Planlægger du sommerferie i udlandet? Her er hvad du skal være opmærksom på

Udenrigsministeriet er i dag kommet med nye rejsevejledninger.

Arkivfoto. I Valletta, Malta håber man på turister til sommersæsonen. (Foto: Darrin Zammit Lupi © Scanpix)

Kold sangria på en fortovscafé i Valencia eller vandretur på en frodig bjergside på Madeira.

Det er feriemuligheder, som nu igen er inden for rækkevidde, efter at Udenrigsministeriet tidligere på eftermiddagen kom med nye rejsevejledninger.

Reglerne for, hvornår et land eller en region markeres som gul - og dermed ‘åben’ - er blevet lempet, hvilket betyder, at Udenrigsministeriet ikke længere fraråder rejser til områder i Spanien og Portugal samt en række øer i Middelhavsområdet.

Men før du booker en rejse, er der en række ting, du skal være opmærksom på. DR Nyheder har samlet spørgsmål og svar her.

Gul, orange og rød - hvor dækker min forsikring?

Udenrigsministeriet inddeler sine rejsevejledninger i fire farver. Kort fortalt kan man uden problemer rejse til grønne og gule lande, dog med det forbehold, at man skal 'holde sig opdateret om udviklingen', hvis man rejser til et gult land.

Alle ikke-nødvendige rejser til orange lande frarådes, og det samme gør alle rejser til røde lande.

Farvekoderne har desuden stor betydning for, hvordan du er forsikret, forklarer Anja Lentrup Sørensen, der er konsulent hos Forsikringsoplysningen.

- Forsikringsselskaberne har indrettet sig forskelligt. Nogle selskaber dækker rent faktisk, hvis man rejser til et orange eller rødt land, men typisk vil man kun være dækket på normal vis, hvis man rejser til grønne eller gule lande, siger hun og opfordrer til, at man tjekker vilkårene i både sin rejseforsikring og afbestillingsforsikring, som typisk er et tilkøb.

Men hvad hvis området skifter til orange eller rødt, når man skal afsted?

- Det vigtige er destinationens farve på det tidspunkt, man booker. Hvis farvemarkeringen var grøn eller gul på bestillingstidspunktet, vil de fleste selskaber dække, hvis Udenrigsministeriet alligevel ender med at fraråde rejsen, siger Anja Lentrup Sørensen.

Hun suppleres af chefkonsulent hos Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe, som understreger, at der er forskel på, om man booker rejsen selv eller gennem et rejsebureau.

- Det er klogt at holde sig til rejsetyper, hvor man gennem pakkerejseloven er sikker på at få pengene tilbage, hvis Udenrigsministeriet ender med at fraråde rejsen. Det vil sige pakkerejser eller kør-selv-rejser med åbne bookinger, siger han og tilføjer

- Jeg ville i øvrigt tjekke grundigt, hvordan rejsebureauerne behandlede deres kunder sidste år og i øvrigt holde mig til bureauer, der er registreret i Rejsegarantifonden, for så får man fuld dækning, hvis rejsebureauet går konkurs, og det må vi forudse, at en del vil gøre.

Hvad hvis jeg selv bestiller fly og hotel?

Forsikringsmæssigt er man langt bedre stillet, hvis man booker en pakkerejse gennem et rejsebureau, forklarer Anja Lentrup Sørensen.

- På en selvarrangeret rejse har man som udgangspunkt kun ret til at få pengene tilbage, hvis flyselskabet selv aflyser flyafgangen. Og det var der endda en masse, som havde problemer med at få sidste forår, siger hun.

I artiklen nedenfor har vi tidligere samlet gode råd til, hvordan man får refunderet aflyste flyrejser.

Derudover er man dækket af sin rejseforsikring, og der er faktisk en del forsikringsselskaber, som har ændret betingelserne, så de i højere grad dækker aflysninger forårsaget af covid-19.

Det samme gælder nogle flyselskaber, fortæller Vagn Jelsøe.

- Man kan nu booke economy class-billetter, som man kan ombooke uden merbetaling. Der er også forsikringsselskaber, der tilbyder bedre dækning, selvom man rejser til et orange land. Det er godt nyt for forbrugerne, siger han.

Arkivfoto. Mange oplevede problemer med at få refunderet aflyste flyrejser, da pandemien tog fart i foråret 2020, og nogle har stadig ikke fået deres penge igen. (Foto: Jon Nazca © Scanpix)

Hvad hvis destinationslandet indfører en karantæneperiode?

I øjeblikket er der krav om 10 dages indrejsekarantæne for danskere, der rejser til Norge, og i Island skal man gå i fem dages karantæne, hvis ikke man har en attest på, at man er vaccineret eller har en overstået coronainfektion.

Den slags krav er ikke noget, som traditionelt set er dækket af en rejseforsikring - heller ikke, hvis kravet indføres, efter man har bestilt rejsen, forklarer Anja Lentrup Sørensen.

- Det bliver man nødt til at spørge sit forsikringsselskab eksplicit til, siger hun.

Skal jeg være vaccineret, inden jeg kan rejse?

Det korte svar er, at det er forskelligt fra land til land.

Nogle lande kræver bevis for en negativ PCR-test ved indrejse, mens det andre steder er nok med en lyntest.

Du kan i øvrigt tegne en særlig afbestillingsforsikring hos nogle forsikringsselskaber, som dækker, hvis du bliver smittet med corona lige op til din ferie. På samme måde dækker nogle flyselskaber billetterne, hvis man bliver syg inden afrejse.

Skal jeg testes på min ferie, og lukker restauranterne kl. 22?

Ligesom i Danmark kan der være lokale regler om coronatest og lukketider, der hvor du rejser hen. Disse regler kan være svære at få overblik over og kræver som udgangspunkt, at du orientere dig i lokale medier og på myndighedssider.

DR Nyheder har samlet et overblik over restriktionerne som de så ud i slutningen af april i Frankring, Spanien, Grækenland, Italien og Kroatien i artiklen her:

Arkivfoto.En medarbejder gør klar til at caféer og restauranter kunne genåbne i Paris den 12. maj. (Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT © Scanpix)

Hvad hvis jeg bliver smittet på ferien og må sygemeldes, når jeg kommer hjem?

Rejseforsikringen dækker lægehjælp og hjemrejse, mens du er på ferie, men når du kommer hjem, er det din arbejdsgiver, der bestemmer.

Din arbejdsplads kan have særlige regler, der dikterer, at du selv skal betale, hvis du bliver smittet med corona i udlandet. Derfor er det en god idé at tjekke op på retningslinjerne, allerede inden du booker, opfordrer Anja Lentrup Sørensen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk