Partier kræver eftersyn af revisionsregler: Flere firmaer skal have tjekket regnskabet

Mere end hver anden virksomhed fravælger revision. Skidt udvikling, mener DF, EL og S.

Mange mindre virksomheders regnskaber er i de seneste år ikke blevet underlagt ekstern kontrol. Det øger risikoen for snyd med skatter og afgifter, og derfor vil et politisk flertal nu have efterset reglerne. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Stadig flere virksomheder dropper at få uafhængig revision af regnskabet.

Og det er en farlig udvikling, fordi det dermed bliver lettere at snyde med skatter og afgifter, når virksomhedernes tal ikke ses efter af uvildige øjne.

Det mener et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, som nu vil have efterset reglerne.

- Det er en bekymrende udvikling, fordi vi kan se, at mange af de her virksomheder også er nogle, der har risiko for ikke at betale punktafgifter og moms, siger Hans Kristian Skibby, der er erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Hver anden virksomhed siger nej tak

Sidste år fravalgte 58 procent af alle virksomheder uafhængig revision. Tilbage i 2012 var der kun 14 procent, der sagde nej tak til en uafhængig vurdering.

Det fremgår af en ny undersøgelse af alle danske årsregnskaber, som brancheorganisationen FSR Danske Revisorer har lavet for DR Nyheder.

Årsagen skal findes i, at politikerne over de seneste 12 år af flere omgange har lempet kravene til revision. På den måde er mange virksomheder i dag ikke forpligtet til at sende regnskabet forbi en uvildig talknuser.

Dansk Folkeparti er et af de partier, der har været med til at lempe reglerne, som stiller krav til revision af virksomhedernes regnskaber.

Erhvervsordføreren for Dansk Folkeparti var dengang skeptisk, fortæller han.

- Det var dengang min bekymring, at staten ville gå glip af flere moms- og punktafgifstindbetalinger. Og det synes jeg egentlig stadig, man kan frygte, siger Hans Kristian Skibby.

Er det så jeres ansvar, at det er gået sådan?

- Det kan man sige. Vi har været med til at stemme det her igennem for år tilbage. Men vi har så også sagt, at der selvfølgelig skal være en klar evaluering af det, siger han.

Partier vil revidere regler

Dansk Folkeparti mener dog samtidig, at de ændrede revisionsregler også er kommet mange lovlydige virksomheder til gode, fordi virksomhederne så kan spare omkostninger til revision.

Men set i lyset af, at så mange virksomheder fravælger revisionen, ser Dansk Folkeparti gerne, at reglerne nu bliver strammet igen.

- Hvis der er nogle typer af virksomheder, som bevidst begynder at bruge det her til snyd, så kunne det være på sin plads, at vi laver en model, hvor nogle virksomhedsgrupper bliver pålagt en større revisionspligt, siger Hans Kristian Skibby.

Netop nu sidder 11 personer varetægtsfængslet i en sag om momssvindel og skattesnyd for 440 millioner kroner. Svindlen er ifølge politiet foregået igennem flere år, og i den periode har de sigtede i sagen helt undgået revision af deres regnskaber.

Sådanne svindelsager er med til at gøre, at Enhedslisten også støtter op om en stramning af revisionspligten, fortæller erhvervsordfører Pelle Dragsted.

Enhedslisten var også et af de partier, der stemte for den seneste lempelse af revisionsreglerne. Men i dag mener partiet noget andet.

- Jeg mener, at vi nu skal se på, om der skal strammes op, sådan så flere virksomheder får pligt til revision, siger Pelle Dragsted.

Men risikerer man ikke at ramme rigtig mange lovlydige virksomheder med øgede omkostninger for at få ram på de få selskaber, der snyder?

- Man skal ikke se det som om, at vi vil ramme nogen. Det er en god idé at have styr på sin økonomi, og det kan ramme virksomhederne rigtig hårdt i nakken, hvis ikke de har styr på deres ting. Så jeg mener, at det er er en bjørnetjeneste, at vi har lempet reglerne så meget, at mange virksomheder fravælger revision, siger Pelle Dragsted, erhvervsordfører for Enhedslisten.

S: Minister skal efterse regler

Ved den seneste lempelse i 2012 stemte samtlige af Folketingets partier for, at mindre virksomheder kunne undtages revision.

Også hos Socialdemokratiet, som lagde stemmer til aftalen, er erhvervsordfører Thomas Jensen nu indstillet på, at det nu er tid til at få kigget reglerne igennem igen.

Især fordi Skat i dag heller ikke laver lige så omfattende kontrol som tidligere, mener han.

- Det er et problem, hvis danske virksomheder ikke overholder lovgivningen. Vi kan desværre se, at det i 2015 kun var tre procent af alle virksomheder, der blev kontrolleret hos Skat, siger han og forsætter:

- Derfor er det på sin plads, at vi får undersøgt det her og finder ud af, om vi skal have noget mere lovgivning på området, så der er flere virksomheder, der skal være underlagt revision.

Så hvad gør du nu?

- Jeg vil bede ministeren lave et eftersyn af reglerne, så vi sikrer os, at de overholder loven. Virker loven ikke godt nok - og det er der noget, der tyder på - så er det vigtigt, at vi skrider til handling, siger Thomas Jensen, erhvervsordfører for Socialdemokratiet.