Pølsevognen er døden nær

Kontanter, postbude og pølsevogne er bare nogle af en lang række ting der vil forsvinde i løbet af femten år. Det er den barske melding fra Instituttet for Fremtidsforskning.

Det bliver svært at få sig en pølse på farten, hvis fremtidsforskernes spådomme holder stik.

Telefoner, nøgler, armbåndsure, kassedamer og postbude har en ting til fælles. De står alle på en liste over ting, som kan forsvinde indenfor de næste ti til femten år.

Det er Instituttet for Fremtidsforskning, der har udarbejdet listen. Og fremtidsforskerne kalder tingene på listen for zombier - levende døde - ting vi lever med i dag, men som måske vil være væk om nogle år.

Noget overraskende står både punge og penge på listen.

- Vi vil bruge færre og færre kontanter. Måske i en sådan grad at vil vælge helt at udfase pengesedler, siger projektleder Niels Bøttger-Rasmussen fra Instituttet for Fremtidsforskning.

Sort arbejde vil forsvinde

De kontante penge er ved at blive afløst af Dankort, betaling over mobil-telefon og internet, og hvis kontanterne forsvinder helt, vil det have den effekt, at "sort arbejde" også kan uddø.

- Et væsentligt argument for at afskaffe kontanterne kunne faktisk være, at det vil afskaffe sort arbejde. Hvis pengesedlerne forsvinder, og vi istedet betaler over internettet eller andre steder, hvor betalingerne kan registreres, så skal vi være meget opfindsomme for at kunne afregne sort arbejde, siger Niels-Bøttger-Rasmussen.

Sort fremtid for postbude

Den teknologi, der kan afskaffe penge-sedlerne, kan også afskaffe andet papir som kvitteringer, billetter, regninger og breve. Og så begynder fremtiden at se sort ud for postbude, togkontrollører og kassedamer, siger fremtidsforskeren. Og der er flere danskere, hvis job ifølge fremtidsforskerne er i alvorlig fare.

Bibliotekarer, mekanikere, vinduespudsere, pc-serviceteknikere - og selv piloter kan undværes. For når den københavnske metro kan køre uden fører, hvorfor så ikke flyve uden piloter, spørger Niels Bøttger-Rasmussen.

Fly uden piloter

- Vi er allerede meget tæt på, at flyvemaskiner kan styres automatisk eller fra jorden. Og om femten år er det måske mere sikkert end en pilot, der kan begå menneskelige fejl. Så selv om vi ikke bryder os om tanken, så mener vi, det er en mulighed, siger han.

Også noget så dansk som pølsevognen er i fare.

- En national-spise som pølsen er truet af globaliseringen. Pizzaer, burgere og shawarma bliver mere populært, og hvis den unge generation foretrækker det, så er pølsevognen i fare, siger Niels Bøttger-Rasmussen.

Pølsemænd tror på overlevelse

Pølsemand Mie Larsen fra pølsevognen ved Rundetårn i København erkender at branchen er presset. Men hun er overbevist om at pølsevognen overlever.

- Der bliver færre pølsevogne, men folk vil stadig have en pølse. Pølsevognen forsvinder ikke, siger hun.

Ligesom pølsemændene er plade-butikkerne også ved at blive presset ud af gadebilledet, mener fremtidsforskerne. Også pladeselskaber, videobutikker og TV og Radio-butikker er truet.

ExternalContent

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532992c7a11f9d0c6c2a871d