Penge tilbage eller skattesmæk? Årsopgørelsen venter lige om hjørnet

Fra på mandag kan 4,6 millioner borgere tjekke årsopgørelsen på Skat.dk.

Årsopgørelsen er dannet på baggrund af oplysninger, som Skat har modtaget fra blandt andet banker, arbejdsgivere og pensionsselskaber. Den indeholder også oplysninger, som den enkelte borger selv har givet i forbindelse med forskudsopgørelsen. (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Har du betalt for meget i skat i det forgangne år og skal have penge retur - eller har du bidraget for lidt og må have penge op af lommen?

På mandag kan 4,6 millioner borgere se, om der står et grønt eller et rødt tal i skatteregnskabet, når årsopgørelsen ligger klar i TastSelv på skat.dk.

- Det er endnu for tidligt at sige, hvor mange, der skal have penge tilbage eller betale. Men som tommelfingerregel kan vi sige, at tre ud af fire får penge tilbage, mens den sidste fjerdedel skal betale, siger Ineke Petersen, der er kontorchef i Skat.

Skat har i de seneste fire år kørt test af TastSelv-funktionen og i den forbindelse åbnet for "smugkig" før den officielle premiere på årsopgørelsen.

Men om det sker i år, vil Skat hverken be- eller afkræfte.

- Vi åbner officielt for årsopgørelsen på mandag. Her får borgerne adgang til deres årsopgørelse, lyder Ineke Petersens svar på spørgsmålet.

Overskydende skat for 17 milliarder kroner sidste år

Sidste år tjekkede 3,5 millioner borgere deres årsopgørelse via TastSelv.

Og her udgjorde den overskydende skat ved første udbetaling knap 17 milliarder kroner, mens den samlede restskat løb op i seks milliarder kroner.

Hvor mange penge, det drejer sig om i år, vil blive opgjort på baggrund af de ændringer og tilføjelser, der foretages frem til og med 30. marts - sidste frist for de ændringer, der skal til udbetaling 10. april.

Her vil første udbetaling af eventuel overskydende skat på op til 100.000 kroner blive indsat på NemKonto, mens det tager længere tid at udbetale større beløb.

Det betyder dog ikke, at man ikke kan ændre sin årsopgørelse herefter. Det kan man nemlig gøre helt frem til 1. maj og få udbetalt eventuel overskydende skat derefter.

Undgå stigende rente på restskat

Har man omvendt restskat, er det bedst at få betalingskortet op af lommen med det samme, siger kontorchef Ineke Petersen.

- Jo tidligere man betaler, jo billigere slipper man i rente.

Selvom man har skat til gode, er det dog ikke sikkert, at man ender med at få dem udbetalt.

Har man selv eller ægtefællen gæld til det offentlige, vil den overskydende skat blive brugt til at betale af på gælden.

Det kan være aktuelt, hvis man for eksempel har ubetalte parkeringsbøder eller fartbøder. Hvis man skylder kommunen penge eller ikke har betalt licens.

Husk fradrag, udbytte og indtægter ved deleøkonomi

Hovedparten af skatteyderne har ingen ændringer eller tilføjelser til årsopgørelsen fra Skat, fordi de fleste oplysninger indløber automatisk.

Men derfor bør man alligevel kontrollere tallene og oplyse, hvis man har ændringer eller tilføjelser, lyder rådet fra Ineke Petersen.

Det drejer sig især om fem områder, hvor flest skal tjekke oplysninger eller selv indberette, lyder det fra Skat:

  • Kørselsfradrag

  • Børnebidrag

  • Aktier, værdipapirer, udbytte

  • Håndværkerfradrag

  • Indtægter ved deleøkonomi - for eksempel ved udlejning af bolig og bil

Vær opmærksom på, at du kun kan få fradrag for de dage, hvor du rent faktisk har været på arbejdspladsen.

Man kan ikke få fradrag for hjemmearbejdsdage, forklarer Ineke Petersen.

På skat.dk kan borgerne få hjælp til, hvilke fradrag der kan være relevante. Rent praktisk skal man svare på nogle få og enkle spørgsmål via Skats fradragsvejleder.

Skat er klar ved telefonen og på sociale medier

Når skat offentliggør årsopgørelsen, gløder det med henvendelser fra borgerne på telefoner og på internettet.

Derfor har Skat indkaldt ekstra folk og udvidet åbningstiden. I alt er 550 personer klar til at svare på spørgsmål.

- Vi forventer at besvare knap 80.000 opkald i den første uge. Men man kan dog stadig forvente ventetid på telefonerne, eller at det i perioder kan være svært at komme igennem, siger Ineke Petersen.

Borgere med generelle spørgsmål kan få svar på Facebook og via @Skattefar på Twitter. Derudover har Skat en chatfunktion på skat.dk.

- På de sociale medier kan man stille generelle spørgsmål på det tidspunkt af døgnet, der passer én bedst. Eller få glæde af de svar, andre har fået. Det er populært, og vi får mange spørgsmål på den måde, fortæller Ineke Petersen.

I den første uge vil Skats telefoner være åbne fra kl. 9 til kl. 20. Og i weekenden den 18. og 19. marts vil man kunne få svar på spørgsmål fra kl. 10 til kl. 16.