden kalorier'

Regeringens varmepakke skal hjælpe økonomisk svært stillede med varmeregningen. Men flere partier kalder det for valgflæsk og uden effekt.

Udsigten til en forhøjet varmeregning gør, lægger ikke kun et økonomisk pres på Jane Gad, men også psykisk tynger det hende. (Foto: Finn vest Christensen)

Vi står på tærsklen til de kolde måneder, og det får - af gode grunde - mange til at skrue op på termostaten hjemme i stuerne.

Men med de enormt høje el- og varmepriser vi har i øjeblikket, kommer det til at gøre ondt på pengepungen. Især for de danskere, der har mindst at gøre med.

Regeringen har i dag foreslået, at tilføre 100 millioner kroner til kommunerne, som gennem tilskud kan hjælpe økonomisk trængte borgere med varmeregningen.

I øjeblikket er der omkring en halv million danskere, der lever med det, der defineres som lav indkomst.

En af dem, man med ordningen håber at kunne hjælpe, er Jane Gad fra Jyllinge i Nordsjælland. Hun oplever, at prisstigningerne det seneste år er et stort problem.

- Det har givet en udfordring med at få tingene til at hænge sammen i en hel almindelig hverdag med husleje, faste udgifter, dagligvarer og børn. Det sværest har været alle de stigninger.

Hun har været på kontanthjælp og er netop startet i studiepraktik i et forsøg på at komme ud på arbejdsmarkedet igen. Og så er hun mor til to døtre på 12 og 14 år.

- Jeg prøver bare at give mine børn et ganske normalt liv, men det kan være rigtig svært med prisstigninger på dagligvarer og denne her meget store prisstigning på el og varme. Jeg ved snart ikke, hvor jeg skal spare henne, fortæller hun med en klump i halsen.

Lige nu prioriterer Jane Gad at spise sammen med sin børn om aftenen. Men ellers sparer hun på madudgifterne, så der kan blive råd til at betale for varme i radiatorerne.

'Det er valgflæsk uden kalorier'

Men nu kan Jane Gad altså søge om økonomisk hjælp til varmeregningen. Men hun er nervøs for, at de 100 millioner ikke er nok.

- Selvom det lyder af mange penge, så når man begynder at fordele det ud over landet, så tror jeg, det bliver som en dråbe i havet, siger Jane Gad.

Og hun står ikke alene med kritik af regeringens forslag. Flere partier kalder forslaget for 'valgflæsk', 'utilstrækkeligt' og 'uden effekt'.

- Det er et valgkampstunt. Det er ren symbolpolitik, siger Kristian Thulesen Dahl, der er formand i Dansk Folkeparti.

Samme budskab kommer fra regerings støtteparti Radikale Venstre.

- Det er valgflæsk uden kalorier. Både fordi der er tale om penge, der allerede findes i en pulje til kommunernes uforudsete udgifter. Og så er det også at slå plat på et budskab, der ingen reel effekt vil have hos borgerne, siger Rasmus Helveg Petersen, der er energiordfører for Radikale.

Og når det kommer til pengene, så mener Dansk Folkeparti, at de 100 milloner kroner langt fra er nok.

- Når vi regner på det, så taler vi om kompensationsordning på et sted mellem en og tre milliarder kroner, siger Kristian Thulesen Dahl (DF).

Radikale vil ikke sætte et beløb på det, men mener, de eksisterende løsninger i højere grad skal udnyttes.

- Det er varm luft og uden effekt. Der findes allerede en mulighed for at søge om støtte til varmeregningen ude i kommunerne. Hvis der kommer til at mangle midler i den pulje er vi klar til at finde pengene til dem, siger Rasmus Helveg Petersen (RV).

Minister: 'Jeg er ikke på valg'

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) står som afsender på regeringens forslag. Han afviser dog de to partiers kritik om symbolpolitik.

- Jeg er ikke på valg. For det andet så kan vi ikke stoppe med at lave politik i Danmark, fordi der er et kommunalvalg, siger fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye.

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfatye (S) afviser kritikken om, at der skulle være tale om valgflæsk, på trods af forslaget handler om midler til kommunerne og kommer dagen før kommunalvalget. (Foto: David Saietz)

Når ministeren adresserer kritikken på beløbet, så mener han, at man med forslaget bedst giver penge til dem, der har mest brug for det.

- Det er et forsøg på at målrette økonomien til de kommuner, hvor vi ved, varmeregningerne vil stige mest. Det vil være i de kommuner, hvor mange får fyret deres bolig op med gas, forklarer Mattias Tesfaye.

Dansk Folkeparti og Venstre vil begge have emnet med på bordet til de kommende finanslovsforhandlinger.

Kommunen kan være en barriere

Den holdning deler de hos både Mødrehjælpen, Ældresagen og Rådet for Socialt Udsatte.

- Jeg er stærkt bekymret for, at det ikke kan dække den merudgift, vi ved, kommer. Og så er jeg ked af, måden pengene skal udbetales på i en pulje, hvor borgere selv skal opsøge de her penge, siger Vibe Klarup, der er formand for Rådet for Socialt Udsatte.

Hun forklarer, at der i høj grad er tale om borgere uden det store overskud i hverdagen - hverken økonomisk eller psykisk. Derfor kan bare det at kontakte kommunen være en stor barriere, da det ikke er altid, der er en god og konstruktiv dialog med kommunen, forklarer Vibe Klarup.

- Jeg synes, man bør kigge på, om det vil være muligt at få de her penge direkte ud til den enkelte borger gennem Udbetaling Danmark, fremfor et puljesystem, som vi ved, er både langsomt og bureaukratisk.

Ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) er det uproblematisk og ikke særlig bureaukratisk.

Det er nemlig penge, der tilføres en allerede eksisterende pulje, som kommunerne allerede kender, fordi de er vant til at yde tilskud til regninger, som udsatte borgere har svært ved at betale, forklarer han:

- Hvis man er en af dem, der vil søge, så er det relativt ubureaukratisk at få dem (red. pengene). Men man skal lige gøre den indsats selv at søge dem.

Ordningen, som regeringen kalder for 'varmepakken', gør, at man skal kontakte kommunen, hvorefter de vurderer den konkrete økonomi. Men den proces har Jane Gad ikke meget tiltro til.

- Kommunesamarbejde og ydelser. Det fungerer bare ikke, fortæller Jane Gad.

- Det er så svært at blive hørt i kommunen. Det er sådan lidt til grin.

FacebookTwitter