PFA om bud på telegigant: Vi er klar til at foretage store investeringer

Telekoncernens bejlere vil investere massivt i infrastruktur og adskille TDC i to dele.

Med sit købstilbud på knap 41 milliarder kroner vil pensionskasserne PFA, PKA, ATP og den australske kapitalfond Macquarie tjene penge på at levere bedre internet og underholdning til danskerne.

Det fortæller direktør i PFA Allan Polack efter en dag, hvor konsortiets bud på TDC på bekostning af telekoncernens planer om en fusion med underholdsgiganten MTG har trukket store overskrifter.

- Vi er et konsortium, som ikke alene har budt på TDC. Vi har også fået TDC-bestyrelsens opbakning til, at aktionærerne bør sælge til os. Og det betyder, at vi får en meget stabil ejerkreds i TDC, som kan lave de her meget store investeringer, der skal til for at udbygge fibernettet i Danmark og gøre Danmark til den førende digitale nation, som vi skal blive ved med at være, siger han,

Hvad er det, I vil med TDC?

- Vi vil egentlig gerne bare skabe den ro, der skal til for at selskabet kan udvikle sig. Selve infrastrukturen, som vi kender det, kablerne og nettet, skal udbygges ret voldsomt. Det er store investeringer. Og på den anden side er der en underholdnings- og mediedel, som er en anderledes forretning. Det er super spændende, og det er man begyndt at investere ret meget i. Det er bare to ret forskellige forretninger. Dem ser vi skal udvikle sig parallelt, men stadig under TDC-hatten.

Har forberedt plan meget længe

Hvordan adskiller det sig fra den strategiske retning, som vi har hørt fra TDC (fusionen med MTG, red.) i forrige uge?

- Man kan sige, at TDC er gået i de her takter i et stykke tid. Så vi fortsætter den linje, vi accelerer den og er lidt mere specifikke i separationen af de to enheder. Men vi vil gerne investere meget, specielt i infrastrukturdelen.

Hvor meget vil I så investere i indholdsdelen, hvor der netop var lagt op til meget store investeringer fra TDC’s side?

- Der var lagt op til en fusion, og den kom jo på et tidspunkt, hvor vi havde en anden plan, som vi havde forberedt meget længe. Meget længere end siden det blev offentliggjort (i sidste uge, red.). Så vi er ikke nødvendigvis negative. Det er bare ikke en del af planen i dag.

Hvor står fusionen mellem TDC og MTG så henne?

- Der er jo meddelt i dag fra TDC, at man ikke længere vil opkøbe og fusionere med MTG. Det accepterer vi. Og det er så heller ikke en del af vores bud. Hele medieområdet er et område, som fortsat skal blive udviklet. Og det vil vi tage et kig på med friske øjne.

Danmark skal i toppen globalt set

Vil du udelukke, at I laver indholdsmæssige opkøb i fremtiden, som ejer. Eller at I vil skubbe på for det?

- Det er et område, som bliver konsolideret ret kraftigt i øjeblikket, og hvor der sker masser af spændende ting. Vi synes bare, det er ret anderledes end det, der sker på hardcore-fiber og infrastrukturdelen. Men det er spændende. Og der skal ske meget på det område.

For lige at tage infrastrukturdelen – hvad vil I med TDC på det område?

- Og hvis man bare tænker på, hvad der bliver behov for fremadrettet både for os som forbrugere og virksomheder, så skal Danmark fremadrettet være helt oppe på toppen af det globalt set. Og det kræver store investeringer. Men også for at sikre en infrastruktur, som er tilgængelig for mange, for alle, for nye konkurrenter i morgen og overmorgen.

Bestyrelsesformanden for TDC (Pierre Danon, red.) har så sent som i dag sagt, at en opsplitning vil være en katastrofe. Bærer du en katastrofe ind i TDC?

- Jeg synes ikke, vi skal stille det så sort-hvidt op. Jeg siger bare, at der skal være en separation i den fokus, der er fra en virksomhed på de to områder. Så man kan sige, at inden for TDC-paraplyen, skal man køre de to separate forretninger.

Forsvarer australsk kapitalfond

En af de store deltagere i konsortiet er en australsk kapitalfond (Macquarie Infrastructure and Real Assets, MIRA, red.), som tidligere er blevet beskyldt for at være gribsk og for at udsulte dansk infrastruktur. Er det det, man skal se frem til som dansker?

- De er globalt førende inden for infrastruktur. Og jeg tror ikke, de er interesserede i at udsulte noget. Tværtimod er de klar til at foretage meget store investeringer.

Men er der en overbevisningsproces i forhold til offentligheden med det ry, som den australske kapitalfond nu en gang har opbygget sig i Danmark?

- Jeg ved ikke, om danskere går rundt og har et indtryk af den australske fonds ry. De har gjort nogle spændende ting. De har blandt andet været investorer i en periode i Københavns Lufthavne. Og jeg tror, de fleste forbrugere ser Københavns Lufthavne som meget attraktiv. Så jeg kan ikke se det her med negative briller.

Hvad er jeres afkast- og udbytteforventninger i de kommende år?

- Vi har faktisk separeret vores afkast lidt i de to dele, altså den ene del del, infrastrukturdelen, som der skal investeres betydelige summer i, men som til gengæld er en meget stabil forretning. Og så en meget mere volatil del i det, vi kan kalde indholdet, altså medieindholdet, underholdningsdelen. Det er to forskellige cases, men som samlet set giver os fornuftige langsigtede afkast.

Hvad er et fornuftigt langsigtet afkast?

- Nu er vi jo i en tid, hvor renterne er meget lave. Men vi har en afkastforventning, som nærmer sig de ti procent.

Facebook
Twitter