Partier vil række redningsplanke til tusindvis af forsikringsløse boligejere

Kunder, som blev klemt af konkurs i december, skal hjælpes med lov, mener S og DF.

Tusindvis af konkursramte forsikringskunder står til ikke at få dækket uforudsete skader på deres huse. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

12 dage kan måske lyde af ganske kort tid.

Men perioden har kolossal betydning for tusindvis af boligejere, som i december måtte vinke farvel til deres forsikring, da forsikringsselskabet Quodos gik konkurs.

Står det til Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, så skal boligejerne dog ikke længere stå alene med usikkerheden.

- Vi skal sikre, at boligejere ikke står i den her klemme. Derfor skal de have den fulde dækning i den periode, de har tegnet, siger Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervsudvalg.

Gik konkurs 12 dage for tidligt

Forsikringsselskabet Quodos gik konkurs 20. december sidste år og efterlod tusindvis af sine kunder med håret i postkassen.

Efter 20. juni i år har de på grund af konkursen nemlig ikke længere en forsikring, der dækker de fejl og mangler, de over de næste år risikerer at finde på deres boliger.

Det sker, til trods for at Folketinget i april sidste år vedtog en lov, der netop skulle hjælpe konkursramte kunder.

Loven gælder bare først fra 1. januar i år, og dermed kom Quodos' konkurs blot 12 dage inden, at kunderne kunne være blevet dækket af den nye lov.

Så mange boligejere er ramt af konkursen

  • Det er disse tidligere Quodos-kunder, som det handler om:

  • 28.203 kunder med ejerskifteforsikringer

  • 10.547 kunder med byggeskadeforsikringer

  • Kilde: Forsikring & Pension

Men det er ikke rimeligt, mener erhvervsordfører Hans Kristian Skibby (DF).

- I Dansk Folkeparti ser vi gerne, at de berørte husejere, som desværre kom i den her situation, få dage før loven trådte i kraft, også bliver omfattet, siger han.

Skal bruge af fonds pengetank

Loven blev til i kølvandet på to andre konkurssager, hvor økonomiske forlis i Husejernes Forsikring og Alpha Insurance gjorde boligejere dækningsløse.

De uheldige boligejere har nemlig som udgangspunkt ikke mulighed for at tegne en ny forsikring efter en konkurs, da det normalt kun kan ske, når man køber en bolig.

I de to tidligere konkurser fik boligejerne dog ektraordinært mulighed for at tegne en ny forsikring med et andet villigt selskab.

Men partierne vil hellere have, at Garantifonden for skadesforsikringsselskaber hjælper de nødstedte boligejere ved at lade Quodos' kunder blive omfattet af den nye lov, så fonden dækker skader, der opstår i de år, kundernes forsikringer løber.

Socialdemokratiet forventer, at det vil koste i alt 200 millioner kroner at overtage Quodos' kunder. Pengene skal findes i Garantifonden for skadesforsikringsselskaber, som alle danske forsikringskunder betaler et gebyr på 40 kroner til, når de tegner nye forsikringer.

- Vi vil simpelthen kontakte erhvervsministeren. Bede ham indkalde det, der hedder den finansielle forligskreds, og se, om vi ikke kan finde en løsning, siger Morten Bødskov.

Ministerium: Vi forsøger at finde løsning

Men der er muligvis allerede hjælp på vej til de nødstedte kunder. Dog ikke gennem en ændring af loven.

Erhvervsministeriet skriver i et svar til DR Nyheder, at ministeriet er i gang med at finde ud af, om kunderne kan få deres penge for ubrugte forsikringer tilbage.

- Konkret er Erhvervsministeriet ved at afklare, om kunder med både ejerskifte- og byggeskadeforsikringer i Qudos kan få refunderet deres forsikringspræmie fra Garantifonden for Skadesforsikringsselskaber forholdsmæssigt, står der i svaret.

På den måde vil ministeriet forsøge at gøre, som da firmaet bag Husejernes Forsikring, Gable Insurances, gik konkurs i 2016, så der muligvis også kan findes en ny dækning til Qudos' konkursramte kunder hos et andet selskab, skriver ministeriet.

- Samtidig har Erhvervsministeriet taget kontakt til brancheorganisationen Forsikring & Pension for at høre, om der er et eller flere private forsikringsselskaber, der vil være villig til at udbyde erstatningsprodukter for ejerskifte- og byggeskadeforsikringer, som vi så det efter Gable Insurances konkurs, står der i svaret.

Facebook
Twitter