Pilotstrejke får SAS-direktør til at række hånden frem: 'Det gør ondt på begge parter'

Arbejdet skal genoptages inden for 14 dage, hvis de største konsekvenser skal undgås, vurderer korrespondent.

(Arkiv) SAS har aflyst 2802 afgange siden fredag morgen. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Hundredetusindvis af passagerer er blevet ramt af aflyste afgange siden fredag, hvor konflikten mellem SAS og flyselskabets piloter brød ud.

Efter fire dage med strejke rækker SAS dog forsigtigt en hånd frem.

I et interview med et svenske nyhedsbureau TT, understreger flyselskabets direktør, Rickard Gustafson, at parterne er nødt til at genoptage forhandlingerne, hvis flyselskabet skal tilbage på vingerne.

- Nu må vi begge tage ansvar og komme tilbage til forhandlingsbordet for at finde løsninger, som også gør, at selskabet har en fremtid efter den her konflikt. Vi vil gøre, hvad vi kan, for at finde på løsninger, som møder de områder, pilotforeningen mener er vigtige, lyder det fra den svenske direktør.

En dyr omgang

Henover weekenden har SAS aflyst tusindvis af afgange som følge af strejken, og de sammenbrudte forhandlinger kan ifølge DR's erhvervskorrespondent, Jakob Ussing, blive en dyr omgang for begge parter.

Når strejken koster i omegnen af 50 million kroner om dagen, kan SAS' forventede årsoverskud på en lille milliard kroner blive vendt til underskud på ganske få uger. Og mens det økonomiske råderum i forhandlingerne bliver mindre og mindre for hver dag, der går, øges presset på piloterne massivt, påpeger Jakob Ussing:

- Hvis strejken bliver så lang, at årets forventede overskud bliver vendt til underskud, risikerer piloterne, at de slet ikke får noget. Tilmed får piloterne ikke løn, mens de strejker, så konflikten gør i den grad også ondt på dem.

Bolden ligger hos SAS

Jakob Ussing vurderer, at arbejdet skal genoptages inden for 14 dage, hvis de største konsekvenser skal undgås.

- Hvis der går lang tid vil selskabets banker nok begynde at kræve møder med ledelsen, og det kan også blive skadeligt for kundetilliden, hvis strejken trækker ud, siger Jakob Ussing.

Indtil videre ser det dog svært ud. Parterne har ikke mødt hinanden ved forhandlingsbordet efter det mislykkede forsøg på at blive enige om en ny overenskomst, og der er endnu ikke aftalt nye forhandlinger.

I Dansk Pilotforening mener formanden, at bolden ligger hos SAS:

- Vi er klar til at forhandle med SAS, men vi kræver, at der sker en holdningsændring hos ledelsen, så vi kan komme ind i reelle forhandlinger, siger formanden René Arpe til Ritzau.

FacebookTwitter