Pengene fosser ud af Uber

Årets første seks måneder bød på massive tab til den amerikanske taxi-tjeneste, der er i modvind i mange lande. Alligevel er tjenesten milliarder værd.

Uber er blot ét blandt mange af sådanne selskaber, der taber stort og vokser endnu mere. (Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS © Scanpix)

Mens Ubers chauffører i Danmark siden juli er blevet ramt af et bombardement af bøder fra politiet, har Ubers internationale forretning også svært ved at få sorte tal på bundlinjen.

Uber er i mange lande, ganske som i Danmark, blevet mødt af protester og retssager, men har alligevel vokset sig til at være en ekstremt værdifuld forretning med en anslået markedsværdi på over 450 milliarder kroner.

Selskabet er således den suverænt mest værdifulde af de såkaldte Unicorns - en samlebetegnelse for nyere iværksættervirksomheder, fortrinsvis amerikanske og fortrinsvis i tech-branchen, der vurderes til at være over en mia. dollars værd.

Taber milliarder

Trods den høje vurdering har Uber svært ved at tjene penge. Selskabet tabte således svimlende 1,27 milliarder dollars i første halvår af i år. I samme periode havde Uber en nettoomsætning på omkring 2,1 milliarder dollars. Det skrev Bloomberg i går, baseret på tal fremlagt af Ubers egen finansdirektør.

I alt har Uber oparbejdet tab for over fire milliarder dollars - men aldrig tjent penge. Uber har dog selv flere gange hævdet at være profitabel på flere af sine markeder.

Det har især været Kina, der har været stenen i skoen for Uber. Her er tabene blandt andet opstået, fordi Uber har holdt priserne så lave, at de faktisk tabte penge på chaufførernes ture.

Sær handel

Det er en strategi, selskabet også har brugt andre steder i verden for skubbe konkurrenter i grøften - men i Kina, viste det sig fornylig at blive for stor en mundfuld.

Her lod Uber sig fortrænge af konkurrenten Didi Chuxing i en spøjs handel, hvor Uber overtog en del af konkurrenten, mod samtidig at modtage betaling for at forføje sig fra det kinesiske marked.

Et af selskabets tilbagevendende problemer er de mange retssager, det hele tiden mødes af. En sådan er i gang i Danmark - dog mod chaufførerne, ikke selskabet selv, og Uber er tidligere blevet tvunget til at trække sig ud af blandt andet Sverige og Tyskland.

Tech-boble eller ej

De seneste par år har der gentagne gange været advarsler fra investorer om, at priserne på tech-selskaber var kommet for højt op, og at det begyndte at ligne en boble.

Trods advarsler er vurderingerne fortsat med at stige, og Bloomberg sammenligner nu Ubers tal med tal fra nogle af de selskaber, der i sin tid fik dotcom-boblen til at briste.

Det var selskaber som Webvan, pets.com og andre, der ikke var i nærheden af at tabe nær så meget, som Uber har gjort, inden hele tech-sektoren blev ramt af det tordnende brag, der sendte utallige.com-selskaber ud i krak i 2000.

Dengang opstod den svulstige aktieboble blandt andet fordi, der var en ustoppelig tro på, at kunderne og pengene nok skulle komme, hvis blot det foregik på nettet. Da det viste sig, at mange af værdierne var varm luft, faldt det hele sammen som et korthus, og investorerne tabte milliarder.

Kun få af de såkaldte Unicorns er dog nået så langt som til børsen. I stedet ejes de af venturekapitalfonde og andre investorer.