Pensionsrådgivere: Sådan får du flere penge til dit otium

Du skal investere bredt, hvis du vil have en pensionstilværelse, der er værd at se frem til, lyder det fra pensionsrådgivere.

(Foto: MADS NISSEN © Scanpix)

Et stort antal lønmodtagere bliver overraskede, når de forlader arbejdsmarkedet og ser, hvad de har til rådighed om måneden.

For det er næsten umuligt at gennemskue på forhånd i et pensionssystem, der er fyldt med komplekse regler, og som ved første øjekast får alderdommen til at ligne et stort paradoksalt regnestykke.

Det mener økonomisk rådgiver Susanne Arvad fra finanshuset Arvad, der vejleder kommende pensionister i, hvordan de investerer deres penge bedst. Og her er en ting sikkert:

- Man er nødt til at satse på flere forskellige ting. Jo flere ting man satser på undervejs i livet, jo bedre pensionstilværelse kan man se frem til, lyder det fra rådgiveren.

Behold arbejdsmarkedspensionen

I Danmark har alle pensionister ret til en folkepension, der består af et grundbeløb og et tillæg, som varierer alt efter, hvor meget den enkelte selv har sparet op ved siden af. For eksempel i arbejdsmarkedspension.

Og selvom indtægter fra anden opsparing modregnes i tillægget krone for krone, hvis den ligger over 71.200 kroner om året, mener Susanne Arvad, det er en god idé at holde fast i arbejdsmarkedspensionen.

- Der er ingen grund til at regne med, at det offentlige kan hjælpe en gennem hele livet. Hvis man er så heldig, at man har mulighed for at have en arbejdsmarkedspension, så bør man støtte op omkring det, siger hun og tilføjer:

- Bare man ikke lader arbejdsmarkedspensionen stå alene.

Alternativ opsparing

Pensionsrådgiver og partner i den finansielle rådgivningsvirksomhed Uvildige.dk, Brian Stjernholm, er enig.

- Det er godt at have forskellige kasser af formue, man åbner, når man forlader arbejdsmarkedet.

Ved siden af en arbejdsmarkedspension og folkepensionen fra det offentlige, lyder både Brian Stjernholm og Susanna Arvads anbefaling, at unge som ældre undervejs i livet skal tænke i sikre investeringer, der kan fungere som en alternativ pensionsopsparing.

- Og sats endelig på den slags formue, der ikke bliver modregnet i pension fra det offentlige, opfordrer Brian Stjernholm og fastslår, at det blandt andet kan være fast ejendom.

Invester i mursten og god beliggenhed

Hvis du har et overskud, der kan placeres i investeringer, er boligmarkedet ifølge begge rådgivere det bedste sted at kigge hen.

Du kan enten investere i et hus eller en lejlighed, du selv skal bo i, for at få en skattefri gevinst, hvis du sælger med overskud, eller du kan investere i en udlejningsejendom og tjene penge på at lade andre bo der.

- Fast ejendom har vist sig at være gode investeringer. I hvert fald så længe, man har valgt et sted med god beliggenhed, og så længe gælden afvikles, så boligen rent faktisk kan sælges, når man når pensionsalderen, siger Susanne Arvad.

Er investeringer på boligmarkedet ikke risikofyldt?

Ja, understreger Brian Stjernholm. Der er selvfølgelig altid en risiko, når man investerer i noget, der kan give afkast.

- Til det skal man bare også huske på, at når der er tale om en lang tidshorisont, så er risikoen sjældent så stor. Der stiger det meste i værdi. Både ejendom - og også i værdipapirer, som faktisk er et andet godt sted at investere.

Guld, malerier og skulpturer

Nye biler mister ofte værdien, så snart de har forladt forretningen, men sådan er det ikke med alle fysiske objekter. Susanne Arvad fortæller, at hun har rådgivet kommende pensionister, der har valgt at investere deres penge i alt lige fra guld til malerier og skulpturer.

For det er investeringer, der giver mening, hvis der er tale om mindre formuer - og hvis det er ting, du som investor har forstand på.

- Hvis man ved, hvad der holder værdi, eller kan stige i værdi, er det ingen dum idé at investere i det. Du skal bare vide, at der er et realiserbart beløb, som du kan få, når du sælger og som du så kan bruge i seniortilværelsen, siger hun, inden hun igen opfordrer til at fordele investeringerne bredt ud.

- Hvis man spiller på flere heste, er chancen for at vinde større.

Tjek de årlige omkostninger

Investeringers omkostning er ifølge Susanne Arvad også relevant at kaste et blik på. Særligt når du investerer dine opsparede midler i aktier og obligationer. Her er der nemlig mange penge at spare over tid, fordi de årlige omkostninger i procent (ÅOP) varierer voldsomt.

- At kunne spare helt ned til 1 procent i omkostninger er ikke småpenge i sidste ende. Derfor siger vi altid til dem, vi rådgiver, at de årlige omkostninger i procent maksimalt må udgøre en procent. Også selvom du har en moderat eller højrisiko investeringsprofil, siger Susanne Arvad.

Både hun og Brian Stjernholm opfordrer dog i første omgang til at lægge en god strategi for pensionsopsparing, og gerne så tidligt som muligt, så du ved, hvor mange muligheder der er for at spare op til alderdommen.

- Skynd dig at få skabt et overblik, så du kan tage de rigtige beslutninger både på kort og lang sigt, lyder det fra rådgiver Susanne Arvad.

Facebook
Twitter