Pensionskasser vil tilbyde erhvervslån

PFA foreslår ny fælles fond, der kan skyde milliarder i obligationslån til mindre virksomheder.

PFA foreslår ny fælles fond, der kan skyde milliarder i obligationslån til mindre virksomheder. (© stock.XCHNG)

Pensionskassen PFA og pensionsgiganten ATP arbejder på en plan, der skal etablere en fælles pensionskassefond, der skal investere milliardbeløb i obligationer fra mindre danske virksomheder. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Samtidig undersøger Erhvervs- og Vækstministeriet muligheden for at pulje lån fra små og mellemstore virksomheder i obligationer.

Desuden ses der også på muligheden for at etablere en børs til de nye erhvervsobligationer.

Skal gøre det lettere at låne penge

Planerne skal afhjælpe den stigende afstand mellem mindre danske virksomheders behov for at låne penge og bankernes stigende uvilje mod at låne penge ud.

- Vi er interesseret i at lave en slags fond, hvor man kan gøre noget for de små og mellemstore virksomheder, for vi har ikke selv den ekspertise, siger direktør i PFA Henrik Heideby, der har vendt ideen med ATP.

Tanken er, at fonden skal købe erhvervsobligationer i de mindre virksomheder.

- Der er brug for, at man i pensionssektoren arbejder sammen om det her. Mellem fire og otte aktører skal slå sig sammen, for selvom vi konkurrerer på pension, burde vi samarbejde på det her investeringsområde, siger Heideby.

I Industriens Pension ser man med interesse på meldingen fra PFA, fordi netop manglende kompetencer er en af de store udfordringer for, at selskabet tør kaste sig ind på det nye marked for erhvervsobligationer i mindre virksomheder.

Pensam: Renterne skal op

Det vigtigste punkt i drøftelserne er dog ifølge investeringsdirektør i Industriens Pension, Jan Østergaard, hvordan investorerne kan vide, at de får den rigtige betaling for risikoen, så de undgår at smide penge i et sort hul eller låne for billigt ud.

Investeringsdirektør i Pensam, Benny Buchardt Andersen, peger på, at renterne skal op.

- Det, der er en udfordring herhjemme i forhold til i Europa, er, at der ikke er et marked for erhvervsobligationer i Danmark, fordi virksomhederne har kunnet låne på fornuftige vilkår i bankerne. Vi kan investere i europæiske virksomheder til en rente på 8-10 pct., og det skal vi også som minimum have i Danmark, siger han.

Investeringer i et sådant nyt erhvervsobligationsmarked vil kræve, at det kommer op i en vis størrelse, og finansdirektør i Erhvervs- og Vækstministeriet Christian Ølgaard, der står i spidsen for ministeriets undersøgelse af erhvervsobligationerne, bekræfter Morgenavisen Jyllands-Postens oplysninger om, at etablering af en børs for nye obligationer er under overvejelse.

Resultatet af ministeriets undersøgelse ventes klar først i oktober.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk