PFA trækker sig fra Burma-selskaber

PFA slutter sig nu til gruppen af pensionskasser, som ikke vil sættes i forbindelse med Chevron og Total på grund af de to olie- og gasselskabers samarbejde med Burmas militærjunta.

Total har ført store mængder olie og gas ud af Burma i store rørledninger. (Foto: Michele Cooper © Scanpix)

PFA slutter sig nu til gruppen af pensionskasser, som ikke vil sættes i forbindelse med Chevron og Total på grund af de to olie- og gasselskabers samarbejde med Burmas militærjunta.

- PFA har solgt sine aktier i de to energiselskaber, der var relaterede til Burma, Total og Chevron, siger Henrik Franck, investeringsdirektør i det kundeejede pensionsselskab, til DanWatch.

DanWatch kalder sig en dybdeborende journalistiske vagthund, der dokumenterer konsekvenserne af danske virksomheders aktiviteter i udlandet.

206 millioner kroner

PFA ønsker ikke at sætte tal på, hvor mange penge, pensionskassen har investeret i de to selskaber. Men ifølge PFA's seneste årsregnskab drejer det sig om et samlet beløb på 206 million kroner.

Udenrigsminister Per Stig Møller har tidligere givet udtryk for, at han mener, at olie og gas også bør omfattes af EU's sanktioner, som indtil videre har ramt diktaturets handel med tømmer, metal og ædelstene.

- Der kom en klar dansk udenrigspolitisk tilkendegivelse, og den tog PFA taget til efterretning. Vi skal ikke drive udenrigspolitik, men vi lytter til dem, der har ansvaret for dansk udenrigspolitik. Det betød konkret, at PFA solgte sine aktier i to energiselskaber, der var relaterede til Burma - Total og Chevron, hedder det i en udtalelse fra PFA til Orientering på P1.

Primær indtægtskilde

DanWatch belyste i oktober, at ATP samt en række danske pensionskasser og investeringsforeninger havde investeret milliarder i den burmesiske olie- og gassektor, blandt andet via det franske Total og det amerikanske Chevron.

Olie og gas er militærjuntaens primære indtægtskilde, som i flere tilfælde har bidraget til grove menneskerettighedskrænkelser.

Siden oktober har ATP, SAMpension og PKA trukket investeringer ud til en samlet værdi af mere end to milliarder kroner, mens andre pensionskasser har valgt at beholde deres investeringer i de Burma-venlige olieselskaber.

LO-pensionskasser er tilbage

Ikke mindst har det vakt opsigt, da pensionskassen ATP efter en hård og vedvarende kritik solgte alle sine aktier i det omstridte franske olieselskab Total, som har et tæt samarbejde med Burmas militærdiktatur. Det drejede sig om en post på 935 millioner kroner.

Men de to LO-pensionskasser PensionDanmark og Industriens Pension beholder deres aktier i Total, fordi det ikke er ulovligt

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:533330dea11f9d125016ff39