Pengevaskeren fra Pakistan fik millioner fra konto i Danske Bank

Altaf Khanani har ifølge myndigheder hvidvasket milliarder for terrorister, våbensmuglere og mafiaorganisationer. Omfattende læk forbinder ham til Danske Banks estiske filial.

Den 11. september 2015 lander et fly i Panamas internationale lufthavn. Ombord sidder verdens mest berygtede hvidvasker af penge, 54-årige Altaf Khanani.

Khanani er draget på den lange rejse fra Dubai over Amsterdam til Panama for at møde lederen af et sydamerikansk narkokartel. Narkobossen har brug for hjælp til at få vasket sorte narkopenge hvide, og det er Khanani ekspert i.

Men der står ikke en kartelleder og venter i ankomsthallen i Tocumen International Airport i Panama.

I stedet holder et fly med agenter fra et omfattende internationalt efterretningssamarbejde klar til at anholde den eftersøgte pengevasker.

Khanani er lokket i en fælde. Og et øjeblik efter at KLM-flyet har kysset asfalten i den mellemamerikanske republik, er Altaf Khanani i håndjern.

Nu skal han på vingerne igen – men denne gang går turen til retsforfølgelse i USA.

Altaf Khanani under anholdelsen i Panama.

- Khanani er en meget grådig person. Han troede, han skulle mødes med ’Mr. Big’ for at flytte enorme mængder ulovlige penge. I stedet blev han anholdt, siger Richard Grant, den nu tidligere leder af den australske efterretningstjeneste, ACIC, som opstartede operationen for at fange Khanani.

Al-Qaeda, Taliban og Danske Bank

Siden 1980’erne har Altaf Khanani med udgangspunkt i Pakistans største by, Karachi, opbygget en enorm hvidvaskorganisation, der strækker sig over seks kontinenter.

Herfra omveksles sorte penge fra kriminalitet til hvide penge på en konto i det land, kunden ønsker.

Det er nemt at lave en hvidvaskaftale med Khanani: En pose kontanter afhentes af Khananis mænd, og få dage senere står de på en konto i det ønskede land, fratrukket tre procent i kommission.

Og sjældent får kunden et nej.

Det viser listen over samarbejdspartnere, som har sendt penge gennem Khananis organisation: terrorbevægelser som Hezbollah, Taliban og al-Qaeda og narkoorganisationer som det mexicanske Sinaloa-kartel.

- Khananis organisation blev operatør for våbensmuglere, narkohandlere og terrororganisationer over hele verden. Fra kinesiske gangstere til latinamerikanske narkotikamafiaer, siger Khurram Husain, der er erhvervsjournalist i Pakistan, hvorfra han har fulgt Altaf Khananis karriere som hvidvasker.

- Enhver, der havde store beløb, de ønskede at flytte uden at fange myndighedernes opmærksomhed, kunne få hjælp af Khanani, fortsætter han.

Nu viser en omfattende læk, som den italienske avis L'Espresso har delt med DR, at Khananis internationale hvidvaskmaskine også har modtaget penge fra et selskab med konto i landets største bank, Danske Bank.

Danske Bank er plaget af en omfattende hvidvaskskandale i bankens estiske filial.

Og det er netop et selskab med konto i bankens estiske filial, som har overført penge til Altaf Khananis hvidvaskcentral, der hedder Mazaka General Trading.

- Der kan kun være én grund til, at penge er flyttet ud af Danske Bank og ind i hans handelsselskaber – og det er hvidvaskning af penge. For det var det eneste, der skete i de selskaber, siger Richard Grant, den tidligere chef for den australske efterretningstjeneste, til DR.

Operation Khanani

Som leder af den australske efterretningstjeneste havde Richard Grant vide beføjelser til at være på forkant med de kriminelle.

Men alt for ofte var det de mindre fisk, der havnede i nettet, når politiet gik på fisketur i den kriminelle underverden. Derfor ændrede politiet strategi.

- Australien var oversvømmet med narko. Og vi følte, at vi gik fra muldvarpeskud til muldvarpeskud. Så vi besluttede os for en strategi, der var mest effektiv mod de her grupper; nemlig at følge pengene. Det førte os til at identificere et antal kriminelle grupper, hvoraf Altaf Khanani var langt den største, siger Richard Grant.

Richard Grant var leder af en australsk efterretningstjeneste, da den internationale operation for at fange Altaf Khanani blev sat i gang.

Igen og igen støder australsk politi på Altaf Khanani. Af god grund. Ifølge australsk politi blev der årligt sendt op til 100 milliarder kroner gennem Khananis netværk af selskaber.

- Mexicanske, italienske, vietnamesiske organiserede kriminelle, som var faste kunder hos Khanani. Og som vi begyndte at efterforske dybere, poppede hans navn op igen og igen. Han lod til at være nøglen til alle de personer, vi kiggede på, fortæller Richard Grant.

Mazaka General Trading optræder mange gange i det store læk, 'FinCEN files'.

Problemerne med Khanani var så alvorlige, at Richard Grant valgte at sætte ham på dagsordenen i ’Five Eyes’, som er et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i USA, Storbritannien, Canada, New Zealand og Australien.

Her viste det sig, at også andre lande havde problemer med Khananis hvidvaskorganisation. Det blev derfor besluttet at lave en storstilet operation for at fange den berygtede hvidvasker.

- Vores kolleger i Storbritannien havde lavet et betydeligt arbejde på Khanani. Jo mere vi kiggede på ham, desto mere klart blev det, hvor betydelig en trussel, Khanani var mod ikke bare den australske befolkning, men også mange andre lande, siger Richard Grant.

På et stormøde hos det amerikanske narkoagentur i Virginia, USA, satte omkring 100 deltagende efterretningsagenter fra de fem lande i oktober 2014 jagten ind på Altaf Khanani.

- Det kræver et netværk at bekæmpe et netværk. Vi gik efter et sofistikeret, internationalt netværk, så vi havde brug for selv at bruge vores netværk, siger Richard Grant.

Skulle aldrig have haft lov

Interne dokumenter viser, at et af de selskaber, der har overført penge til Khananis hvidvaskorganisation, er selskabet Hilux Services.

Hilux Services har konto i Danske Banks estiske filial, og selskabet er tidligere af Berlingske blevet afsløret i at have tilknytning til det aserbajdsjanske styre, som har sendt milliarder gennem konti i Danske Banks estiske filial.

Altaf Khanani.

DR er i besiddelse af kontoudtog, som viser, at Hilux tre gange i løbet af 2014 overfører i alt 4,5 millioner kroner til Mazaka General Trading. Selskabet kom i 2016 på USA's liste over sanktionerede selskaber, fordi det er kontrolleret af Altaf Khanani.

- Når man læser kontoudtogene, ser det tilforladeligt ud. Men det springer jo i øjnene, når man ser på de navne her. De her selskaber har vist sig at være involveret i forskellige typer kriminalitet. Og de her selskaber skulle aldrig have haft lov til at sende penge gennem Danske Bank, siger Jakob Dedenroth Bernhoft, der er ekspert i bekæmpelse af hvidvask.

Også andre selskaber, som er blevet afsløret i omfattende hvidvask-ringe, har overført penge til Mazaka General Trading, viser interne dokumenter, som DR er i besiddelse af.

Russiske milliarder

En anden sammenhæng, hvor både Danske Bank og Khanani dukker op, finder man i en hemmelig efterretningsrapport fra den amerikanske finansmyndighed FinCen.

Her fremgår det, at en gruppe russiske bankfolk har sendt enorme summer ud af Rusland ’i perioder mere end en milliard dollar om måneden’, skriver Fincen. Altså flere end seks milliarder kroner om måneden.

Rapporten oplister 54 selskaber, som er blevet brugt til at hvidvaske milliarderne fra Rusland.

30 af de 54 af selskaber havde konto hos Danske Banks estiske filial.

Ifølge rapporten overførte en række af de 54 selskaber fra marts 2013 til april 2014 over 300 millioner kroner til Mazaka General Trading.

- Det er meget slemt. Her er tale om en ny ring, som forsyner Mazaka med penge, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Danske Banks egen advokatundersøgelse af den udenlandske kundeportefølje i den estiske filial viser, at der fra 2007 til 2015 blev sendt 1.500 milliarder kroner gennem konti tilhørende de udenlandske kunder, hvoraf langt størstedelen var mistænkelige og skulle være fanget i bankens hvidvaskkontrol.

- Det her er et godt eksempel på hele den skandale, som Danske Bank befinder sig i. Der er strømmet mange, mange mistænkelige milliarder gennem den estiske filial. Og nu får vi mere kød og blod på, hvor de her penge kommer fra, og vigtigheden af at en bank har et stærkt værn mod hvidvask, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

Danske Bank har ikke ønsket at kommentere på konkrete kundeforhold, men skriver i en kommentar, at banken fortryder ikke at have haft bedre styr på kunderne i bankens estiske filial.

- Det er klart, at vi aldrig skulle have haft porteføljen af non-resident-kunder. Det står også klart, at vi har været for langsomme til at erkende omfanget af problemerne og få lukket porteføljen ned.

Fangsten

De fem efterretningstjenesters plan var at infiltrere Khananis netværk. Amerikanske agenter udgav sig for at være fra en narkoorganisation. Og ved at sende penge gennem Khananis hvidvaskmaskine ville efterretningstjenesterne indhente beviser for, at Altaf Khanani hvidvaskede penge for kriminelle.

- Det amerikanske narkoagentur introducerede en undercover-agent, der udgav sig for at være fra en narkobande. Ham kunne vi bruge til at sende penge gennem Khananis system og se, hvordan han rent faktisk opererede, siger Richard Grant, den nu tidligere chef for efterretningstjenesten.

Til det formål fik Richard Grant rejst 1,25 millioner australske dollars hos de australske myndigheder.

- Vi skulle sende penge, som folk havde betalt i skat, til en kriminel gruppe med det håb, at pengene ville lande i et andet land. Det var nervepirrende, og ikke noget jeg havde prøvet før, siger Richard Grant.

Første pengelevering skulle ske den 7. januar 2015 fra en Dunkin Donuts-parkeringsplads i New Jersey, USA. Efter aftale med Khanani skulle hans folk opsamle 100.000 amerikanske dollars i en mørk sportstaske.

Overdragelsen lykkedes, og 12 dage senere tikkede 96.936 dollars ind på en aftalt konto. Khanani havde taget sin kommission, og politiet havde fået sit første bevis på hvidvask.

- Da pengene landede på kontoen, vidste vi, at vi havde slået et vinderslag, siger Richard Grant.

- Men for at bevise graden af kriminalitet gik vi i gang med ret massivt at sende penge gennem Khananis selskaber. Da vi havde rundet en million dollar, besluttede vi os for at fange ham.

På det tidspunkt boede Altaf Khanani i Dubai, som ikke har en udleveringsaftale med landene i Five Eyes. Så Khanani skulle lokkes ud af landet.

Det skete ved, at agenten fra det amerikanske narkoagentur via krypterede beskeder fik overbevist Khanani om, at et stort narkokartel i Sydamerika overvejede at skifte hvidvasker og gerne ville møde ham i Panama.

Den 11. september 2015 landede han i Panama, hvor han blev modtaget af agenter fra det amerikanske narkoagentur, DEA.

- Da vi modtog billedet af hans anholdelse, må jeg sige, at nogle øl blev drukket om aftenen. Vi fejrede en operation, der startede i Australien og endte med tilfangetagelsen af en af de største og mest profilerede pengevaskere i verden.

I 2017 fik Khanani sin straf. Men tiden i fængsel blev kun 5 år og otte måneder, ifølge Richard Grant fordi han samarbejdede med myndighederne. I juli i år blev han sat på fri fod.

- Khanani har sine egne problemer. Han fik en nedsat straf for den information, han gav til politiet. Så jeg tror, han skal kigge sig over skulderen, når han er ude af fængslet, siger Richard Grant.

DR har forsøgt at få et interview med Altaf Khanani, men hans advokat i USA oplyser, at hverken Khanani eller advokaten ønsker at udtale sig.