Pilotformand om SAS-konflikt: 'Jeg er mere optimistisk end i går'

Mens forhandlingerne i Oslo fortsætter på andet døgn bag lukkede døre, er norsk pilotformand fortrøstningsfuld.

- Det er klart, at den her konflikt er skadelig for selskabet, og det er klart, at der er uskyldige tredjeparter, der rammes. Derfor er det nødvendigt, at flyene kommer på vingerne igen, siger Yngve Carlsen, der er formand for Norsk Flygerforbund. (Foto: Junge © Scanpix)

- Jeg er mere optimistisk nu end i går.

Sådan lyder udmeldingen fra Yngve Carlsen, formand for Norsk Flygerforbund, som repræsenterer en del af SAS' norske piloter.

Onsdag formiddag begyndte forhandlingerne om nye overenskomster for piloter i Danmark, Norge og Sverige hos Riksmekleren i Oslo.

Og nu - tæt på 24 timer inde i forhandlingerne er Yngve Carlsen mødt op "for at se, hvordan det går".

- Der vil altid være en grund til, at parterne sidder (i forhandlinger, red.) i lang tid, og det er, at man ønsker at finde en løsning, siger han foran forhandlingslokalet i Oslo, hvor SAS og selskabets nordiske piloter lige nu forsøger at komme til enighed om nye overenskomster.

Er i forhandlinger på andet døgn

Yngve Carlsen understreger dog samtidig, at han ikke selv sidder med ved forhandlingsbordet, og at han derfor ikke kan sige noget om, hvad der sker inde bag forhandlingsdøren hos den norske forligsformand.

Han sporer dog optimisme i forhandlingerne, fortæller han.

- Man sidder med noget, som er meget vanskeligt. Der har været et ønske fra begge parter om at løse den her konflikt, siger Yngve Carlsen.

Mens gruppen af jounalister og kamerahold foran forhandlingsdøren vokser, så har hverken forhandlere for SAS eller de nordiske piloter vist sig uden for døren siden i går, fortæller DR Nyheders journalist på stedet.

Den norske forligsmand Mats Wilhelm Ruland orienterede sidst pressen onsdag aften klokken 23.15.

Har aflyst tusindvis af fly

Under strejken, der begyndte fredag og har betydet tusindvis af aflyste fly, anslår SAS, at mere 300.000 passagerer er blevet berørt.

Og det er blandt andet dette, der giver den norske pilotformand håb om, at parterne kan finde en løsning.

- Det er klart, at den her konflikt er skadelig for selskabet, og det er klart, at der er uskyldige tredjeparter, der rammes. Derfor er det nødvendigt, at flyene kommer på vingerne igen, siger Yngve Carlsen.

SAS har på grund af strejken planlagt at aflyse yderligere 709 fly i dag, hvilket selskabet anslår vil berøre op mod 54.590 passagerer.

Det samlede antal aflyste fly er dermed oppe på 4.015 i strejken, som begyndte fredag i sidste uge. SAS anslår det samlede antal berørte passagerer til at blive 381.507, hvis strejken fortsætter.

Det er blandt andet krav om arbejdstid, vagtplaner og løn, der skiller SAS og piloterne.

Selvom forhandlinger foregår i Norge, har SAS oplyst, at dagens forhandlinger med den norske forligsmand vil omfatte piloter i både Norge, Sverige og Danmark.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter