Pas på: Black Friday er højtid for netsvindlere

Der er 10 procent flere snyde-mails i cirkulation, når tilbudsfesten bliver sat i gang i morgen. Husk, at et tilbud kan være for godt til at være sandt, lyder det fra ekspert.

Mange steder på planeten vil kasseapparaterne gløde på fredag. Billedet her er fra indkøbscentret Macy's på Manhattan i New York under Black Friday sidste år. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Det er ikke kun forbrugerne, der frådende ser frem til at gøre en god handel på Black Friday.

Hos internetkriminelle rimer forbrugsfest på indtjening, og her er man ved at tage tilløb til at slå mønt på danske forbrugeres nethandel.

- De her kriminelle grupper er utroligt godt organiserede. De har en udviklingsafdeling, en supportafdeling og en marketingafdeling, fortæller Rasmus Theede, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed.

- Og selv om de sidder i Rusland eller Østeuropa, ved marketingafdelingen, hvornår vi får forskudsopgørelse, hvornår vi får løn, hvornår vi får penge tilbage i skat og ikke mindst, hvornår der er Black Friday, fortsætter han.

10 procent flere snydemails

Med en omsætning på to milliarder kroner satte Black Friday sidste år handelsrekord. Men forventningen er, at sidste års rekord får baghjul i morgen.

- På Black Friday er der meget større aktivitet på shopping-sites, end der plejer at være, og omsætningen på onlinekøb er enorm. De handlende er ivrige og opsøgende, og det er alt sammen guf for dygtige cyberkriminelle, siger Fredrik Jubran, der er nordisk direktør for Bitdefender, et it-sikkerhedsfirma, der blandt andet leverer it-sikkerhed for den danske stat.

Ifølge Bitdefender steg omfanget af snyde-mails sidste år med 10 procent.

Svindlen foregår via falske hjemmesider, trick-mails og uofficielle netværk. Fredrik Jubran opfordrer til at udvise ekstra forsigtighed.

- De forsøger at stjæle dine kreditkortoplysninger, såkaldt phishing, eller også lader de dig købe varer af dem, som du aldrig ser skyggen af, siger han.

Det kan være svært at gennemskue phishingmails. Som den ovenfor. Og når man trykker på linket, kan man risikere at downloade malware eller blive ledt hen på en hjemmeside, hvor de udnytter ens kortoplysninger. Husk at være skeptisk, lyder rådet.

Godt råd: Tæl til 10

Ifølge Rasmus Theede fra Rådet for Digital Sikkerhed jokker forbrugerne oftest i fælden, fordi mennesker er impulsive. Han anbefaler, at man trækker vejret og tæller til ti og går til købet med sund fornuft.

- Man skal være opmærksom på, om det er den rigtige hjemmeside, og hvis der er et link eller et billede i en mail, man skal trykke på, er det en god idé at se, hvor linket fører dig hen, inden du trykker. Prøv at lægge det impulsive fra dig, tæl til ti og undersøg den side eller mail, du kigger på. Et tilbud kan også være for godt til at være sandt, siger han.

Går man alligevel i fælden og aktiverer et link i en mail, der låser alle filer på computeren, lyder det alfaderlige råd: Backup, backup, backup:

- Man kan ikke sige det ofte nok. Husk at tage backup af din computer, ellers kan du ende i en situation, hvor der ikke er andet at gøre end at betale løsesum, siger han.

Facebook
Twitter