Plastbjerge tårner sig op ved Amager Bakke: Skal køres til Tyskland for en halv million kroner

Forbrændingsanlæg i København må eksportere 200 ton problem-plast. Lovgivning er eneste løsning, mener affaldsdirektør.

Amager Ressource Center betaler 2.000 kroner for hvert ton af den problematiske plastik, som i første omgang bliver sendt videre til Tyskland. (© Amager Ressource Center)

450 baller med plastik fra husholdninger og virksomheder i Københavnsområdet er strandet foran forbrændingsanlægget Amager Bakke og venter på at blive transporteret sydpå.

Stablerne består af mange typer plastik, som det ikke kan lade sig gøre at sortere til genanvendelse herhjemme. Og af miljøhensyn bliver det ikke brændt af i ovnene, hvor det ellers kunne blive til fjernvarme og el.

- Vi kunne fyre det ind i vores anlæg til en fjerdedel af prisen for at eksportere det. Men det gør vi ikke, fordi vi er sat i verden for at skabe bedre klima for København og omegn. Og derfor skal vi have det fossile element ud af det, vi forbrænder, siger direktør i Amager Ressource Center, ARC, Jacob Simonsen.

I stedet for at brænde affaldet af og omdanne energien til fjernvarme og el, betaler den fælleskommunale forsyningsvirksomhed 2.000 kroner per ton, der bliver sendt videre til Tyskland.

ARC har nemlig endnu ikke faciliteterne til at kunne sortere de store mængder af affald med blandet plastik, der ikke umiddelbart kan genanvendes.

I alt kommer stablerne med plastik, som Jacob Simonsen kan se fra sit kontor, til at koste op mod en halv million kroner at sende ud af landet.

- Der er faktisk kun den ene ting at gøre lige nu, nemlig at binde en masse penge i halen på det og få det sendt til Tyskland, hvor en del af det bliver sorteret ud til genanvendelse. Resten af det går til energianlæg og industrivirksomheder, siger Jacob Simonsen.

30 danske virksomheder ændrer plasticpolitik

EU har som mål, at der fra 2025 skal være 10 millioner ton mere genanvendelig plast i den europæiske produktion, end tilfældet er i dag.

I første omgang får de europæiske virksomheder mulighed for at nå målet frivilligt.

Og derfor melder 30 danske industrivirksomheder ud, at de kan udskifte 202.000 ton plastik med en mere genanvendelig slags.

Det sker dog ikke kun ad frivillighedens vej.

EU-Kommission har nemlig allerede meldt ud, at hvis mængden af de plastik-løfter, de europæiske virksomheder kommer med, ikke er tilstrækkelige, så kan der komme lovgivning på området.

Ifølge Jacob Simonsen er der ingen vej udenom.

Problemet er nemlig, at konkurrencen om at levere billige hverdagsprodukter som shampoo, mayonnaise og sodavand til forbrugerne er så skarp, at virksomhederne med de laveste omkostninger vinder.

- Det er godt, at man nu vil lave om på en masse plastik, der bliver brugt i industrien. Men problemet er det, der omgiver os alle sammen i form af emballage, som vi får hver eneste dag. Der skal produkterne simpelthen se anderledes ud. Og det kan kun ske med lovgivning, siger han.

Plastik fra Danmark ender også i verdenshavene

I Tyskland bliver plastaffaldet fra blandt andet Danmark genanvendt - eller ender i forbrændingsanlæg eller hos industrivirksomheder.

Men det er ikke alt affaldet, tyskerne kan bruge. En del af det bliver derfor eksporteret videre fra Tyskland til tredjeverdenslande lande som Vietnam og Malaysia.

- Her kan man heller ikke altid håndtere det. Og derfor ender noget af det desværre i verdenshavene, fortæller Jacob Simonsen.

Han mener, at EU som minimum bør sikre, at den plast, der bliver brugt i Europa, også forbliver inden for de europæiske grænser.

- Vi vil ikke have plastik i vores energisystem. Men vi vil heller ikke have, at det bliver sendt videre til tredjeverdenslande, der ikke kan håndtere det. Derfor skal vi have en mere cirkulær økonomi, hvor vi stiller højere krav om produkter med høj genanvendelse, siger Jakob Simonsen.