Pengebegærlige spekulanter bløder millioner på dansk vaccinesucces

Succes med Bavarian Nordics coronavaccine koster udenlandske kapitalfonde millioner.

Udviklingen af en covid-19-vaccine har givet kursstigninger i det danske medicinalfirma Bavarian Nordic. Men mens aktionærer har set deres aktier stige i værdi, har de såkaldte short-sælgere mistet millioner på udviklingen i aktiekursen. (Foto: Betina Garcia © Scanpix Denmark)

Går det, som reagensglasset prædiker, lander der allerede næste år en dansk coronavaccine i verdenshandlen.

Vaccinen er udviklet på dansk grund og skal nu bæres i mål af medicinalfirmaet Bavarian Nordic, der er noteret på den danske fondsbørs.

De gode testresultater fra en ny coronavaccine har ikke overraskende forplantet sig i selskabets aktiekurs, der det seneste år er steget med over 50 procent.

Men kursfesten i Bavarian Nordic har ikke afholdt spekulanter fra at satse millioner på, at aktiekursen falder.

Tværtimod fortsætter Bavarian Nordic med at være en af de mest shortede danske aktier, hvilket er et udtryk for at investorer satser penge på, at aktiekursen falder og ikke stiger.

Spekulanterne, som typisk er udenlandske kapitalfonde, taber med andre ord penge, når aktiekursen stiger, og de tjener penge, når aktien falder.

- Medicinalfirmaer er interessante for short-sælgere, fordi der er så meget usikkerhed i at udvikle medicin. Der skal ikke meget til, før aktiekursen falder lodret, fordi der er så mange snubletråde for den type selskab. Derfor tiltrækker et firma som Bavarian Nordic mange short-sælgere, siger Per Hansen, investeringsøkonom hos investeringsplatformen Nordnet.

- Kigger man på det historisk, så vinder short-sælgerne på lang sigt mere, end de taber. Men lige nu ser det ud til, at Bavarian Nordics succes har givet nogle tab til nogle af de investorer, der spekulerer i et fald i kursen, fortsætter han.

Taber en kvart milliard kroner

I går offentliggjorde Finanstilsynet en ny opgørelse over de danske selskaber, som er under hårdest pres fra investorer, som forventer, at aktien tager et dyk.

Og for syvende måned i træk indtager Bavarian Nordic en andenplads på listen over de mest shortede aktier. Knap fem procent af Bavarian Nordics aktier er ejet af spekulanter, som satser på et aktiefald.

Arkivfoto. Bavarian Nordic blev stiftet i 1992, og havde Asger Aamund som bestyrelsesformand fra 1992 til 2014. Selskabet har hovedsæde i Hellerup og produktion i Helsingør, samt forsknings- og udviklingsfaciliteter nær München. (Foto: liselotte sabroe © Ritzau Scanpix)

En simpel udregning med en hel del usikkerhed viser, at spekulanter, der har satset på et fald i Bavarian Nordics aktiekurs, over det seneste år i alt kan have tabt over en kvart milliard kroner på aktiesuccesen Bavarian Nordic.

- Det, der afgør de her væddemål, er, hvornår man går ind og ud. Så det er ikke et simpelt regnestykke. Det afgørende er køb- og salgskurserne. Men det er klart, at med en opadgående trend i aktiekursen så bliver det sværere for short-sælgerne at tjene på aktien, siger Per Hansen.

Penge fra Boston

Ikke mindst i Boston, en storby på den amerikanske østkyst, har Bavarian Nordics vaccinesucces givet røde tal i excel-arkene hos flere kapitalfonde.

For eksempel shortede Boston-kapitalfonden Adage Capital Management i september sidste år Bavarian Nordic-aktier til en kurs på 199,6 kroner.

Et år senere trak Adage Capital Management sig ud af aktien med et tab på hele 42,2 millioner kroner, efter at aktien var strøget i vejret til kurs 313.

Også et andet sted i Boston har den danske vaccinesucces sat sig i panderynkerne.

Hos kapitalfonden Arrowstreet Capital, som brander sig på at være en 'diskret' kapitalforvalter, er der sat over 72 millioner kroner over styr ved at satse på et fald i Bavarian Nordics aktiekurs.

Mest skade ser Bavarian Nordics kurssucces ud til at have gjort på den franske kapitalfond, Capital Fund Management, der ifølge Shortnordic.com har tabt hele 111 millioner kroner på sine besiddelser i Bavarian Nordic-aktier.

- Det er et nulsumsspil. Så når aktien stiger, og du tjener penge, så taber dem, der har shortet, siger Per Hansen.

Betyder det, at danske småspareres gevinst på Bavarian Nordic-aktier i virkeligheden finansieres af blandt andet store kapitalfonde, der taber på deres spekulation?

- Ja, det kan man godt sige i det konkrete eksempel. Vi kan se, at Bavarian Nordic er en meget populær aktie hos os (Nordnet, red), mange både små og store investorer er opmærksomme på aktien. Men erfaringen siger altså også, at det oftest er kapitalfondene, der trækker det længste strå, når de indgår sådan et væddemål.

Så at det lige nu ser ud til at være de almindelige aktionærer, som vinder væddemålet, skyldes især, at der er en speciel situation omkring Bavarian Nordics coronavaccine, og derfor er flere kapitalfonde blevet taget på sengen, vurderer Per Hansen:

- Udviklingen af nye lægemidler tager tid. Det er forbundet med mange forhindringer og usikkerheder, og ni ud af ti går faktisk i vasken, og hvis de lykkes tager den proces 10-12 år. Så der er simpelthen så meget, der kan gå galt. Der er tilfældet med Bavarian Nordics covid-vaccine anderledes og speciel, siger Per Hansen.

Facebook
Twitter