Partier kræver kulegravning: Ny forsinkelse af vurderinger giver boligejere 'usikkerhed og ondt i maven'

Minister skal i samråd om 'hemmeligholdte dokumenter', men afviser partiers krav om en redegørelse.

Hundredtusindvis af boligejere må ifølge interne papirer se kalenderen skifte til 2024, før de står med deres vurdering i hånden. (© Foto: Ritzau/Scanpix – illustration: Søren Winther Nørbæk DR Nyheder)

Det vækker skarp kritik fra flere partier, at hundredtusindvis af boligejere alligevel ikke skal regne med at modtage en ny ejendomsvurdering, inden de nye boligskatteregler træder i kraft ved årsskiftet.

- Det betyder igen, at mange danskere skal gå med usikkerhed og ondt i maven. Det er dybt problematisk og meget bekymrende, siger skatteordfører Nick Zimmermann fra Dansk Folkeparti.

Det var ellers planen, at ejere af 1,3 millioner boliger skulle have modtaget en vurdering senest ved udgangen i år - men den tidsplan holder ikke.

Det viser interne dokumenter, som vi i DR har fået indsigt i.

Dokumenterne viser også, at Skatteministeriet allerede i maj vidste, at planen ville skride - og det burde partierne i forligskredsen være blevet informeret om, lyder kritikken nu fra flere sider.

For forsinkelsen af tidsplanen betyder ifølge eksperter - der har gennemgået de interne dokumenter - at hundredtusindvis af ejere af lejligheder og sommerhuse må se kalenderen skifte til 2024, før de står med deres vurdering i hånden.

Tip os:

Dansk Folkeparti, der er del af forliget om de nye ejendomsvurderinger og boligskatter, har intet hørt om forsinkelsen.

Derfor kræver man nu en redegørelse om forløbet, fortæller partiets skatteordfører.

- Vi er bekymrede over de afsløringer, som DR har lavet, siger Nick Zimmermann.

Men er det ikke dit ansvar som medlem af forligskredsen at holde øje med tidsplanen?

- Jeg kan i hvert fald for mit eget vedkommende sige, at de ting, som I fremlægger i dag, dem er jeg ikke blevet foreholdt, siger han.

'Graverende og alvorlige oplysninger'

Det er især ejere af sommerhuse og lejligheder, der næppe når at få en endelig ejendomsvurdering i år, vurderer eksperter, der har gennemgået de interne dokumenter.

Og det er "dybt problematisk", at skattevæsenet ikke har delt så vigtige oplysninger med offentligheden, siger skatteordfører Hans Kristian Skibby fra Danmarksdemokraterne.

- Så graverende og alvorlige oplysninger, der berører så mange husstande, har man en pligt til at melde ud. Det har man ikke gjort, og det er særdeles skærpende. Det er ikke god embedsførelse, siger han.

Også SF støtter kravet om en redegørelse fra ministeren.

- Det er dybt bekymrende. Det er udskydelse på udskydelse. Som politiker mister man lidt tilliden.

- Umiddelbart virker det som noget, Folketinget burde være blevet oplyst om, siger skatteordfører Sigurd Agersnap.

Sådan har tidsplanen ændret sig på vurderingsportalen.dk:

Skattevæsnet officielle tidsplan på vurderingsportalen.dk som boligejere kunne se den 3. juni i år, og som hjemmesiden ser ud i dag. (Foto: © (Skærmbillede), Vurderingsstyrelsen / Foto: © (Skærmbillede), Vurderingsstyrelsen)

Vil granske 'hemmeligholdte dokumenter'

Projektet er i forvejen forsinket flere år, og DR Nyheder har flere gange fortalt om massive problemer med vurderingerne.

Det er problemer, der ifølge eksperter fører til, at tusindvis af boligejere får fejlagtige vurderinger, og som kan betyde, at de ender med at betale for meget i skat og får sværere ved at sælge deres bolig.

Ud over kravet om en redegørelse indkalder Danmarksdemokraterne nu også skatteminister Jeppe Bruus (S) til et samråd om sagen.

Ifølge Hans Kristian Skibby vil partiet have inddraget de "hemmeligholdte dokumenter" og vide, om ministeren kendte til de yderligere forsinkelser, da partiet tilbage i maj stemte for den nye skattelov.

- Hvis man har haft kendskab til det, så er det jo frygteligt. Og så synes jeg, at man fører Skatteudvalget og skatteordførerne bag lyset, siger Hans Kristian Skibby.

Minister afviser redegørelse

DR Nyheder har i forbindelse med historien om forsinkelserne bedt om et interview med Jeppe Bruus.

Han har ikke ønsket at stille op til interview, men i et skriftligt svar afviser han partiernes krav:

- Jeg mener ikke, at der er behov for en redegørelse. Som jeg tidligere har sagt til DR, orienterer jeg løbende både forligskredsen og Folketingets Skatteudvalg månedligt om status på udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger. Det gjorde jeg senest den 21. august, hvor Nick Zimmermann også deltog.

Ministeren oplyser, at forligskredsen vil få en ny status på projektet på det næste møde i midten af september.

- Det vil jeg i sagens natur fortsat gøre, når der er et oplyst grundlag, som der ikke er på nuværende tidspunkt. Jeg kan derfor ikke kommentere på nogle dokumenter i et kæmpeprojekt, som jeg ikke har kendskab til.

Han tilføjer, at han hele tiden har sagt, at der er "tale om et højrisiko-projekt, og at der vil være forskydninger undervejs."

- Vi er i fuld gang med at udsende nye vurderinger, og det ligger fast, at de nye boligskatteregler træder i kraft 1. januar 2024. Det sker på baggrund af de 1,7 millioner foreløbige vurderinger, som offentliggøres i løbet af september, lyder det videre.

De foreløbige vurderinger er ikke egentlige, nye ejendomsvurderinger, men en slags nødløsning, som et bredt politisk flertal har besluttet, fordi de egentlige vurderinger er så kraftigt forsinkede.

Uden de foreløbige vurderinger ville der ikke være et grundlag at opkræve de nye boligskatter på fra 1. januar 2024.

Boligejerne kan hverken gøre indsigelse eller klage over de foreløbige vurderinger. Den mulighed kommer først, når de egentlige vurderinger lander hos boligejerne.

Herunder kan du læse om de to vurderinger, der enten skal ud i år eller næste år: