Pensionskasse bruger 350 mio. på udskældt ghetto

For første gang poster en privat investor nu penge i Gellerupparken. PKA vil både bygge og leje ud.

De nye familieboliger skal ligge mellem de eksisterende boligblokke. - Man skal turde sige, at man bor i det her område, uden at det har en negativ klang, siger investeringsdirektør i pensionskassen PKA Michael Nellemann Pedersen. (© Vandkunsten/Transform)

Nye familieboliger til 10.000 kroner i månedsleje skal lokke skolelærere, sygeplejersker og håndværkere til Gellerupparken i Aarhus.

Pensionskassen PKA investerer nu 350 millioner kroner i 188 boliger, der kan være med til at fjerne den socialt belastede bydel fra regeringens ghettoliste.

- Vi ser det her som en rigtig fornuftig investering med et godt kommercielt grundlag. Kommunen og boligforeningen har vist vejen med store ambitioner om at revitalisere hele området, siger Michael Nellemann Pedersen, investeringsdirektør i PKA.

Gellerup bliver i offentligheden ofte kædet sammen med en overrepræsentation af arbejdsløse, lavtuddannede, kriminelle og ikke-vestlige indvandrere.

Men i Danmarks fjerdestørste pensionskasse med 300.000 medlemmer er man afklaret med at være den første private investor, der skyder penge i Aarhus-bydelen med den sociale slagside.

- Der er ingen tvivl om, at vores investering rummer andre typer af risici, end dem vi normalt ser. Men vi har som firstmover fået nogle vilkår, der gør projektet robust. Vi tror på, at vi er en løftestang for andre, siger Michael Nellemann Pedersen.

Arbejdspladser, bypark og vandland

Familieboligerne på hver omkring 100 kvadratmeter skal stå færdige i 2020.

De bliver en del af den samlede helhedsplan for Gellerupparken, som Aarhus Kommune og Brabrand Boligforening står bag.

Allerede i år får beboerne i Gellerup en ny bypark på størrelse med 27 fodboldbaner. Og om et år skal Aarhus Kommunes nye administrationsbygning til teknik- og miljøforvaltningen stå klar med plads til 1.000 ansatte.

345 ungdomsboliger er under opførelse, mens bydelens Sport og Kultur Campus med bevægelseshus, bibliotek, beboerhus og vandland ventes at tiltrække 600.000 årlige besøgende om fire år.

Bydelen bliver desuden forbundet med Aarhus midtby seks kilometer væk, når Aarhus Letbane færdiggør etapen til Brabrand.

Ifølge Michael Nellemann Pedersen og PKA skal de nye boliger være med til at skabe den mangfoldighed i Gellerup, som kommunen og beboerforeningen efterlyser.

- Boligerne vil være attraktive for unge mennesker med et højere uddannelses- og indkomstniveau end gennemsnittet for området. De skal også tiltrække nystiftede familier, der ser det her som en naturlig mulighed for at komme ind på boligmarkedet.

Beboere efterlyser sorte tal på den sociale bundlinje

Udover de 188 nye familieboliger investerer PKA sammen med entreprenørfirmaet JCN Bolig 105 millioner kroner i moderniseringen af en boligblok med 115 boliger.

Her skal den nederste etage ombygges til moderne byhuse med haver, mens de resterende etager totalrenoveres til lyse lejligheder med nye vinduer og karnapper i gavlen af boligblokken.

Den administrerende direktør for de omkring 2.000 eksisterende almene boliger under Brabrand Boligforening kalder PKA’s investeringer for en milepæl i udviklingen af området.

- I manges optik er det problemerne med fattigdom, sundhed, beskæftigelsesfrekvens og kriminalitet, der tegner Gellerup i dag. Men når vi får private boliger og flere ressourcestærke rollemodeller ind, vil det være med til at forvandle Gellerup fra udsat boligområde til attraktiv bydel, siger Keld Laursen.

Udfordring: En halv million århusianere i 2050

Med helhedsplanen for Gellerup forventes bydelens indbyggertal over de næste ti år at stige fra 6.000 til op imod 14.000.

Samlet set er målet for Aarhus Kommune, at befolkningstallet inden for kommunegrænsen vokser fra 340.000 i dag til 450.000 i 2050.

Helhedsplanen for Gellerup er en del af en lang række byomdannelser i blandt andet Aarhus Ø, Risskovbrynet og Sydhavnen, der skal få byen til at vokse sammen til en egentlig storby.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) ser PKA’s boliginvestering som en afgørende brik i jagten på at skabe attraktive boliger til overkommelige priser.

- Derfor betyder det meget for os som by, at en stor privat investor ser potentialet i bydelsudviklingen i Gellerup og byder ind med et projekt, der vil give borgerne i Aarhus endnu flere boliger at vælge imellem.